Kielten oppimisen ilo!

*Kaupallinen yhteistyö Saksan, Sveitsin ja Itävallan suurlähetystöjen ja Asennemedian kanssa.

Tyttäreni odottaa koulun alkua kuin kuuta nousevaa. Hän on erittäin innokas oppimaan uusia asioita ja viikoittain harjoittelemmekin kotona tyttäreni toiveista kouluun liittyviä asioita. Viimeksi eilen harjoittelimme kirjaimia ja kirjoittamista. Vuorossa oli d-kirjain, jonka tyttäreni halusi oppia voidakseen tehdä dinosauruskortin pikkuveljelleen.

Kuten monet Instagram-tiliäni seuraavat tietävätkin, tyttäreni on erityisen innokas vieraiden kielien suhteen. Hän puhuu suomen ja ruotsin (hänen kaksi äidinkieltään) lisäksi sujuvasti englantia. Hän on oppinut englannin vähitellen vuosien varrella erilaisten videoiden, lastenohjelmien ja pelien myötä. Myös leikit leikitään tätä nykyä aina englanniksi tyttäreni toiveesta. Nyt olemme aloittaneet myös saksan kielen harjoittelun, sillä reilun vuoden päästä saksankielenopinnot odottavat tytärtäni ensimmäisen luokan alkaessa.

Minulla alkoi aikanaan vieraiden kielten opiskelu vasta kolmannella luokalla. Sitä ennen ei ollut mahdollista opiskella koulussa vieraita kieliä, vaikka intoa ja kiinnostusta olisi kyllä ollut. Nyt kuitenkin uuden lakimuutoksen myötä ensimmäisen vieraan kielen (A1-kieli) opiskelu aloitetaan jo ensimmäisellä luokalla. Tämä tarkoittaa, että 1. Ja 2. luokkalaisten tuntimäärää lisätään kahdella vuosiviikkotunnilla, jotka kohdennetaan A1-kielen opetukseen. Miten upeaa!  Kielenopetuksen varhentamisella pyritään hyödyntämään lapsille luontaista kielellistä herkkyysikää. Varhainen ja toiminnallinen kieltenopetus kun tukee kielten opiskelutaitojen kehitystä.

Meillä kotona ollaankin jo aloitettu innokkaasti saksan kielen harjoittelu. Meille vanhempina on ensisijaisen tärkeää innostaa ja herättää lastemme uteliaisuutta vieraita kieliä kohtaan. Samalla haluamme myös auttaa ja tukea heidän kielellistä kehitystä mahdollisimman hyvin ja monin eri tavoin. Kielet ovat rikkaus, jonka hyödyt laajentuvat kielellisen osaamisen lisäksi aina esimerkiksi vuorovaikutustaitojen kehittymiseen. Olemme molemmat mieheni kanssa huomanneet vuosien varrella monikielisyyden tärkeyden ja konkreettisen hyödyn. Tämän monikielisyyden tärkeyden viestin haluamme ehdottomasti välittää myös lapsillemme.

Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että uusien kielten oppiminen on lapsien mielestä hauskaa! Pienten lasten kanssa erilaiset pelit ja leikit ovat olleet meille toimivin vaihtoehto. Lapset rakastavat pelejä ja me vanhempina olemme iloisia, kun siinä ohella lapset nappaavat mukaansa taas muutaman uuden vieraankielisen sanan – win win! Saksan kielisten lautapelien lisäksi lapsemme harjoittelevat kieltä erilaisten sovellusten kautta. Kuten varmasti monilla vanhemmilla, meilläkin on rajoitettu aika lastenohjelmien ja videoiden katseluun. Meillä on kuitenkin käytössä yksi poikkeussääntö: lapsemme saavat katsoa vielä yhden jakson lastenohjelmaa, kunhan se katsotaan vieraalla kielellä! Tämä on toiminut meillä yllättävän hyvin ja lapsemme lähes poikkeuksetta haluavat vielä katson yhden vieraskielisen jakson.

Miksi Saksa?

Meidän perheelle saksan kieli on lähellä sydäntä. Olemme molemmat mieheni kanssa asuneet Saksassa useampaan kertaan, viimeksi neljä vuotta sitten yhdessä Bochumissa. Meillä asuu Saksassa paljon sukulaisia ja ystäviä, joiden kanssa olemme tiiviisti yhteydessä viikoittain. Saksa on myöskin mitä todennäköisemmin maa, jonne jossain vaiheessa tulevaisuuttamme tulemme jälleen muuttamaan.

Saksan kielen oppimisella haluamme helpottaa lastemme sopeutumista Saksaan, sen kulttuuriin ja ihmisiin. Saksan kielen opiskelu kannattaa muutenkin, sillä saksa on Euroopan puhutuin kieli. Saksan kielen osaaminen auttaa valtavasti myös tulevaisuudessa työelämässä, kun pystyy kommunikoimaan saksankielisten liikekumppaneiden kanssa heidän omalla kielellään. Tällä tavoin liikesuhteiden laatu paranee ja yhteydenpito tehostuu. Kuka tietää, vaikka tämä olisi avainasemassa menestykseen?

On äärimmäisen palkitsevaa ja ihanaa seurata, kun oma lapsi oivaltaa uusia asioita ja on siitä aidosti ylpeä ja onnellinen. On sääli, miten usein törmää siihen ennakkoluuloon, että liian monet vieraat kielet kuormittaisivat lasta. Uudet kielet eivät ole lapsille taakka, vaan asia, josta innostua ja nauttia!

Olisi mahtavaa kuulla myöskin teidän ajatuksia lasten vieraiden kielten opiskelusta! Oletteko jo miettineet minkä vieraan kielen haluaisitte lastenne oppivan ensimmäiseksi? Onko kukaan harkinnut saksan kieltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

6 kommenttia

 1. Kati 09.02.2020

  Mahtava kuulla, että kannustatte lapsianne jo pienestä pitäen kielten opiskeluun! Luin vasta Minna Huotilaisen Näin aivot oppivat -kirjan ja aivotutkimuksen näkökulmasta lapset oppivat uusia kieliä tehokkaimmin 3-vuotiaana. Itsekin aloitin vieraan kielen opinnot vasta 3.luokalla ja englannin kieli oli ainut vaihtoehto. Sen jälkeen olen opiskellut saksaa, italiaa, espanjaa ja ranskaa, joista kaikista on ollut hyötyä vaihto-opintojeni aikana Itävallassa, eri työpaikoissa sekä ympäri Eurooppaa matkustaessa. On kiva aina osata vähän paikallista kieltä ja ymmärtää, mitä ympärillä tapahtuu. Harmittaa vain kielitaidon ruostuminen, kun sitä ei pääse aktiivisesti käyttämään.

  Jos saan joskus omia lapsia, haluan ehdottomasti kannustaa heitä kielten opiskeluun jo mahdollisimman pienenä. <3

  Vastaa
  • Metti 10.02.2020

   Mahtavaa kuulla! Juuri tuo: on niin hienoa, kun just esimerkiksi matkustaessa osaa vähän puhua ja ymmärtää mitä ympärillä tapahtuu 🙂 Seuraavaksi mun opettelulistalla on ehdottomasti espanja! Oikein hävettää miten vähän puhun kieltä verrattuna kuinka usein siellä kuitenkin vietämme aikaa.

   Vastaa
 2. Marianna 09.02.2020

  Tytär aloittaa syksyllä koulun, on nyt kaksikielisessä eskarissa. Suomi-Englanti. Ja haki siis kouluunkin kaksikieliseen luokkaan 🙂 A2 kielenä haluaisi joko saksan tai ranskan.. Pitää katsoa sitten lähempänä. Ehdottomasti tuen mitä ikinä päättääkään. Oon ite surkea kielissä niin toivon että lapsi/lapset oppivat paremmin! Ainaki he ovat kovin kiinnostuneita..

  Vastaa
  • Metti 10.02.2020

   Hienoa kuulla, että tuet tyttäresi kiinnostusta kieliä kohtaan 🙂 Lapset oppivat uusia kieliä niin uskomattoman nopeasti, että nuorella iällä kannattaa ottaa haltuun mahdollisimman monta eri kieltä jos/kun innostusta vain riittää! 🙂

   Vastaa
 3. Marjut 10.02.2020

  Minkä nimisiä sovelluksia/pelejä olette käyttäneet lapsillanne? Tsemppiä kieltenopiskeluun!

  Vastaa
  • Metti 10.02.2020

   Esimerkiksi ”German for Kids” (maksullinen) tai sitten ”Fun German”, joka on ilmainen sovellus!

   Vastaa