LASTENHOITAJA MUKAAN LOMALLE

Taannoisella Espanjan lomallamme meillä oli lastenhoitaja matkassa mukana. Olimme reissussa kaksi viikkoa, joista ensimmäisen viikon ihana lastenhoitajamme oli siellä kanssamme. Meillä on ollut lastenhoitaja mukana reissuillamme aikaisemminkin ja olemme aina olleet todella tyytyväisiä päätökseen. Lastenhoitaja mukana mahdollistaa sen, että minä ja mieheni saamme lomamme aikana myös hieman erilaista, “aikuisten”, lomailua. Lasten ollessa näin pieniä, emme mielellään jätä heitä muutamaa päivää pidemmäksi hoitoon, mutta lastenhoitajan mukaan ottaminen on tavallaan meille “best of both worlds” -vaihtoehto. Saamme lomamme aikana aina välillä tehdä niitä aikuisten juttuja ja nauttia kahdenkeskeisestä ajasta, mutta olemme kuitenkin koko ajan läsnä lapsillemme ja saamme nauttia ajasta ja tehdä ihania asioita myös perheenä.

Olemme saaneet lastenhoitajan mukaan ottamisesta paljon kyselyitä, joten ajattelin avata aihetta enemmän vielä näin postauksen muodossa. Ajattelin jakaa omia ajatuksiani sekä antaa vinkkejäni siihen miten me olemme saaneet homman toimimaan. Itse olen hoitanut paljon lapsia nuoruudessani sekä ollut kaksi kertaa au pairina Saksassa. Omien kokemuksien kautta olen saanut hyvän kuvan siitä mikä toimii myös lastenhoitajien näkökulmasta ja mikä ei. Isoimpina asioina mutkattoman lastenhoidon toimimisessa ovat avoin keskustelu vanhempien ja lastenhoitajan välillä sekä huolellisten ja pysyvien suunnitelmien teko. Omasta mielestäni mitä tarkemmat suunnitelmat (milloin hoitaa, mahdollisimman tarkat tuntimäärät, kellonajat, ajankohdat, viikonpäivät yms…) sitä sujuvammin kaikki hoituu. On tärkeää, että sekä vanhempien että lastenhoitajan odotukset ja toiveet kohtaavat ja että kaikki ovat lähtökohtaisesti “samalla sivulla”.

Meille ehdoton vaatimus lastenhoitajan ottamiseen lomalla on, että kyseessä on lapsille entuudestaan tuttu hoitaja. Koska ympäristö on vieras, haluamme ehdottomasti, että lapsilla on hyvä ja turvallinen olo uudessa ympäristössä tutun lastenhoitajan kanssa. Meidän olisi myös vaikeaa jättää lapsiamme täysin vieraalle hoitajalle, jota emme vielä millään tasolla tunne. Suositusten kautta voisin mahdollisesti harkita uuden lastenhoitajan palkkaamista vasta kohdemaassa, mutta lähtökohtaisesti pyrimme aina siihen, että lastenhoitaja olisi jo valmiiksi lapsillemme tuttu.

Avoin keskustelu molempien osapuolten odotuksista ja toiveista ennen reissua. Ennen reissua on todella tärkeää jutella yhdessä lastenhoitajan kanssa mitä lastenhoito paikan päällä tulisi pitämään sisällään. Olemme aina keskustelleet lastenhoitajamme kanssa ennen reissua mitkä ovat meidän odotukset ja toiveet lastenhoidon suhteen. Meille on todella tärkeää myös puhua läpi lastenhoitajan toiveet ja selvittää esimerkiksi mikä hänelle tuntuisi hyvältä tuntimäärältä hoitaa lapsiamme viikon aikana. Tärkeää on, että kaikki ovat samalla sivulla ennen matkaa. Kaikki sujuu mutkattomammin kun molemmat osapuolet tietävät suunnilleen sovitusta työmäärästä ja muista toiveista liittyen reissuun.

Lastenhoitajan oma-aika. Pienten lasten hoitaminen on intensiivistä ja raskasta – varsinkin henkilöille, joka ei siihen 24/7 –tyylillä ole tottunut. Jos me vanhempinakin voimme myöntää, että lastenhoitaminen on ajoittain raskasta, on se varmasti raskasta lastenhoitajallekin. Siksi on tärkeää, että lastenhoitajalla on reissun aikana myös omaa aikaa rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.

On myös hyvä puhua lastenhoitajan kanssa läpi, että kyseessä on hieman erilainen lastenhoitokeikka, jossa työn ja vapaa-ajan rajaa voi olla ajoittain vaikea erottaa. Lastenhoitajalle on hyvä muistuttaa, että vaikka omaa aikaa loman aikana onkin, silti kyseessä on astetta kokonaisvaltaisempi työkeikka. Tämä voi monille olla itsestäänselvyys, mutta asia on hyvä puhua läpi erinäisten yllätysten välttämiseksi.

Lastenhoitajan palkkioasiat kannattaa ehdottomasti keskustella ennen reissua. Olemme aina maksaneet lastenhoitajillemme kaikki matkustus- sekä asumiskulut sekä ruokailut ja muut päivittäiset kulut. Eli hyvin samantyylinen järjestely kuin au pairilla, jossa lastenhoitajan ei tarvitse itse maksaa elämisestään mitään. Tämän lisäksi olemme aina maksaneet itse lastenhoidosta palkkaa. Olemme toimineet yleensä joko niin, että sovimme lastenhoitajan kanssa yhdessä molemmille osapuolille sopivan “könttäsumman” lastenhoitokeikasta tai sitten olemme maksaneet per tunti lastenhoidosta.

Meille tavoitteena on aina ehdottomasti se, että lastenhoitaja tuntee olonsa hyväksi ja luonnolliseksi seurassamme. Meille on tärkeää viettää paljon aikaa myös yhdessä lasten ja lastenhoitajan kanssa ja keskustella kaikista asioista avoimesta. Tärkeää on, että kaikilla on helppo ja hyvä fiilis. Kun kaikilla on kivaa, asiat sujuvat kaikista parhaiten!

Jos teitä jäi mietityttämään vielä jokin aiheeseen liittyvä asia, jaattehan ajatuksianne kommenttiboxin puolella. Vastaan mielelläni kysymyksiinne <3 Rentouttavaa sunnuntaita kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

10 kommenttia

 1. C 15.04.2018

  Mielenkiintoinen postaus, vaikka ei olekaan itselle ajankohtainen!

  Onko sulla muuten volyymit vai klassiset ripset?

  Vastaa
  • Metti Forssell 16.04.2018

   Kiitos kiva kuulla 🙂 Mulla on ihan tavalliset ripsienpidennykset 🙂

   Vastaa
 2. Saara 15.04.2018

  Tämä oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Kiitos, että jaoit ajatuksiasi aiheesta 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 16.04.2018

   Kiitos kovasti Saara <3 Mukava kuulla!

   Vastaa
 3. Anna 15.04.2018

  Onko teidän lastenhoitajat jonkun firman kautta vai esim. tuttujen teinejä tms?

  Vastaa
  • Metti Forssell 16.04.2018

   Meidän lastenhoitajat ovat olleet meille entuudestaan tuntemattomia, mutta toki olemme haastatelleet todella monia läpi…

   Vastaa
 4. Linda 16.04.2018

  Hei,
  kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Voisitko avata hieman yhtä päivää; aamusta iltaan kun lastenhoitaja on mukana eli miten tunnit lasketaan ja mistä? Sekä myös mihin väliin lastenhoitajan vapaa-aika sijoittuu päivän aikana?

  Vastaa
  • Metti Forssell 16.04.2018

   Kiitos kysymyksestä! Eli tosiaan esimerkiksi tuolla Espanjanssa nyt viime lomallamme lastenhoitaja oli lasten kanssa (yksin) noin 5-6h päivässä… Esimerkiksi 11-16 niin, että saimme tehdä päivällä töitä tai sitten noin 19-23 jos käytiin illalla mieheni kanssa syömässä. Jos lastenhoitaja hoiti päivällä lapsia, silloin hänellä oli ilta vapaa ja jos puolestaan me olimme illan poissa, silloin lastenhoitaja sai tehdä päivällä omia juttuja halutessaan 🙂

   Vastaa
 5. Arja 16.04.2018

  Hieno asenne teillä, otatte mukaan työntekijän ettekä orjaa! Moni ajattelisi että kun maksaa matkat ja ruuat, kiitollisuudesta hoitajan kuuluu olla töissä 24/7. Toki töitä voi olla pitkin päivää, mutta tärkeintä tuo etukäteen sopiminen. Teillä on kohta hoitajaehdokkaita kilometrin jono ?

  Vastaa
  • Metti Forssell 16.04.2018

   Tuo kuulostaa kyllä aika vanhentuneelle (ja kamalalle) ajatukselle mielestäni, eikä varmasti nykyään ole yleistä… Ainakaan toivottavasti ei 😀

   Ja kyllä – suunnitelmien teko etukäteen ja asioista avoimesti puhuminen ovat todella tärkeitä. Toki hyvin tärkeää on (ainakin meille), että lastenhoitaja on myös avoin, joustava ja sopeutuvainen uusiin tilanteisiin ja että myös meidän vanhempien ja lastenhoitajan henkilökemiat toimii.

   Vastaa