LENTÄMINEN, YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS, LOMA + MUUTAMA UIKKARIKUVA

Viime viikko vierähti Espanjassa ystävien kanssa. Meillä oli ihana tyttöjen reissu, johon kuului auringonottoa, uimista, juhlimista, hyvää ruokaa, shoppailua, lukemattomia inside-vitsejä ja kaikkea muita asiaankuuluvia tyttöjen juttuja. Poskeni ovat vieläkin kipeät siitä ylenpalttisesta nauramisesta. Kaikin puolin bueno-keikka, kiitos rakkaat ystävät <3 Tyttöjen reissun jälkeen tulin muutamaksi päiväksi kotiin, jonka jälkeen suuntasimme  tänne Espanjaan uudestaan, tällä kertaa perheen kanssa. Meille aukeni yllättäen ihana mahdollisuus lähteä pääsiäisen viettoon Espanjaan, joten tartuimme tilaisuuteen. On ollut ihana ottaa perheemme kesken pieni hengähdystauko ja olemme saaneet keskittyä vain toisiimme. Huomaan lapsistamme kuinka uskomattoman paljon he nauttivat kun olemme koko perhe koossa aamusta iltaan. Suomessa kun minun ja mieheni työt menevät tällä hetkellä ristiin niin, että mieheni on lähes joka ilta poissa töittensä vuoksi. Siksi on ollut erityisen ihana viettää kiireetöntä aikaa koko perheen voimin! Päivämme ovat kuluneet ulkona aikaa viettäen, milloin rannalla, milloin puistoissa. Valitettavasti tällä viikolla säät eivät ole olleet erityisen hyvät, joten olemme uimisen sijaan käyneet mm. paikallisessa sea lifessa sekä eläintarhassa!

Sain aikaisemmin viikolla ig-storyni puolella noottia lentämisestäni. ”Miksi lennän vain muutaman päivän vuoksi Suomeen ja sitten heti takaisin taas Espanjaan? Ihan kamalaa” Ymmärrän, ettei tämä ollut ihanteellisin tapa toimia, mutta valitettavasti tällä kertaa se oli perheellemme ainoa mahdollinen. Olin nimittäin varannut tyttöjen reissun lennot jo kuukausia sitten, jolloin perheemme lomasta ei ollut vielä tietoakaan. Olin myös sopinut työmenoja koko pääsiäisviikon täyteen, joten minun oli hoidettava niitä Suomessa ennen toista lomaamme. Tietysti olisin voinut jäädä Espanjaan kolmeksi päiväksi yksin, mutta se ei olisi hyödyttänyt tässä tilanteessa ketään, vaan pikemminkin vain vaikeuttanut asioita. Siispä päätin lentää Suomeen perheeni luo ja sitten takaisin Espanjaan pääsiäisen viettoon. Vaikka sainkin lentämisestäni jonkin verran kuraa, sain myös paljon positiivisia viestejä ihmisiltä, jotka ihmettelivat ihan samaa asiaa kanssani: ”Miksi lentämisestä on tullut jollain tasolla tabu?”

Rehellisesti sanottuna tuntuu hieman hassulta, miten nykypäivänä lentäminen on laitettu NIIN ison suurennuslasin alle. Enää ei voi hyvillä mielin lähteä lomille vaan omia lentämisiään joutuu selittelemään ja jopa puolustelemaan. Lentämiseen on tietysti ”helppo” tarttua, mutta täytyy muistaa, että se on vain yksi asia isommassa paletissa. Jokainen meistä varmasti haluaa ja pyrkii tekemään vihreämpiä valintoja maapallon säästämiseksi, joten ennen kuin lähtee tuomitsemaan muita olisi syytä tarkastella omia tapojaan. Itse yritän arjessa tehdä ympäristöystävällisiä valintoja jatkuvasti: kulutan säästeliäästi vettä ja sähköä, minimoin ruokahävikkiä, lajittelen, kierrätän, syön 80% kasvisruokaa, jne. Tästä huolimatta en olisi valmis luopumaan esimerkiksi lentämisestä tai yksityisautoilusta. Käytän julkisia kyllä, mutta kahden pienen lapsen ja meidän vanhempien vaihtelevien työaikataulujen kanssa autoilu on yksinkertaisesti paljon helpompaa ja aikaasäästävämpää, enkä olisi valmis siitä luopumaan. En todellakaan sano, että olisin kulutuskäyttäytymisessäni kaikista ympäristöystävällisin (koska sitä en ole!), mutta silti yritän tehdä paljon vihreämpiä valintoja arjessani aina kun se on mahdollista. Balanssi on tärkeää!

Mitä mieltä te olette asiasta? Onko lentämisestä syytteleminen lähtenyt käsistä?

Photos: Karoliina Jääskeläinen / Valoon Photography

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

28 kommenttia

 1. Maitta Kotaniemi-Rauramo 21.04.2019

  Olen matkustamisen ammattilainen. Matkustan työkseni paljon. Lentokoneella. Silti olen huolissani tulevaisuudesta ja hiilipäästöistä. Mietin ja pohdin, millaisia ratkaisuja olisi teoissa tehtävä. On selvää, että lentäminen jättää autotkin taakseen hiilipäästöissään. Jotain tarvitsee tehdä, sillä en usko, että ihmiset haluavat jättää lentomatkustamista.

  ”Voit hyvittää lentosi hiilidioksidipäästöt tukemalla päästövähennysprojektia tai ostamalla biopolttoainetta”, ilmoittaa Finnair.

  Tämä ei vielä ihan riitä. Mutta on alkua. Ja merkki siitä, että välitämme.

  Minun toivomukseni on, että edelleen kehitetään lentokoneita niin, että ne ovat vähempipäästöisiä. Olemmehan saaneet jo sähköautoja. Kyllä tämäkin ala tulenee kehittymään. Huonoja omatuntoja en myrkyttäisi ihmisille. Ennemminkin tietoa ja kuinka asiaa voi viedä eteenpäin. Kehittää. Toivon kaikille hyvällä omalla tunnolla matkustamista ja lomailua!

  Vastaa
 2. Aaiia 21.04.2019

  Toisaalta ymmärrän kommenttisi, ettei liikaa tekoja voi vaatia ympäristön eteen, mutta toisaalta itsekin pienten lasten äitinä tuntuu, että meidän täytyy ehdottomasti suojella lapsiamme myös ilmaston muuttumiselta. Ongelmanahan tässä varmasti on, että emme osaa varmasti ennustaa millaista elämä on esimerkiksi 30 vuoden kuluttua, onko Etelä-Suomi lumeton vai kylmentääkö Golf-virta Suomea. Millaisia määriä ilmastopakolaisia voi tulla Suomeenkin ja miten viljely onnistuu. Oma eskarini on jo hyvin tiedostava, ja itsekin olen tehnyt valinnan syödä pelkkää kasvisruokaa, kuluttaa harkiten ja vähentää lentomatkoja ainakin puoleen. Kiva juttu, että näistä asioista puhutaan!

  Vastaa
 3. Janeem 21.04.2019

  Mua suututtaa se, miksi julkisuuden henkilöiden täytyy olla mukamas tilivelvollisia yhtään kenellekkään yhtään mistään:D hienoa että avasit asiaa, mutta jos olisit tuntematon henkilö niin ketään ei kiinnostaisi. Nauti lomistasi niinkuin ennenkin!?

  Vastaa
  • mrrr 21.04.2019

   samaa mieltä! ihan hulluks mennyt tämä lentämispaniikki..

   Vastaa
 4. Realisti Rosa 21.04.2019

  Voi hyvänen aika ! Miksi Metti Forssellin täytyy selittää tätä muille ikäänkuin hän olisi tehnyt jotain väärin?? Sinä joka arvostelet – lennätkö ? Aivan niin – kyllä! on vastauksesi . Älkää hurskastelko. Kuinka moni perheloma jää lentämättä maapalloa pelastettaessa suomalaisten toimesta? Nautitaan mistä pystytään, ei kaikista maailman asioita tarvi olla huolissaan täällä Suomessa. Suomessa tehdään kaikki kuitenkin ” by the book”! Olkaamme ylpeitä siitä. Metti ja perhe nauttikaa lomasta, te olette ihana perhe ♥️

  Vastaa
 5. Heli 21.04.2019

  Aivan samaa mieltä kuin muutkin kommentoijat – nauttikaa lomasta ja yhteisestä ajasta! Hienoa on että kaikista luontoa säästävistä asioista puhutaan ja nostetaan esille, mutta lentäminen on tullut jäädäkseen. Meidän pitää löytää muita keinoja maapallon pelastamiseen edes osittain. Pienet teot kasvattavat isot purot ja joet – yhdessä eteenpäin!

  Vastaa
 6. Lentelijä 22.04.2019

  Lentäminen on tabu sen suuren ympäristörasitteen takia.

  Niin pitkään, kun meillä ei ole ekologisempia tapoja lentää tulisi lentämisen määrää pienentää. Ensisijaisesti lentojen nousu ja lasku tulisi hinnoitella kalliiksi, että turhat halvat pomppulennot loppuisivat välittömästi. Samoin yrityksien ja yksityishenkilöiden tulisi jättää lyhyet lennot pois, se on uhraus jonka jokaisen tulisi tehdä lapsien ja tulevaisuuden eteen.

  Lomamatkallakin saa käydä, jos sinne vaikka kerran vuodessa lentää ja päästöt kompensoi.

  Edesvastuutonta on minun mielestä lennellä lyhyitä viikonlopun reissuja useita kertoja vuodessa, koska se on näppärintä ja vaivattominta. Jos julkisuuden henkilö kertoo kunnioittavan vihreämpiä arvoja, kannattaa siinä tapauksessa myös miettiä tekstiensä sisältöä, koska tiede on kuitenkin todistanut lentämisen päästöt. Välitön vaikutus harmittomallakin blogitekstillä voi olla suuri. Kerro mielummin vaikka miten vähennät ruokahävikkiä ja syöt 80% kasvisruokaa.

  Ja kyllä, itse matkustan pitkiä aikoja, ympäri maailmaa, joten lentäminen on mullekin ongelma. Tänä vuonna jätän lentoni tekemättä. Seuraavan matkani teen junalla Kiinaan saakka. 🙂

  Lennellään vaan, mutta yritetään lennellä fiksusti!

  Vastaa
 7. Maija 22.04.2019

  Ilmastonmuutos on tällä hetkellä meidän kaikkien ihmisten merkittävimpiä huolenaiheita, joten en ihmettele, että lentomatkustelu on aiheuttanut seuraajissasi huolta. Tiliäsi seuraa suuri joukko ihmisiä, joten mielestäni näinä ilmastoaikoina on kohtuullistakin selittää jos lentäminen on epätavallista toistuvampaa. Aiheuttaahan lentoliikenne sentään merkittävän osan kasvihuonepäästöistä. Mielestäni on tärkeää keskustella näistä. Olisi kiva jos tekisit postauksen miten teidän perheessä muuten näkyy ympäristöasiat, koska ilmeisesti vaatteiden shoppailu ja lentäminen on teillä sellaisia mitkä seuraajilla särähtää silmää, samalla kun huoli maapallostamme kasvaa.

  Vastaa
 8. Huoh 22.04.2019

  Itse uskon näissä kyllä lähinnä pakkoon. Säätäkää ne lait, joiden nojalla lentäminen kallistuu siten, että vähenee automaattisesti puoleen. Toki tämän voi korjata markkinakin, mutta yksilölle on turhaa vastuuta jättää. Harva meistä pystyy vapaaehtoisesti luopumaan mukavuuksista, ja sen varassa ei maailman pelastaminen voi olla.

  Vastaa
 9. Riina 22.04.2019

  Mielestäni tuo lentämishöpötys on mennyt liian pitkälle. Totta se on, että saasteita tulee, mutta hankalaa tulee olemaan jos pitäisi meriä ylittää kävellen tai pyöräillen tai jotenkin muuten saastumatta 😀 Kyllä elämästä pitää nauttia ja maailmassa on paljon muutakin ilmastoa pahasti saastuttavaa… milloinkahan alkaa puheet että ”hui kamala, käytät kännykkää”. Ei matkapuhelinteollisuuskaan ja kaikki siihen liittyvä nimittäin kovin ekologista ole. Koetetaan tehdä hyviä valintoja, mutta ei luovuta kaikesta. Ihanaa lomaa teille Metti ja kiitos kun kirjoitat tätä blogia! <3

  Vastaa
 10. Niikka 22.04.2019

  Heippa! En halua moralisoida, mielestäni sormien osoittelulla ja syyttämisellä ei saada mitään hyvää aikaan ja toivoisinkin enemmän kehittävää keskustelua aiheen tiimoilta, mutta haluan vielä sanoa oman näkemykseni asiasta, sillä minua jäi tekstisi jälkeen mietityttämään muutama seikka.

  Asiaan liittyy paljon ahdistusta, jokaisella, mutta julkiseen ammattiin liittyy vastuu eikä vastuuta voi vierittää lukijan niskaan. Bloggareilla on paljon nuoria lukijoita, jotka herkemmin seuraavat esimerkkiä. Ja bloggareiden asema suunnannäyttäjinä olisi minusta oiva paikka näyttää esimerkkiä vastuullisesta käytöksestä eikä siihen välttämättä riitä, että pyytä muita tarkastelemaan omia tapojaan.

  Ilmastonmuutos on asia, jota ei voi pysäyttää ja se vaatii radikaaleja tekoja. Ei tule olemaann enää tilannetta, että palaisimme vanhoihin kulutustottumuksiimme vaan meidän on muutettava ne loppuiäksemme. Se, että ajattelemme että lentäminen tai yksityisautoilu tai mikä tahansa yksittäinen tekijät ovat vain pieniä osatekijöitä ovat itselleen selittelyä. Ja toisaalta, vaikka lukijasi syyttelevällä tyylillä kommentoivat lentämistäsi, niin onhan se tärkeää avata heille tekijöitä sen taustalla, jotta he ymmärtävät syysi lentää. ”Turha” lentely kumminkin tuntuu hieman hassulta tänä päivänä. Et myöskään maininut mitään lentojen kompensoinnosta, joka on kumminkin ajatuksena tärkeä asia ja ohjaa ihmisiä maksamaan hieman enemmän tekemästään hiilijalanjäljestä, joka voisi olla yksi keino ohjata kulutustottumuksiamme.

  Ymmärrän autoilun tuoman helpotuksen lapsiarkeen, mutta en voi olla miettimättä sitä, että asutte kumminkin Helsingin keskustassa, jossa palvelut lähellä. Auto antaa helpotusta elämään kyllä, mutta miksi se pitää selitellä hyväksytyksi tekemiseksi, sillä se vaikuttaa negatiivisesti ilmastoon. Kantaa vastuu, että tiedän mitä teen ja miettiä esimerkiksi vähän kuluttavia vaihtoehtoja olisi ehkä vastuullisempaa puhetta asiasta.

  Pointtina tässä siis se, että koen hieman hassuksi, että nykyaikana kukaan selittelee tai oikeuttaa omia ilmastoon negatiivisesti vaikuttavia tekemisiään, kun voisi kantaa vastuun niistä ja, miettiä muita tapoja toimia ilmastoystävällisemmin. Olisi hurja ajatus, jos kaikki bloggarit kirjoittasivat postauksen, jossa lentäminen ja yksityisautoilu olisivat heidän mielestään ok toimintaa heidän elämäntilanteessaan. En oikein ymmärrä, miten ”balanssilla” pysäytetään ilmastonmuutos.

  Vastaa
 11. Tiiti 22.04.2019

  Mä harvoin laitan kommenttia mihinkään postauksiin mut nyt on pakko. Olen nimittäin samaa mieltä kanssasi, miksi lentämisestä on tehty noin iso tabu. Nykyaikaisilla koneilla päästöt ovat pienentyneet ja esim. rahtilaivat tuottavat huomattavasti enemmän päästöjä kuin lentäminen. Toki mieheni on lentäjä, joten ”puolustan” myös hänen työtään.? Mahtavaa alkanutta viikkoa!

  Vastaa
  • Kauko 23.04.2019

   Hei! Sinulle tiedoksi että laivaliikenne ei tuota ilmakehää lämmittäviä kasvihuonepäästöjä vaan rehevöittäviä typpi ja fosforipäästöjä, jotka eivät ole niin merkittäviä ilmaston lämpenenisen kannaöta, vaikka vakavia päästöjä nekin.

   Vastaa
 12. Anni 22.04.2019

  Aika moni muukin syytteleminen on lähtenyt käsista, ei vain lentämiseen liittyvä syyttely…

  On äärettömän harmillista, miten nämä syyttelevät ihmiset – useimmiten ystävämme megaekot tai vihreiden äänestäjät, miten nyt heitä haluaakin kutsua – eivät ymmärrä, että syyttelyllä saavutetaan juurikin vain vastareaktio. Näin asia kulkee taakse päin, ei eteen päin. Mitä enemmän syyttelyä, sitä enemmän käännyn moisia ihmisiä ja heidän ideologiaansa vastaan.

  Olen sitä mieltä, että (merkittävä) ympäristöystävällinen elmäntapa on meidän kaikkien vastuulla ja pitäisi olla tämän päivän tietopohjalta itsestään selvyys, mutta syyttelyllä ei kyllä paranneta tai pelasteta yhtään mitään!

  Vastaa
 13. RH 22.04.2019

  Moikka! Kaikki sympatiat sun puolella. Ei elämässä kaikki siirrot mene vaan aina smoothisti ja täydellisesti, eli yksinkertaisuudessaan joskus se yllättävä lomamahdollisuus on kannattavaa kaikkien puolesta hyödyntää. Mua ahdistaa ilmapiiri, jossa syytellään toisia ilmastoasioista, ja nimenomaan valitaan tietyt asiat (kuten tämä lentäminen), ja osoitellaan sen varjolla ihmisiä. Positiivinen yhteistsemppi olisi paljon rakentavampaa ja kaikkien kannalta terveellisempää. Ja nimenomaan tärkeintä on musta se, että ihmiset tiedostaa näitä asioita ja tekee omat ratkaisunsa sen perusteella: jollain se voi olla kasvisruoka tai vegaanius, jollain se, ettei asu isossa omakotitalossa, jollain pelkkien julkisten käyttö, joku tekee taas ostovalinnat tarkasti, joku ajaa sähköautolla, ja joku lakkaa lentämästä. Tai sitten voi vähentää yllämainituissa usealla osa-alueella, tai tehdä jotain ihan muuta ympäristön hyväksi. Kaikkein oleellisinta on mielestäni yleisen tietouden lisääminen asioista niin, että mahdollisimman moni kiinnittää huomiota omaan toimintaansa ainakin joissain asioissa. Myös isojen yritysten pienemmilläkin toimilla on iso vaikutus: esimerkiksi on ollut todella hienoa, että vaatekaupat ovat maksullistaneet muovipussinsa. Huomaan, että itse (varmasti suurimman osan muun tavoin) otan hyvin harvoin enää muovipussia kaupasta, kun ennen niitä saattoi automaattisesti roikkua kädessä useita. Summa summarum: lopetetaan toisten syyllistäminen, emme loppuviimein tiedä toistemme elämästä ja valinnoista. Keskitytään mielummin siihen positiiviseen yhteistsemppiin ympäristöasioidenkin saralla. 🙂

  Vastaa
 14. Juppe 22.04.2019

  Kiitos Metti, kun nostit asian myös blogin puolelle. Näistä on aina hyvä keskustella. Meillä kaikilla on varaa parantaa, joten mielestäni pelkkä syyttely ei vie asioita eteenpäin. Välillä törmään jopa siihen, että lapsettomat syyttävät perheellisiä ja sekasyöjät paljon matkustavia vegaaneita jne. Kukaan ei myöskään ratkaise ilmastonmuutosta yksin, joten on tärkeä etsiä ratkaisuja yhdessä ja keskustella. Ihanaa lomaa Espanjassa! Haluan kuitenkin uskoa, että lomailua ja lentämistä on mietitty ja karsittu, eikä vain huvikseen matkailla.

  Vastaa
 15. Johanna 22.04.2019

  Hienoa, että tartuit tähän aiheeseen! Olen osittain samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa siitä, että syyllistäminen ei ole välttämättä paras tapa saada aikaan muutoksia. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että omia kulutustottumuksia ja toimintatapoja tarkastelee kriittisesti. Faktahan on se, että ihmiskunta ei voi jatkaa elämistä nykyiseen malliin, vaan jos haluamme säilyttää elinympäristömme elinkelpoisena myös jälkipolville, meidän on vähennettävä kulutustamme. Tietysti omasta elintasosta ei ole aivan helppo tinkiä, kun johonkin on tottunut. Monet bloggaajat (esim. Sara Vanninen ja Elisa Lepistö) ovatkin ottaneet aiheeseen kantaa ja kyseenalaistaneet esim. lyhyiden pressireissujen järkevyyttä. Kuten yksi kommentoija aikaisemmin sanoi, helposti lähdetään puolustelemaan ja selittämään omia ”huonoja” tapoja parhain päin. Bloggaajat tavoittavat paljon ihmisiä ja mielestäni olisi hyvä, jos rehellisesti sanottaisiin, että tiedostan, että omat tottumukseni eivät ole ympäristöystävällisemmästä päästä. Itselleni lukijana särähtää ajoittain korvaan esimerkiksi ostettujen vaatteiden määrä ja milloin minkäkin trendin mukaisten vaatekappaleiden ostaminen, mikä ei mielestäni oikein enää ole nykyaikaisen tiedostavan kuluttajan käyttäytymistä. Tietysti monella bloggaajalla on palkka kiinni tämänkaltaisissa postauksissa, mutta oikeuttaako se kuitenkaan tällaiseen ostokäyttäytymiseen? Kukaan meistä ei tietenkään ole täydellinen ja saamme varmasti enemmän aikaan kannustamalla toisiamme kuin osoittamalla syyttävällä sormella jokaista yksittäistä tekoa. Mukavaa kevään jatkoa <3

  Vastaa
  • emma 26.04.2019

   Jes, ihan sairaan hyvä kommentti! Mielestäni ihmisten tulisi erottaa nämä kaksi asiaa; monella suomalaisella olisi mahdollisuus karsia pois ilmastolle haitallisia tekoja rankastikin. Se ei silti tarkoita, että tuntemattomien tarvitsisi näistä asioista huomautella, varsinkaan töykeästi. Vaikka jonkun valinnoista ajattelisi mitä, ei kaikkea tarvitse sanoa ääneen/kirjoittaa hänelle… Käytöstavat ❤️

   Vastaa
 16. Pirjo 22.04.2019

  Ns vihreät lentävät eniten.Eikä siinä ole mitään pahaa.Ellei sitten ole ns. ilmastouskovainen, Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan.Ihan turha ihmisiä on syyllistää. Ihmisen osuus koko ilmakehän hiilidioksidista on 2-4% eli ei mitään käytännössä.Mutta auringonpilkkujen aktiivisuus on matala ja se aiheuttaa puolestaan ilmaston kylmenemisen.

  Vastaa
 17. Cindy 22.04.2019

  Kiitos Metti tästäkin blogitekstistäsi. ? Mielestäni on surullista, että ihmisiä moralisoidaan ja syyllistetään ja yritetään pilata toisten lomafiiliksetkin. Jokainen kantaa kortensa sillä tavoin kuin itse pystyy ja sen verran kuin mahdollista. Elämästä täytyy saada myös nauttia ja Miklu&Metti ovat itse varallisuutensa tehneet ja on kunkin oma asia, mihin ja miten omaa rahaa käyttää. Se ei oikeastaan edes kuulu kellekkään.

  Ympäristön kannalta suurin ongelma on kehitysmaissa ja kehittyvissä maissa tapahtuva liikakansoitus. Tämä vaikuttaa olevan todellinen tabu. Maapallon kantokyky ei kestä kokoajan lisääntyvää ihmismäärää. Suomalaisten elintasoa ja kulutusta moralisoidaan, vaikka meidän väestö ja kulutuskin on suurelta osin kestävällä pohjalla. Suurin osa ihmisistä elää ihan tavallista keskiluokkaista elämää ja työn hedelmistä täytyy saada myös nauttia! Täällä ei edes ole samanlaista ökyelämää kuin vaikkapa Dubaissa.

  Suomi on onnistunut vähentämään päästöjään ja kehitystä sen eteen tehdään kokoajan. Eniten päästöjä aiheuttaa teollisuus ja energian tuotanto. Maamme on riippuvainen niistä ihan tämän kylmän ilmaston, pitkien välimatkojen ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisen takia. Tottakai ympäristön eteen voi ja on suositeltavaakin tehdä hyviä tekoja – ihan niin kuin Metti totesitkin, että vaikka kasvisruokavaliota ja kierrätystä suosimalla.

  Vastaa
 18. MK 23.04.2019

  Hienoa että teit postauksen tästä aiheesta! On tosi rohkeaa nostaa ilmastoasiat esille blogissasi, etenkin kun olet julkisuuden henkilönä ja bloggaajana erityisen julkisen tarkastelun kohteena näiden asioiden suhteen. Oli vähän hölmöä lentää edestakaisin Espanjasta Suomeen muutaman päivän takia, mutta tehty mikä tehty ja jatkossa osaat varmasti suunnitella lentosi fiksummin. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja itse olen sitä mieltä, että ilmastotavoitteet tulee ottaa paremmin huomioon etenkin yritystoimintaan kohdistuvassa lainsäädännössä tästä eteenpäin, eikä vastaus ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi löydy vain yksilöiden toimien tarkastelusta. Muutoksen on kuitenkin tapahduttava pian, sillä ilmastonmuutos on suurin uhka ja haaste jonka ihmiskunta on koskaan kohdannut ja aikaraja sen pysäyttämiseksi lähenee kovaa vauhtia.

  Tuntuu turhauttavalta lukea kommenteja, joita tähänkin postaukseen kirjoitettiin, jossa haukutaan vihreiden äänestäjiä ja ollaan ärsyyntyneitä heidän ”ideologiaansa”. Itse vihreiden äänestäjänä olen ylpeä siitä, että puolueeni perustaa ilmastopolitiikkansa yksinomaan tieteeseen, ei henkilökohtaisiin mielipiteisiin tai subjektiivisiin ideologoihin tai siihen mikä olisi kivaa tai helppoa.

  Osa kommentoijista kannusti myös tekemään postauksia ekologista- ja ilmastoteoista omassa elämässäsi. Mielestäni tämä olisi toimiva idea ja keksinkin pari juttua joita voisit nostaa esille alustallasi. Ensimmäisenä lentomatkustamiseen liittyen Finnairin Push for Change -kampanjan mainitseminen (tai jopa päästöhyvitysten tai biopolttoaineen kustantaminen), josta olikin jo puhetta kommenttikentässä (https://www.finnair.com/fi/fi/pushforchange). Toisena mietin, että mitä jos seuraavan kerran kun haluatte lähteä tyttöjen kanssa lyhyelle lomareissulle, ette lentäisikään etelään, vaan menisitte vaikka Haikkoon tai Långvikiin rentoutumaan viikonlopuksi? Yksityisautoilun suhteen, olisi hienoa jos tutkisitte miehesi kanssa mahdollisuuksia vaihtaa autonne hybridi- tai sähköautoon, tai jos se ei ole mahdollista, niin voisit käydä tutustumassa näihin autoihin liikkeessä ja kertoa kokemuksistasi blogissa. Lisäksi tuli vaatteisiin liittyen mieleen, että oletko tutustunut Helsingissä toimiviin vaatevuokraamoihin, joista voi vuokrata parin viikon ajaksi vaatteita juhlakäyttöön tai ihan arkivaatteiksi? Näistä olisi myös mielenkiintoista kuulla kokemuksia!

  Jatketaan keskustelua ja kivaa alkanutta viikkoa! 🙂

  Vastaa
 19. Huolestunut 23.04.2019

  Hei!
  Koska tiliäsi seuraa niin moni nuori ja ehkä lapsikin niin esimerkilläsi on todella suuri vaikutus. On tärkeää ottaa vastuuta julkisuuden henkilönä jos joutuu matkustamaan lentämällä paljon, että ei nyt ainakaan lähtisi puolustelemaan sitä. Mutta omia valintoja omia valintoja, toivottavasti myös tulevat sukupolvelle voivat nauttia elämästä tällä maapallolla.

  Vastaa
  • Cindy 24.04.2019

   Varmaankin se lentokone olisi tehnyt lennon ilman Mettiäkin. Sillä oliko hän koneessa vai ei, ei oikeastaan ole merkitystä ilmastolle. Hän ei ole syyllinen kansainväliseen lentoliikenteeseen. On parempi, että koneet lentää täynnä matkustajia kuin puoliksi tyhjinä, kun ne lentää joka tapauksessa ihan jo bisnesmatkojenkin takia.

   Kiinasta lentokoneilla ja laivoilla rahdatun muovitavaran ja vaatteiden lennättäminen/kuljettaminen on epäeettisempää kuin ihmisten liikkuminen paikasta toiseen, jos halutaan moralisoida. Myös esim. lihan kuljettaminen toiselta puolen maapalloa on erikoista, kun kotimaistakin on saatavilla. Suomessa vain halal-teurastus ei ole sallittua ja hyvä niin, mutta siinä yksi turha syy miksi lihaa kuljetetaan kaukaakin. Miksi kaikki sekasyöjät eivät voi syödä suomalaista (ja mielellään vielä luomu) lihaa, jos lihaa on kerran pakko syödä?

   Vastaa
   • Noora 24.04.2019

    Hei! Lentokoneessa jokainen lisämatkustaja vaatii itseasiassa huomattavan määrän polttoainetta ja tuottaa myös enemmän päästöjä, eli matkustajien määrä kyllä vaikuttaa lentopäästöihin ihan suoraankin, eikä ainoastaan välillisesti kysynnän laskun kautta. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että olisi ympäristölle paljon parempi, mikäli lihaa syövät suosisivat kotimaista 🙂

    Vastaa
  • huhhuh 24.04.2019

   Hei huolestunut! Jos Mettiä seuraa ”ehkä lapsikin” eikö ole näiden vanhempien tehtävä kasvattaa lapsensa ja kertoa mikä on oikein ja väärin? Lasten kasvattamista ja opettamista ei voi jättää esillä olevien ihmisten käsiin, turha valittaa esim. youtube tähdistä ja heidän tekemisistään, antaa lapsen katsoa niitä videoita ja sitten keskustella esimerkiksi äidin tai isän kanssa asiasta.

   Vastaa
 20. Katariina 23.04.2019

  Hienoa, että vastasit kysymykseen, niin lukijatkin ymmärtävät lentämisen olleen ”välttämätöntä” 🙂 Ei yksittäisten ihmisten lentämisen tulisi olla maailman suurin synti, mutta tottakai on hienoa, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota. Siten saadaan aikaan myös sitä muutosta. Kiitos kivasta blogista ja aurinkoista kevättä!

  Vastaa
 21. Noora 24.04.2019

  Yhdyn muutamien kommentoijien kanssa siihen, että mielestäni on erikoista perustella saastuttamisen olevan ihan ok, koska itsellä on siihen hyvä syy. Varmasti meistä kaikki tekevät joskus tai useinkin ympäristölle haitallisia valintoja, niin myös itsekin käytän ajoittain lentokoneita ja yksityisautoja. Niistä aiheutuvat haitat olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, ja sen sijaan että perustelee miksi tekee nämä valinnat voisi vain ”own up” että kyllä, tämä valintani on ympäristölle haitallista, mutta se on valinta jonka olen tehnyt, ja vastavuoroisesti yritän toimia muissa asioissa ympäristöystävällisemmin tai esimerkiksi kompensoida päästöjä lentolippujen oston yhteydessä 🙂

  Vastaa
 22. Mumma 1965 24.04.2019

  Mitäpä jos jokainen keskittyisi omiin toimiinsa luonnon hyväksi. Teot voivat olla pieniä, monesta pienestä teosta tulee yhteensä suuria. Minä olen luonnon kanssa hyvä ystävä. Poimin metsästä mustikat ja puolukat talven tarpeisiini. Käytkö sinä marjassa tai sienestämässä? Vai ostatko ulkomaisen avokadon kaupasta? Kaupassa laitan irtosipulit kestopussiin. Pieni suuri valinta. Kotimaista ruokaa ostamalla rahtilaivojen tarvitsee esim. tuoda vähemmän purkkiananasta Suomeen;)

  Asun pikkukaupungissa ja tarvitsen autoa työssäni. Käytän MyDieseliä, jota valmistetaan tähteistä ja jätteistä. Googlaa MyDiesel, jos et ollut kuullut aiemmin. Maalaisjärkeä kaikille. Suomi on jo nyt edelläkävijä, joten ensi kesän lomalennon takia ei kannata syyllistää itseään.

  Vastaa