JÄRKYTTÄVÄ KOKEMUS LENTOKONEESSA

Olemme matkustaneet lastemme kanssa lentokoneella paljon. Silti vielä ennen jokaista lentomatkaa vatsanpohjalla kummittelee pieni jännitys. Jännitys siitä miten lentomatka sujuu, miten lapset jaksavat ja miten ihmiset suhtautuvat meidän pieniin matkustajiin. Eilen lennollamme tapahtui kuitenkin jotain niin ihmeellistä ja jollain tasolla järkyttävää, että en sellaista edes olisi ennalta osannut jännittää.

Lensimme tosiaan eilen takaisin Espanjan kotiimme pääsiäisen viettoon. Istuimme lentokoneeseen neljälle paikallemme niin, että Lilia, Lucas ja minä istuimme koneen toisella puolella koko penkkirivillä ja mieheni istui käytävän toisella puolella samalla rivillä. Lentomatka sujui erittäin hyvin, ottaen huomioon, että kyseessä oli aikainen aamulento ja lapsemme olivat todella reippaasti tsempanneet koko matkan. Samaa en voi sanoa kaikista kanssamatkustajistamme. Noin pari tuntia koneen nousun jälkeen tyttäremme halusi mennä käymään mieheni luona käytävän toisella puolella. Nostin tyttäreni käytävälle seisomaan, että saisin enemmän tilaa kaivaa hänen väristyskirjansa ja -kynänsä esille, sillä hän halusi tarvikkeensa mukaan. En kerennyt edes nostaa hänen väritystarvikkeitansa laukustani, kun huomasin erään naisen kävelevän tyttäremme takaa kohti lentokoneen takaosassa olevia vessoja. Nainen ei pysähtynyt tyttäremme taakse käytävällä vaan kirjaimellisesti tönäisi käsillään pienen matkustajan edestään pois niin, että tyttäremme löi päänsä sivulla olevan penkin tarjotinosaan. Tämän jälkeen nainen jatkoi matkaansa katsomatta taakseen. Siis mitä h*lvettiä!? Näin punaista ja nousin ylös. Naisen ohi pyyhältäminen loppui lyhyeen, kun lentoemännän tarjouilukärry pysäytti hänen matkansa. Yritin saada kontaktia naiseen (joka seisoi noin parin metrin päässä minusta) sanomalla useita kertoja ”anteeksi!?”, mutta hän ei halunnut katsoa taakseen. Istuin alas, koska tunsin veden nousevan silmiini. Samassa takanani istuva rouva (joka istui nyt vielä lähempänä tätä naista) oli nähnyt saman tilanteen ja kysyi naiselta vihaisesti ”huomaisitko miten törkeästi tönäisit tuon pikkutytön käytävällä?” En kuullut Lilian itkun lomasta naisen (mahdollista) vastausta. Hän jatkoi matkaansa vessaan ikään kuin hän ei olisi tehnyt tilanteessa mitään väärin. Lentoemäntä tuli paikalle selvittämään tapahtunutta takana istuvan rouvan kanssa, joka oli nähnyt tämän pöyristyttävän tilanteen ja niin ihanasti puolusti meitä. Itse en pystynyt osallistumaan tilanteen selvittelyyn, sillä vesi valui silmistäni ja keskityin Liliaan. Tyttäreni itki sylissäni päähänsä saanutta iskua ja omassa mielessäni ei pyörinyt mitään muuta kuin kysymys ”Miten joku ihminen VOI käyttäytyä näin!? Miten joku käyttäytyy näin kenelle tahansa, mutta varsinkaan pienelle lapselle!?”. En oikein itsekään ymmärrä miksi alkuperäinen raivoni naisen törkeää käytöstä kohtaan muuttui vuolaaksi itkuksi. Ehkä olin vain niin yksinkertaisen pettynyt häneen ja koko tapahtuneeseen.

Jälkeenpäin myös lentoemäntä tuli selvittämään asiaan kanssani. Hän ei ollut kuitenkaan nähnyt tilannetta, joten en olisi jaksanut enää alkaa setvimään asiaa hänen kanssaan. Kerroin kuitenkin tilanteen hänelle kerran, mutta en kokenut tarpeelliseksi hänen mennä sanomaan mitään asiasta naiselle. Sanoin vain lentoemännälle, että jos itse vielä kiukkuisen naisen lentomme aikana kohtaan, sanon hänelle itse asiasta. En nähnyt naista enää loppulennolla, joten asia jäi. Lentomme laskeuduttua halusin kuitenkin nostaa asian esille vielä takana istuvan rouvan kanssa ja kiittää häntä tapahtuneesta. Koin suurta kiitollisuutta hänelle siitä, miten uskomattomalla tavalla hän oli ottanut meidän huolemme ja meitä kohdanneen vääryyden hoidettavakseen sinä hetkenä kun en itse siihen pystynyt. Ihanaa, että maailmasta löytyy myös ihmisiä, joilla on sydän paikallaan <3

Puimme asiaa vielä mieheni kanssa lentomme jälkeen ja päällimmäisenä ajatuksiin jäi vain todella ikävä fiilis siitä, miten törkeästi ja ajattelemattomasti jotkut ihmiset voivat joskus käyttäytyä. Jäin itse pohtimaan ärsyttikö naista tilanteessa käytävällä (ja näköjään pahasti hänen tiellään) seissyt lapsi? Tuskinpa hän olisi aikuista ihmistä noin pois edestään tönäissyt sanomatta mitään? Ehkä häntä ärsytti vain lapset ylipäätään? Tai sitten hänellä oli vaan todella todella huono päivä? Mutta eihän se missään nimessä oikeuta käyttäytymään muita ihmisiä kohtaan noin. Kaikin puolin jäi vaan todella p*ska ja pöyristyttävä maku koko tapahtuneesta. Ei näin ihmiset, ei näin!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

22 kommenttia

 1. C 18.04.2019

  Herranjestas.. Tuossa olisi voinut käydä todella paljon pahemminkin. Tuli niin raivostunut olo tämän luettuani etten oikein edes tiedä mitä sanoa.

  Vastaa
 2. Marika 18.04.2019

  Voi kamala! Itsekin paljon lasten kanssa matkustavana, mietin aina lasten käytöstä sillä taaperoikäinen on aina oma mausteensa matkaan.
  Sanottomaksi vetää aikuisen käytös pientä lasta kohtaan. Toivottavasti tyttärenne unohtaa nopeasti tapahtuneen ja nauttii lomasta.

  Vastaa
 3. Heidi 18.04.2019

  Luen säännöllisesti blogiasi, mutta kommentoin vasta nyt ensi kertaa, koska asia pistää niin vihaksi. Nyt ei voi enää olla hiljaa!

  Ei herranjumala mitä touhua! Aivan uskomattoman tökeröä ja välinpitämätöntä käytöstä! Mikä ihmisiä oikein vaivaa?!? Itselläni ei ole lapsia, mutta tätä lukiessani minulla nousi verenpaineet kyllä niin pahasti teidän puolestanne. Toivottavasti Lilia on kunnossa. Onneksi saitte taustatukea takananne istuneelta naiselta.

  Älkää antako tämän pilata lomaanne, ihanaa pääsiäistä koko perheelle!

  Vastaa
 4. Linda 18.04.2019

  Siis apua mikä raivo valtasi minut! Tiedätkö sellainen tunne kun koko kropassa alkaa kihelmöimään? Toivon todella että tuo ala-arvoinen saasta tuntee piston sydämessään. Voin kertoa, että tekisi mieli sanoa paljon rumemmin.

  Vastaa
 5. Feel u! 18.04.2019

  Voi ei, miten ikävä alku lomalle! Valitettavasti tuollaisia ihmisiä sattuu välillä (onneksi aika harvoin) kohdalle ja tunnistan tuon fiiliksen, kun kyyneleet nousee silmiin kun tulee yhtä aikaa vihainen, epäuskoinen fiilis ja tilanne on niin epäoikeudenmukainen! Siitä fiiliksestä on ainakin itseni jostain syystä vielä vaikea päästä yli, kun tuntee, että joku on kohdellut toista (vieläpä lasta) niin väärin. Oman vauvani kanssa en ole vielä mitään suurempaa vääryyttä onneksi joutunut kohtaamaan, mutta kerran opiskeluaikoina kun hoidin (ihan näkyvästi) kehitysvammaista lasta, niin ollessamme kaupassa joku mies paineli ostoskärryillä ohi hirveää vauhtia, töytäisi kärryillä lasta ja jatkoi matkaa. Äitini sattui olemaan mukana ja totesi, että kylläpä joillain on kiire. Tämä mies siihen sitten huudahti, että painukaa helvettiin. Kyllä, kahdelle naiselle ja yhdelle kehitysvammaiselle lapselle. Tuntui kyllä ihan ekstra-törkeältä käytökseltä!

  Eli tsempit täältä! Halusin kommentoida, sillä tiedän että noista tulee aina niin harmittava fiilis. Toivottavasti teidän loppuloma sujuu mukavasti ja pääsette nauttimaan aurongosta! 🙂

  Vastaa
 6. Helena 18.04.2019

  Hei Metti! No olipa aikamoinen tilanne! Menit varmaankin jonkinlaiseen shokkiin tapahtuman seurauksena ja siksi kyyneleet. Joskus kun tapahtuu jotain aivan odottamatonta on vaikea reagoida niin kuin ehkä jälkikäteen toivoisi.
  Minä luulen, että nainen oli mustasukkainen teille (sinulle tai koko perheelle, who knows) ja häntä selvästi ärsytti jokin valtavasti. Olisin varmaan itse mennyt haukkumaan tai uhkaamaan poliisilla, koska eihän noin voi tehdä ilman seurauksia!!
  Onneksi Lilialla on monta ihanaa aikuista elämässään, niin hän varmaankin pääsee asian yli ja ymmärtää pian, että aikuiset eivät yleensä ole tällaisia.
  Hauskaa pääsiäistä teille kaikille!

  Vastaa
 7. Jsk 18.04.2019

  Järkyttävää toimintaa! Vaikka miten olisi kamala päivä tai mitä tapansa, ei sun tytär ole tehnyt tälle naiselle mitään sellaista, että hänet voi tuolla tavalla tönäistä. Arvostan kärsivällisyyttäsi tuossa tilanteessa olisin itse luultavasti riehunut ja huutanut naiselle niin, että koko lentokoneen väki olisi sen kuullut 😀
  Oletteko huomanneet reissatessa miten ystävällisesti lapset otetaan huomioon? Asuimme jonkun aikaa Portugalissa viime vuonna ja heidän ystävällisyys ja lasten huomiointi oli ihanaa. Kun lensimme sieltä takaisin Suomeen, katselimme mieheni kanssa kun Suomalaiset jonottavat koneeseen suupielet alaspäin, eikä kukaan hymyile vaikka 1v tyttäremme yritti kaikille vilkutella. Kyseessä oli yölento, ja kun pääsimme istumaan iski tyttäremme pieni väsymyskiukku ja hän itki hetken. Eräs nuori nainen koki tämän ilmeisesti liian raskaana ja kävi sanomassa, että voisimmeko ystävällisesti hiljentää lapsemme että hän voi nukkua. Hitto kun tietäisinkin sen napin lapsessa josta hänet saa hiljaiseksi, olisin käyttänyt sitä monet kerrat! ? Lapsemme kuitenkin oli täydessä unessa koneen noustessa, eli hänen itkunsa ei kestänyt kuin maksimissaan 15min.
  Meidän maastamme löytyy mielestäni aivan liikaa ihmisiä jotka kokevat lapset hyvin haitalliseksi ympäristössä. En toki yleistä, mutta muualla otetaan kyllä mielestäni paljon paremmin lapset huomioon mitä Suomessa.

  Vastaa
  • Maria 18.04.2019

   Hei, meillä on ihan samanlainen kokemus Italiassa asumisesta. Italiassa lapset otetaan aivan uskomattoman ihanasti huomioon joka paikassa. Ravintolassa tarjoilijat ottavat iloisesti kontaktia lapsiin ja jopa kadulla vieraat ihmiset saattavat pysähtyä lepertelemään ja hymyilemään lapselle. Kaikki tämä tehdään erittäin ystävällisesti ja kohteliaasti. Suomessa tämä tuntuu olevan sula mahdottomuus ja lapsiin suhtaudutaan yllättävän kylmäkiskoisesti. Edes hymyä ei irtoa, vaikka lapsi itse vilkuttelee ja huikkaa heipat vastaantulijalle. Tämä on tietysti yleistämistä, mutta valitettavan usein tätä tapahtuu ainakin oman kokemuksemme perusteella. Ehkä kontrasti Italiaan on niin suuri, että tähän asiaan kiinnittää entistä enemmän huomiota. Itse olen ottanut sen asenteen, että yritän tuoda palan tätä Italiaa Suomeen oman tekemisen kautta. Onneksi meitä muitakin lapsiystävällisiä ihmisiä löytyy, kuten näistä kommenteista käy ilmi <3

   Vastaa
   • Roosa 18.04.2019

    Oma tyttöni varsinkin pienempänä paljon vilkutteli ja huuteli Heippaa! Tuntui niin pahalta kertoa kerta toisensa jälkeen miksei aikuinen ihminen vastannut, vilkuttanut tai edes hymyillyt takaisin!

    Vastaa
   • Meeri 21.04.2019

    Oi kuin ikäva kokemus, todella törkeää käytöstä. Lapsivihamielisyydessä saksalaiset ihmiset vetävät kyllä voiton. Muutenkin kylmäkiskoisempia, kateellisimpia ja pihimpiä ihmisiä saa etsiä. Asuimme siellä perheeni kanssa joitakin vuosia, ja Suomeen palattuemme ihmiset olivat kyllä huomattavasti ystävällisempiä ja huomaavasaisempia myös meidän pienokoisiammi kohtaan. Italiasta ja Portugalista minulla ei niin suurta kokemusta, että pystyisin vertaamaan näiden maiden suhtautumista lapsiin Suomeen. Olen melko varma, että tämä törkeä nainen on ollut juurikin saksalainen matkalla juopottelemaan johonkin Aurinkorankinnon turistirysistä.

    Vastaa
   • Marja 21.04.2019

    Jaan kokemuksesi Maria . Asun myös osittain Italiassa ja ero Suomeen vain voimistuu.
    Minäkin olen miettinyt mikä täällä ihmisiä oikein vaivaa?
    Ovatko kaikki niin stressaantununeita , väsyneitä ja samalla kadottaneet empaattisuuden ja toisten huomioimisen.?
    Jatketaan puskemista negatiivisten muurien läpi ja tuodaan omalta osaltamme lempeyttä ja toisten arvostamista .
    Hyvää kevättä kaikille.

    Vastaa
 8. Petra 18.04.2019

  Siis TODELLA törkeää käytöstä. Tuli tosi paha mieli koko teidän perheen, mutta varsinkin Lilian vuoksi. Olisi edes tajunnut pyytää anteeksi mutta tuollainen välinpitämättömyys on kamalaa. Toivottavasti paha saa palkkansa. Ihanaa pääsiäistä kuitenkin teille kaikille ❤️??

  Vastaa
 9. Marjut 18.04.2019

  Ihan uskomatonta käytöstä!! Itselle nousi vedet silmiin pienen puolesta ♡

  Vastaa
 10. Tanja 18.04.2019

  Toivottavasti hän ei satu samalle paluulennolle 🙁

  Vastaa
 11. emmmi 18.04.2019

  Ihan järkyttävää miten AIKUINEN ihminen voi käyttäytyä noin huonosti! Minkään asteen huono päivä ei oikeuta moista käytöstä, pahimmassa tapauksessa tyttärenne olisi saattanut loukkaantua pahemmin, toivottavasti hän selvisi nyt mustelmitta. Ihan käsittämätöntä miten ajattelemattomia ja jopa tunteettomia ihmiset voivat olla.. Parempaa loppulomaa teidän perheellenne 🙂

  Vastaa
 12. Mimmu 18.04.2019

  Näitähän riittää! ? Meidän neiti tuli lennolla huonovointiseksi ja oksensi vessajonossa käytävälle. Vieressä istunut mies alkoi kiroilla ja huutaa, että siihenkö sitä piti tulla oksentamaan. Tyttö sanoi tämän episodin jälkeen, ettei aio enää koskaa lentää, jos tulee paha olo ja alkaa oksettaa.. Mua taas oksettaa joidenkin ihmisten itsekkyys ja omaan napaan tuijottelu. Empatia on heille täysin tuntematon käsite. En tiedä, mistä tuo suomalaisten lapsiviha oikein kumpuaa, ei ulkomailla tuollaiseen käytökseen törmää..

  Vastaa
 13. Affe 18.04.2019

  Jesús mikä tyyppi se nainen! En tiedä, mitä olisin kyennyt tekemään vastaavassa tilanteessa, mutta ajattelen, että olisin vaatinut anteeksipyynnön lapselleni. Myös sivullisena. Toivottavasti paluumatka sujuu hyvin ja ihanaa pääsiäistä!

  Vastaa
 14. Ll 18.04.2019

  Ihan järkyttävää… On jotenkin niin surullista, että joillain ihmisillä on niin suuri viha ja ärsytys lapsia kohtaan (vaikka eipä sitä tiedä mistä tämä tapaus johtui) että kokee tarpeelliseksi millään tapaa puuttua lasten ja perheiden tekemisiin ja sanomisiin. Saati sitten että käyttäytyy väkivaltaisesti ja vielä LASTA kohtaan. Ihan uskomatonta.

  Itse menen tosi helposti pieneen shokkiin jos lapselleni sattuu jotain. Vaikka kyseessä olisikin jokin ihan pieni haaveri, tuntuu se itsessä aina tosi pahalta ja siinä tilanteessa ei osaa keskittyä muuhun kuin lapseen. Joten ymmärrän kyllä todella hyvin että et tilanteessa osannut itse keskittyä muuhun kuin Liliaan 🙂

  Törmäsin kerran tosi inhottavaan ja törkeään vanhempaan rouvaan, joka koki jostain syystä tarpeelliseksi arvostella minua äitinä kun 3-vuotias uhmaikäinen poikani sai kaupassa pienet uhmaraivarit. Hän ehti itse nähdä muutaman sekunnin koko tilanteesta eikä siis tosiaankaan voinut tietää mistä siinä oli todellisuudessa kyse. Saati sitten että olisi tuntenut lastani. SILTI oli ihan pakko vähän neuvoa. Ärsyttävintä tollasissa tilanteissa on se, että jälkeenpäin keksisin miljoona asiaa mitä voisin kommentoida takaisin. Siinä tilanteessa menin vaan jotenkin niin hämilleen ja shokkiin, etten osannut muuta kuin alkaa itsekin itkemään poikani seuraksi 😀 Se kiukku ja raivo kommentoijaa kohtaan tuli vasta paljon myöhemmin ja harmittaa niiiiin paljon, etten saanut mitään sanotuksi takaisin.

  Vastaa
 15. V 19.04.2019

  Olipas uskomattoman huonoa käytöstä aikuiselta ihmiseltä! Toivottavasti Lilia on kunnossa ja ei saanut tapahtuneesta pahempia traumoja. Uskomatonta miten joiltain ihmisiltä puuttuu täysin emptiakyky jopa pientä lasta kohtaan.

  Vastaa
 16. Ninni 19.04.2019

  Huh! Tuo henkilö olisi pitäny laittaa vastuuseen teostaan! Varmaan ensi kerralla miettii toisen kerran että miten toimii, kun on pahoinpitelytuomio takataskussa.

  Vastaa
 17. Hannen äiti 20.04.2019

  Ei tainnut tekijä tietää, kuinka vakavaan tekoon hän tahallisesti syyllistyi. Kyseessä on lievä pahoinpitely, joka kohdistui vielä lapseen. Alle 15-vuotiaaseen kohdistunut lievä pahoinpitely on aina virallisen syytteen alainen, muut lievät pahoinpitelyt lähtökohtaisesti ovat asianomistajarikoksia. Kaikkien, erityisesti lasten, fyysinen koskemattomuus pitäisi olla jokaiselle itsestäänselvää. Todella ikävää teidän kaikkien puolesta ja olisi kyllä hyvä, että tekijä joutuisi vastuuseen teostaan. Oppisi ehkä jotakin, tai sitten ei.

  Vastaa
 18. Nita 20.04.2019

  Hei Metti, olen todella pahoillani, että jouduitte noin törkeän käytöksen kohteeksi. Kyseessä oli varmaan joku humalainen Fuge-turisti. Älä anna ikävän kokemuksen pilata teidän lomaanne. Meitä ihmisiä on niin moneksi kaikissa kansalaisuuksissa, suomalaisissa, mutta myös eteläeurooppalaisissa. Kivaa lomaa koko teidän poppoolle!

  Vastaa