RASKAUDEN JA SYNNYTYKSEN TABUJA

Raskauteen ja synnytykseen kuuluu luonnollisesti paljon erilaisia vaivoja ja kiputiloja. Mitä vaivoja kullakin raskaanaolevalla ilmenee on tietysti yksilöllistä, sillä jokaisen raskaudet ovat yksilöllisiä ja toiset kokovat erilisia vaivoja kuin toiset. Olet varmasti tietoinen (tai ainakin kuullut), että raskauden aikana aamupahoinvointi, väsymys tai närästys ovat varsin yleisiä vaivoja ja puolestaan synnytyksestä puhuttaessa esiin nousevat ikävät supistukset.

On kuitenkin paljon sellaisia raskauteen ja synnytykseen liittyviä hankalia ja ikäviä asioita, joista vaietaan. On paljon niin sanottuja ”tabuaiheita”, joista ei jostain syystä nosteta niin paljoa esille, vaikka nämäkin asiat ovat varsin yleisiä raskauksissa ja synnytyksissä. Muistan itse, kuinka monet ikävät vaivat (kuten esimerkiksi lähes päivittäinen housuihin pissaaminen) tuli itselleni täytenä yllätyksinä, sillä niistä ei puhuttu. Synnytyksessä itselleni puolestaan tuli yllätyksenä, että varsinaisen synnytyksen jälkeen istukka pitää vielä synnyttää.

Tänään julkaistussa minun ja Hannan podcast-jaksossa otamme käsittelyyn erilaisia raskauden ja synnytyksen tabuja. Jakson voit kuunnella suoraan tästä alhaalta!

[acast src=”mettijahanna/23.raskaudenjasynnytyksentabuja” https=”on” width=”350″]

Jos podcastit tai varsinkaan niiden kuunteleminen ei ole sinulle vielä tuttua, tässä pikaiset ohjeet podcastien kuunteluun!

 1. Lataa puhelimeen ilmainen “acast” -appi. Tämä appi on kuin audiomaailman Netflix. Todella helppokäyttöinen ja toimiva. Appin ladattuasi kirjoitat vain hakukenttään podcastimme nimen “Metti & Hanna“. Olen kokenut acastin toimivimmaksi tavaksi kuunnella podeja ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille (varsinkin niille joille podien kuunteleminen on uutta!)
 2. Podeja voi myös kuunnella oman puhelimensa podcast-sovelluksen kautta. Podcast sovellus on iPhonessa valmiina oletusohjelmana (lila pieni kuvake) ja Androideista sovellus löytyy nimellä Cast Box. Avattuasi sovelluksen kirjoitat vain hakukenttään podcastimme nimen “Metti & Hanna” ja pääset aloittamaan kuuntelun.
 3. Voit myös kuunnella podcastejamme netissä osoitteessa wecast.fi. Sivuilta etsit kohdan “podcastit”, jonka alta löytyy “Metti & Hanna“.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

14 kommenttia

 1. Lauriska 03.09.2018

  Ihanaa, että jaatte rehellisesti ja kivalla tavalla näitä osin vaikeita aihe-alueita. Täytyy sanoa, että tästä podcastista sai valtavasti hyvää tietoa ja vertaistukea. Kiitos ja ihanaa syksyä!!

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.09.2018

   Ihan mahtavaa kuulla! Haluamme ottaa tulevaisuudessakin podeissamme käsittelyyn myös hieman haastavia aiheita. Iso iso kiitos kun kuuntelet ja mukavaa syksyn odotusta myös sinulle 🙂 x

   Vastaa
 2. Jane 03.09.2018

  Tää oli mun eka teidän podcast ?
  Mut tää oli hyvä, suoraa puhetta, ihan mahtavaa, sillä synnytys on just tota.
  Yks tabuaihe on erilaiset laskeumat, joita voi tulla synnytyksen jälkeen ja ihan nuorillekin. Pidetään usein vain ”vanhojen naisten” vaivoina, eikä kukaan kertonut, että voi tulla näin kolmekymppisellekin. Ikävääkin ikävämpi asia ja ilmeisesti korjausleikkaus edessä 🙁
  Mut imetysaiheiselle jaksolle peukut!

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.09.2018

   Hahah oh no! 😀 No tuli ainakin suoraa puhetta heti ensimmäisellä kerralla 😀

   Ja kiitos kun otit esille tämän laskeutuma asian. Itselleni jo terminäkin tämä on vieras, mutta täytyy tutkia asiaa enemmän. Ja tosiaan jos tässäkin kyseessä tabu-aihe, ei ihmekään etten siitä ole aikaisemmin kuulutkaan…

   Ja joo, ehdottomasti imetysaihe otetaan käsittelyyn!

   Vastaa
   • MiinaP. 09.09.2018

    Joo tämä laskeuma-asia on se mitä olen aina pelännyt, itselleni se on ollut tuttu asia, koska äidillä on niitä tullut synnytyksen jälkeen, usemmanlaisia. Nyt sain itse viimeisimmässä synnytyksessä virtsarakon laskeuma (toiselta nimeltään emättimen etuseinämän laskeuma tai cystosele). Isokokoinen lapsi lisää riskiä eri laskeumille, samoin synnynnäisesti heikko kudostyyppi ja useampi synnytys ja raskaus (itselläni nämä kaikki riskitekijät).

    Olin tottakai pettynyt, että sain tämän laskeuma vaivan, ja vertaistukea minulla on vain yhdeltä ystävältä. Kaikki kellä tätä ei ole, saavat olla onnellisia! Aluksi synnytyksen jälkeen kaikki näytti olevan hyvin, mutta muutama viikko synnytyksen jälkeen oireeni alkoivat, aluksi rajuina eli jatkuvaa pissahätää, lievää kirvelyä virtsatessa ja näitten oireitten perusteella epäilinkin aluksi virtsatietulehdusta. Vaiva pieneni vähitellen, nyt vuosi synnytyksestä huomaan vain, että minulle nopeammin tulee tavallisesta nopeammin tunne, että taas voisi käydä vessassa, tai ettei kaikki pissa tullut vaikka juuri kävin vessassa. Hankala selittää. Vessassa tulee kuitenkin käytyä enemmän kuin ennen, jotta olo olisi normaali. Joskus keskellä yötäkin. Joillakin oireena on tunne kuin tamponi olisi huonosti sisällä. Oireet vaihtelevat eri henkilöillä. Itse en ole kärsinyt virtsankarkailusta, mutta sekin on mahdollista, etenkin varmasti jos lantionpohjalihakset ovat huonossa kunnossa.

    Sain onneksi apua lantionpohjalihaksiin erikoistuneelta fysioterapeutilta, jota käy kiittäminen siitä, että elämäni on nyt näin vaivatonta. Mutta juoksu ja muu pomppiva liikunta tuntuu edelleen epämukavalta ja voi pahentaa laskeumaa joten siten elämäni on rajoitettua.

    Laskeumatyyppejä on myös peräsuolen laskeuma ja kohdun laskeuma ja niissä omat tyypilliset oireensa, jotka vähän vaihtelee henkilöittäin.

    Näistäkin laskeumista olisi hyvä puhua jo neuvolassa, koska aktiivisella lantionpohjalihasharjoittelulla jo raskausaikana ja myös heti synnytyksen jälkeen laskeumat voidaan joskus estää, näin olen lukenut, mutta en osaa sanoa kuinka paljon sillä on loppujen lopuksi vaikutusta. Myöhemmin laskeumia ei voi parantaa, ainoastaan oireita lievittää tuolla samalla lantionpohjalihasharjoittelulla. Ja leikkauksella toki vaivan saa usein parannettua, mutta siinäkin voi olla omat haittapuolensa ja laskeuma voi myös uusia.

    Ihmettelen suuresti, ettei tätä isosti naisen elämään vaikuttavia laskeumavaivoja oteta todesta ja kerrota
    niistä etukäteen kaikille odottaville äideille. Siten ehkä joku laskeumatapaus vältettäis kokonaan. Samoin virtsan karkailu vähentyisi jos odottaville naisille kerrottaisiin lantionpohjalihasharjoittelusta ja korostettais niiden tärkeyttä (sekä miksi niitä tulisi tehdä). Ilmeisesti näin ei ollut sinun ja Hannan kohdalla podijakson perusteella, tai ainakaan ette maininneet, että neuvolasta olisi saanut tietoa ja apua virtsankarkailuun.

    Ihanaa, että tartuitte tabu-aiheisiin. Ehkä pikkuhiljaa tabut murtuvat ja ihmiset rohkaistuvat kertomaan enemmän. Meidän sukupolvi on onneksi aikaisempaa avoimempaa ja tabut poistuvat pikkuhiljaa, näin toivon! Te olette hyviä esimerkkejä, kiitos teille!

    Vastaa
 3. Heju 03.09.2018

  Minä vanha jo 60v.en kyllä kokenut näitä sinun esille ottamiasi asioita! Ei tullut pissat housuun eikä muutakaan….????

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.09.2018

   Totta, raskaudet ja niiden mukana tulevat vaivat kun ovat niin kovin yksilöllisiä, että toiset saattavat kokea vaivoja mistä toiset eivät ole edes koskaan kuulleet 🙂 Itse kuitenkin muistan vielä elävästi tämän ikävän ”pissat housuissa” -vaivan! 😀

   Vastaa
 4. Iids 04.09.2018

  Olen vasta viime viikolla löytänyt podcastit, ja ensimmäisenä kuuntelin teidän raskauteen ja synnytykseen liittyvät jaksot. Tänään minulla on rv 40+4, ja kuuntelin tämän uusimman jakson siihen asti kun mainittiin lause ”reiästä reikään” 😀 mutta tieto on tärkeää synnytyksessä, mutta aion noudattaa neuvoasi ”tehdä asia kerrallaan”. Ei stressaa tulevia asioita vaan keskittyy juuri siihen hetkeen ja vaiheeseen. Toivon podcast-aiheiksi syystrendejä, ja lasten kasvatukseen (nukkuminen, syöminen) liittyviä aiheita. Mukavaa syksyä täältä Lapista! 🙂 T. Iida

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.09.2018

   Oi miten ihanaa <3 Siellä synntys on jo todella lähellä ja kohta sinulla on ihana pienoinen sylissä <3 Ja kyllä – juurikin näin! Nyt unohdat meidän tabu-jakson kaikki "kauhukertomukset" synnytyksestä ja valmistaudut synnytykseen rauhallisin mielin. Itseäni helpotti hurjasti nimenomaan tuo "yksi asia kerrallaan" juttu, sillä koskaan ei voi ennalta tietää mitä asioita synnytyksessä tapahtuu 🙂 Muista myös, että olet superammattilaisten käsissä ja voit luottaa heihin 110%!

   Paljon tsemppiä synntykseen <3

   Vastaa
 5. AM 04.09.2018

  Kiitos paljon tästä jaksosta, kuuntelin tämän mielelläni ja välillä lievästi kauhuissani, koska itsellä ensisynnytys häämöttää 4 viikon päässä.. Osasta näistä tabuista olin jo lukenutkin, mutta oikeasti helpotusta tuo tieto vertaistuesta, jos samoja juttuja sitten tulee vastaan.

  Vastaa
 6. 15v pojan äiti 04.09.2018

  Itse olen synnyttänyt ainokaiseni v 2003. Ponnistus vaihe kesti 1h 20min. Koska lapsi oli iso (5250g) jouduttiin alapäätä leikkaamaan kummaltakin puolen jotta lapsi mahtuu syntymään. Tikkaus ei tuntunut missään, koska paikat puudutettiin ennen toimenpidettä. Istukan synnytin keinopoltoilla ja sekin painoi lähes 1,6 kg. Imetystä en saanut koskaan kokea, koska kaikesta yrittämisestä huolimatta maito ei koskaan lähtenyt ns nousemaan. 6 viikkoa kokeiltiin vaikka mitä, lapsen paino putosi koska ei saanut tarpeeksi ravintoa ja minä uuvuin koska olin hereillä yötä päivää ja yritin imettää.. Kaiken tämän jälkeen aloitin korvikkeen josta sainkin sitten kuulla koko neuvola-ajan neuvolatätiltä, kuinka mulla on pullolla kasvava lapsi.. että ei todellakaan mennyt kuin Strömsössä ja ehkä osittain tämän takia lapsi jäi meidän ainokaiseksi..

  Vastaa
 7. josiida 06.09.2018

  Pakko kysyä mitä tarkoitit tuolla rakon puhkaisulla ennen synnytystä, kun tuosta suolen tyhjenemisestä puhuitte . Suolen tyhjentämiseenhän käytetään peräruisketta, niille jotka sen haluaa. Sikiökalvot tietääkseni ainoa asia mikä saateta puhkaista synnytyksessä mutta sehän nyt ei liity tietysti suoleen mitenkään.?

  Hienoa että joku puhuu näistä ”tabuista”. Itsekkin kun 15v sitten ekan lapsen sain niin tuli kyllä monta uutta asiaa mistä en ennestään tiennyt. Ei silloin googlesta voinut etsiä tietoa niin kuin nykyään. Esim. mulla oli riesana hiiva raskausaikana. Ihmettelin vaan mitä se järkyttävä kutina on. Peräpukamista kärsin vasta 4.synnytyksen jälkeen. Yhden synnytyksen jälkeen ihmettelin miksi jälkivuoto kestää niin pitkään (6vk) ennen kuin huomattiin että pala istukasta oli jäänyt kohtuun. Minulle tehtiin sitten kohdun kaavinta. Monenlaisia juttuja voi liittyä raskauteen ja synnytykseen.

  Vastaa
  • Metti Forssell 11.09.2018

   Kiitos viestistä. Joo puhuin podcast-jakossa vähän väärillä termeillä…pahoittelut tästä! Tarkoitin siis, että virtsarakko tyhjennettiin (ei puhkaistiin)… mutta muistan vain ihmetelleeni sitä silloin, että miksi en vain voinnut kävellä vessaan. 😀

   Vastaa
 8. TK 08.09.2018

  Tää oli niin huippu!! Nauroin yksinään kotona ?? Se missä kuvailette niitä jälkivuotoon tarvittavia vaippoja, priceless ?

  Vastaa