Kodinhoitohuoneen pohdintaa

Remonttiprojektissamme työstetään tällä hetkellä kodinhoitohuonetta. Vaikka kodinhoitohuoneen käyttöaste onkin todella iso, koen sen suunnittelun kuitenkin hieman tylsähkönä. En millään jaksaisi käyttää sen suunnitteluun paljoa aikaa, vaan minun puolesta voitaisiin mennä jollain valmiilla peruskonseptilla. Mutta sitten taas haluan kodinhoitohuoneesta kuitenkin löytyvän juuri ne meille tärkeimmät asiat ja elementit käyttötarpeemme mukaan. Olenkin lähtenyt miettimään kodinhoitohuoneen kokonaisuutta puhtaasti toiminallisuuden kautta ja yrittänyt miettiä tarkasti, mitä toiminnallisuus juuri meille tarkoittaa? Mitä me itse asiassa teemme kodinhoitohuoneessa päivittäin?

Alle listattuna tämän hetkisiä mietteitä kodinhoitohuoneen suhteen! Teiltä saa aina niin paljon hyvin vinkkejä ja ideoita, joten jos tulee jotain mieleen, laittakaa ihmeessä viesiä kommenttiboxin puolelle!

 • Tärkeimpänä meille on ehdottomasti mahdollisimman helppo ja mieluisa pyykinpesu, sillä meillä pestään pyykkiä lähes päivittäin. Toimivien ja laadukkaiden pyykinpesukoneiden lisäksi on mietittävä esimerkiksi, miten tehdä pyykinlajittelusta mahdollisimman toimivaa? Järjestyisikö se niin, että olisi eri koreja tai lokeroja erilaisille pyykeille? Tämä varmasti nopeuttaisi pyykinpesua sekä ainakin välttäisi mahdollisia ”huteja” pyykinpesun osalta. Osa teistä saattaakin muistaa vielä sen episodin, kun mieheni oli pessyt samassa koneellisessa urheiluvaatteita, valkoisen vessanmaton sekä minun silkkisiä puseroitani? Ymmärrätte varmaan, että teen kaikkeni tällaisten ”vahinkojen” ennaltaehkäisemiseksi 😀

 

 • Jos pyykätään paljon, tarvitaan luonnollisesti ratkaisuja myös pyykin kuivaamiselle. Minua henkilökohtaisesti ärsyttää, jos pyykkejä laitetaan roikkumaan ympäri asuntoa makuuhuoneeseen tai esimerkiksi ovenpieliin. Meille on näillä näkymin tulossa kuivausrumpu, mutta mietin myös sen lisäksi kuivauskaappia, joka meiltä löytyi edellisestä kodista. Mielestäni se oli todella toimiva ja käytimme sitä ihan joka päivä! Kuivausrummussa kun pystyy kuivaamaan ainoastaan vastapestyä, puhdasta pyykkiä, mutta kuivauskaappiin voi helposti heittää lasten ulkovaatteita tai kenkiä kuivumaan suoraan ulkoleikkien jälkeen. Kuivauskaapin ainoa ”huono puoli” on se, ettei sitä saa integroitua, jolloin se ei visuaalisesti ehkä istu niin kauniisti kokonaisuuteen. Toisaalta kodinhoitohuoneessa ehkä käytännöllisyys menee visuaalisuuden edelle?

 

 • En tykkää silittämisestä, mutta kuitenkin on silitettävä! Meille on ehdotettu sellaista silityslautamekanismia, joka olisi aina käyttövalmis ja liukuisi esille vetolaatikosta. Ehkäpä tällöin juuri se silittämisen aloittaminen olisi edes aavistuksen vaivattomampaa? Toisaalta, käytän nykyään paljon enemmän höyrytintä vaatteiden suoristamiseen ja meidän kuivausrummussa tulee olemaan silitystoiminto, joten mietin, että tuleeko tavalliselle silityslaudalle loppupeleissä edes niin paljon käyttöä?

 

 • Kodinhoitohuoneen värit ovat vielä yksi iso kysymysmerkki. Minkä väriset kaapistot, tasot tai lattia? Kodinhoitohuoneessa voisi toimia ihanasti klassinen korkeakiilto valkoinen, mutta toisaalta myös hempeät harmaan tai tummemman beigen sävyt voisivat olla kauniita vaihtoehtoja. Mitä mieltä te olette? Entäpä laittaisitteko kodinhoitohuoneen kaappeihin uravetimet, tavalliset (näkyvät) vetimet vai pompun? Itse en ole pomppujen suurin ystävä ja tällä hetkellä haluaisinkin ehkä mennä mahdollisimman yksinkertaisilla uravetimillä.

 

 • Jo asunnon pohjaa miettiessä kodinhoitohuoneen sijainnilla oli meille iso merkitys. Iloksemme saimme sijoitettua sen asunnossamme sellaiseen paikkaan, että sinne pääsee suoraan rappukäytävästä sisään omalla sisäänkäynnillä! Sisäänkäynti suoraan kodinhoitohuoneeseen on aika tyypillistä esimerkiksi omakotitaloissa, mutten osannut edes haaveilla, että tämä olisi mahdollista toteuttaa myös kerrostaloasunnossa. Mutta nyt meille on tulossa toinen sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen, mistä olen aivan äärimmäisen innoissani! Tämä on loistava ratkaisu varsinkin lasten kanssa, jos/kun he tulevat sisälle kuraisilla tai märillä vaatteilla. Siitä sitten vain vaatteet suoraan pesuun tai kuivumaan – parhautta!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

12 kommenttia

 1. Jennieevastiina 28.01.2021

  Sellainen tuli mieleen että ku nyt tulee ns arkieteinen josta kuljetaan myös sisälle niin kannattaa ottaa huomioon sisustuksessa ja visuaalisesti että sitä varmasti varsinkin pienten lasten kanssa tulee käytettyä että kiva tulla sisälle silloinkin mietittyyn kokonaisuuteen.

  Vastaa
 2. Enni 28.01.2021

  Olen nähnyt yhdellä ig-tilillä, että kuivauskaappi ja pesukone oli piilotettu liukuoven taakse! Näin kokonaisuusesta tuli seesteisempi ja siistimpi. Ehkä sellainen ratkaisu voisi toimia myös teillä ?

  Vastaa
 3. Annika 28.01.2021

  Itse tarvitsen ehdottomasti henkarikuivaustilaa, eli kuivaan todella ison osan varsinkin hienosta pyykistä suoraan isoissa henkareissa. Suosittelen siis ihan vaatetankoa kodinhoitohuoneeseen. Siihen saa helposti myös höyrytettävän vaatteen roikkumaan eikä tarvitse roikuttaa niitä kaapin ovissa tai oven karmilistan päällä tai jossain muussa mielemikuvituksellisessa paikassa

  Vastaa
 4. Eveliina 28.01.2021

  Lattiamateriaalia valittaessa kannattaa miettiä myös sen käytännöllisyyttä. Kivilattia on huomattavasti helpompi pitää puhtaana (saa pyyhkimällä puhtaaksi) ja kestää kosteutta ja ulkokenkiä varmasti paremmin kuin vaikka puulattia eikä ulkonäöstä tarvitse silti tinkiä. Myöskin lattialämmitys kodinhoitohuoneessa on osoittautunut erittäin miellyttäväksi ja ihanaksi valinnaksi. On niin mukavaa laittaa pyykkejä kun lattia lämittää sopivasti jalkojen alla 🙂

  Vastaa
 5. Päivi 28.01.2021

  Meille tai minulle pyykin pääasiallisena pesijänä on ollut tärkeää se, että vaatesäilytys on kuivausrummusta askeleen päässä. Aiemmassa kodissa pesukone+kuivausrumpu oli eri tilassa, vaatteet eivät koskaan jaksaneet seilata heti vaatekaappeihin eri huoneisiin. Nyt pesukoneesta kuivausrumpuun ja viikkaan sieltä suoraan 2 metrin päässä oleviin vaatekaappeihin. Ja kuivausrumpu best varsinkin lapsiperheessä kun melkein kaiken voi sinne heittää, 1.5 tunnissa likainen vaate puhtaaksi ja kuivaksi, täydellistä!

  Vastaa
 6. Liisa 28.01.2021

  Kuivauskaapin voi sijoittaa omaan ”koloonsa”, johon tulee erillinen ovi esim. samasta materiaalista kuin muutkin kalusteet. Meillä kuivauskaappi on valkoisen maitolasioven takana piilossa.

  Henkarien roikkumistilaa kannattaa varata riittävästi. Itse nostan henkarille kuivumaan t-paidatkin, sillä silloin niihin ei tule ”pyykkinaruviivaa” ja ne voi viikata suoraan kaappiin. Säästyy silittämiseltä!

  Vastaa
 7. Elsa 28.01.2021

  Laatikosta ulos vedettävä silityslauta ei ole ollut ainakaan omaan mieleeni. Meillä on sellainen mökillä ja sen kanssa pystyy silittämään vain yhdeltä sivulta (näin siis meillä, koska tilaa ei ole tarpeeksi seisoa toisella puolella silityslautaa). Ja kun mekanismi menee jumiin, alkaa ottamaan koko mukamas niin kätevä silityslauta hermoon oikein kunnolla. 😀 Suosittelen siis miettimään, että mikä ratkaisu olisi paras. 🙂

  Vastaa
 8. Satu 28.01.2021

  Niin kiva seurata teidän remonttia! Meillä khh:ssa kaappi, jossa jokaisella perheenjäsenellä on oma puhtaan pyykin kori. Viikkaan koreihin vaatteet ja jokaisen tehtävä on itse käydä välillä hakemassa korinsa ja tyhjennettävä se vaatekaappiinsa. Toki teillä vielä sen verran pienet lapset, etteivät vielä omien korien tyhjentäminen välttämättä onnistu, mutta vuodet menevät nopeasti. Samassa kaapissa myös kori silitettäviä varten. Viereisessä kaapissa on kolme likapyykkikoria eri värisille pyykeille sekä yksi kori villa ym vaatteille, joita ei voi pestä muiden mukana. Tykkään myös meidän hengaritelineistä, joissa kuivatan paidat, neuleet jne. Silittämättä saa ne sitten ottaa käyttöön.

  Vastaa
 9. Laura 28.01.2021

  Kun rakennettiin meidän taloa, olisin myös halunnut kuivauskaapin, mutta just toi että sitä ei saa integroitua ärsytti mua. Päädyttiin sellaiseen ratkaisuun että meillä on kuivauskaappina ihan tavallinen kaappi ilman mitään kuivausmekanismia 😀 eli kaapin sisällä samanlaiset tangot (saa vedettyä ulos – helpottaa ripustamista) kuin kuivauskaapeissa. Tänne laitan aina sellaisen pyykin kuivumaan mitä ei voi rummuttaa (tätä tulee melko vähän) ja kaapin saa halutessaan kiinni ja pyykit piiloon kuivumaan. En myöskään itse tykkää siitä että niitä vaatteita roikkuu esillä kuivumassa. Kaappi on myös sijoitettu niin että on heti ensimmäinen kaappi khh sisäänkäynnin vieressä, joten sinne saa helposti myös ulkovaatteita kuivumaan. Kuivauskaappi olisi näppärä, mutta tämä on toiminut meillä tosi hyvin eikä oikein koskaan ole tullut sellaista tilannetta että joku vaate olisi pitänyt saada nopeasti kuivauskaapissa kuivaksi – meillä on hyvin ehtinyt kuivia ihan siellä tavallisessa kaapissa 🙂

  Niin ja vedinasia! Meillä on kodinhoitohuoneessa ja vaatehuoneessa vedinurat ja niitä en enää laittaisi. Sen lisäksi että ne kerää pölyä ja likaa, olen ihan liian monta kertaa katkaissut kynteni laatikoita avatessa. Meillä ainakin jos on vähänkin vaikka märkä käsi, sormet helposti lipsahtaa sieltä urasta ja sattuu ihan hitosti kun kynnet sen jälkeen katkeaa uran reunaan 😀 mun mielestä myös vetimelliset ovet on jotenkin kivemman näköiset 🙂 meillä on keittiössä vetimet ja tykkään niistä ovista paljon paljon enemmän kuin urallisista ja on myös paljon helpompi ja kivempi avata.

  Vastaa
 10. Satu 28.01.2021

  Moikka 🙂

  Vinkkaan omia hyväksi havaittuja ratkaisuja, jos niistä olisi apua mietinnöissä 🙂

  Oma kodinhoitohuoneremonttimme valmistui vuosi sitten, ja koska olimme asuneet asunnossa muutaman vuoden ennen remonttia, oli aika selvää mikä ei toiminut meillä, ja mihin kaivattiin muutosta. Yksi parhaista ratkaisuista oli järjestää pyykinkuivaukselle oma tila. Meillä pohja mahdollisti sen, että kodinhoitohuoneen perälle voitiin asentaa isot katosta lattiaan ulottuvat liukuovet, joista toisen oven takana on säilytystilaa ja toisen oven takana on pyykinkuivaustila. Pyykinkuivaustilassa on ylhäällä tanko, johon mahtuu paljon henkareita paitojen/takkien kuivatusta varten, ja alhaalla on seinästä vedettävä pyykkiteline (ruck-zuck)muulle pyykille. Ovi täytyy pitää tietysti auki pyykin ollessa märkää, mutta enää ei ole tiellä olevia pyykinkuivaustelineitä. Ja kun pyykki on kuivaa ja jos ei heti ehdi viikkaamaan, niin ovi vain eteen ja heti on paljon levollisempi ja siistimpi yleisilme. Toki ne sieltä joskus poiskin täytyy hoitaa 😀 Lisäksi meillä on kuivausrumpu, joka on ihan ehdoton esim pyyhkeille ja liinavaatteille. Kuivauskaappi olisi kyllä myös tosi kätevä esim märille ulkovaatteille, mutta sille ei valitettavasti ollut meillä tilaa.

  Toinen asia mihin kaivattiin parannusta, oli paikka likapyykille. Sitä nimittäin riittää ja nyt remontin myötä saatiin tarpeeksi tilaa myös riittävän monelle pyykkikorille, jotta likapyykin voi lajitella, mikä tietysti helpottaa huimasti itse pyykinpesua, kun lajittelu on tehty valmiiksi.

  Vastaa
 11. Eve 28.01.2021

  Haluaisin niin ison kodinhoitohuoneen että sinne mahtuisi ainakin lasten vaatekaapit ja miksei aikuisten, jos ei ole vaatehuonetta 🙂 säästyisi huoneistakin vaatekaappien viemä tila! Kuinka kätevää olisi viikata pyykit suoraan kaappiin eikä roudata niitä käsissä/korissa ympäri kämppää! Lisäksi sijoittaisin khh niin että sen kautta mennään kylpyhuoneeseen, niin samalla tulisi laitettua likaiset vaatteet suoraan sinne pyykkikoriin 😀
  Oletko harkinnut vetimiksi sellasia pieniä ympyrän mallisia nuppeja, esim.kulta tai musta? Sopisivat hyvin harmaan tai beigen kanssa 🙂 Sanoisin että jos muu asunto on hillitty/klassinen niin tämähän olisi oiva tila vähän hullutella sisustuksen kanssa!

  Vastaa
 12. EmmaaM 11.02.2021

  Tän hetkiset suunnitelmat ja ideat kuullostaa ja näyttää tosi hyvältä! Muilta on tullut jo hyviä vinkkejä, mutta tuohon silityslauta-asiaan ottaisin kantaa. Jos löytyisi toimiva mekanismi, ja tilaa silittää on molemmin puolin, olisi vetolaatikosta vedettävä lauta kätevä. Itse olen kokenut, että esim. jotkut kauluspaidat vaativat höyryryksen sijaan ihan silityksen, joten uskoisin, että välillä tarvitsisi silitysrautaakin ?

  Vastaa