SYY VÄSYMYKSEENI LÖYTYI

 Kerroin teille viime viikolla instagram storyn puolella selittämättömästä väsymyksestäni. Olen jo pidemmän aikaa laittanut oman väsymykseni ruuhkavuosien hektisyyden piikkiin ja ajattelut, että tämä kuuluu asiaan. Olin myös kuullut, että monesti kroppa saattaa reagoida vauvavuosien vähäisistä yöunista johtuneeseen uupumukseen ja väsymykseen vielä vuosia jälkeenpäin; kun on monen monta vuotta mennyt vähäisellä levolla, kroppa tuntee väsyneisyyttä, vaikka nykytilanne unen saannin suhteen olisikin jo aivan toinen.

Viime viikolla makoillessani sohvalla haukottelin taas jälleen kerran niin pitkään, että ihan vedet nousivat silmiin. Miten saatoinkaan olla taas niin uskomattoman väsynyt? Aloin pohtimaan asiaa syvemmin. Voisiko ”selittämättömälle” väsymykselleni itse asiassa ollakin jokin ihan oikea syy? Nukun kyllä joka yö vähintään kahdeksan (hyvää ja syvää) tuntia unta. Tämän kertoo minulle Unikulman unimittari, joka mittaa uneni laatua joka yö. Kyseessä ei siis voi olla riittämätön tai huonolaatuinen uni. Syön myöskin terveellisesti, riittävästi ja monipuolisesti sekä liikun useita kertoja viikossa. Ainahan sitä voisi syödä pikkuisen paremmin tai liikkua vieläkin enemmän, mutta tunne sisälläni sanoi, ettei väsymykseni johtuisi näistä.

Siksipä päätinkin kääntyä parhaan mahdollisen tietolähteen luo, eli kysyä asiaa teiltä ig-storyn puolella! <3 Olen monen monta kertaa todennut, että seuraajilta saa aina parhaimmat vinkit asiaan jos toiseen. Teidän tarkat ja monesti omaan kokemukseen pohjautuvat vinkit päihittävät loputtoman googlailun. Sainkin aivan valtavasti vinkkejä ja viestejä (siis oikeasti satoja!) siihen mistä väsymykseni saattaisi johtua…

Vaikka viestien määrä todella oli äärimmäisen suuri, lähes poikkeuksetta niiden sanoma oli täysin sama: mene verikokeisiin. Verikokeet kun ovat keskeisessä asemassa ihmisen terveydentilan määrittämisessä. Miehenikin on monesti todennut minulle (hän kun on työnsä puolesta ravannut lääkärillä ja erilaisissa testeissä koko ikänsä), että verikokeissa kannattaa käydä säännöllisesti, sillä verestä näkee paljon asioita liittyen ihmisen terveyteen. Siispä varasin itselleni laajan veritutkimuksen laboratorioon seuraavalle aamulle ja jo muutaman päivän päästä sain tulokset.

Ilokseni huomasin, että lähes kaikki arvoni olivat hyvissä lukemissa. Hemoglobiinikin oli 136, mikä on käsittääkseni ihan hyvä arvo. Tsekkautin tulokseni vielä varmuuden vuoksi tutulla lääkärillä ja hänen mukaansa tulokseni olivat äärimmäisen hyvät. Tunne sisälläni terveellisestä ruokavaliosta, riittävästä liikunnasta ja hyvistä yöunista pitivät siis paikkaansa. Tuloksissani oli kuitenkin yksi alhainen arvo – ferritiini.

Ferritiini, siis mikä ihmeen ferritiini? No niimpä, en minkään tiennyt (hups) mikä ferritiini on ennen kuin kuulin siitä teiltä ig-storeissani. Olen aina ajatellut hemoglobiinin kuvastavan riittävän tarkasti rauta-arvoja, mutta hieman asiaa tutkittuani ei se ihan niin menekään. Raudanpuutteesta saattaa siis kärsiä, vaikka perinteiset veriarvot, kuten hemoglobiini, olisi viitearvojen mukainen, jopa hyvä. Ferritiini kuvastaa elimistön rautavarastoja. Alhainen ferritiinipitoisuus on hemoglobiinia varhaisempi merkki elimistön raudanpuutetilasta (lähde: mehilainen.com). Naisilla raudanpuute on huomattavasti yleisempää kuin miehillä (varsinkin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kyseessä on varsin yleinen vaiva) Oma ferritiini arvoni oli 27. Ei siis ihme, että on väsyttänyt, sillä tuo arvo viittaa liian alhaisiin rautavarastoihin. Asia korjataan pienellä rautakuurilla ja toivon, että lisäraudan tankkaus saisi taas vähän enemmän energiaa allekirjoittaneeseen.

Eli vielä kerran isoista isoin kiitos teille kaikille, jotka autoitte asian kanssa! En varmasti olisi mennyt mittauttamaan veriarvojani (ainakaan näin nopeasti) ilman teidän ohjeistusta.

Lupasin jakaa kanssanne myös saamiani vinkkejä liittyen väsymykseen. Kannattaa siis miettiä voisiko väsymys johtua jostain näistä?

– Saatko riittävästi rautaa? Alhainen hemoglobiini tai ferritiini. Asia selviää verikokeissa.

– Kilpirauhasen vajaatoiminta

– Riittävä ja LAADUKAS uni. Nukutahan tarpeeksi syvää (palauttavaa) unta?

– Riittävä ja monipuolinen ruoka. Varsinkin ihmisille, jotka liikkuvat paljon, on erittäin tärkeää muistaa myös syödä tarpeeksi!

– Riittävä D-vitamiinin saanti.

Photos: Kristina Pendonen / edit by me

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

11 kommenttia

  1. Iida 26.08.2019

    Moi! Minäkin vinkkasin noista ferritiinikokeista ig-kyselyysi. Kävin myös itse viime viikolla verikokeissa ja oma ferritiiniarvoni oli 17… Täällä päässä myös siis rautakuuri menossa. Olisi kiva, jos palaisit aiheeseen vielä myöhemmin, että auttoiko rautakuuri tai oletko kenties keksinyt jotain hyviä rautapitoisia ruokia. Itse tein eilen pinaatti-vuohenjuustolasagnea ruuaksi ja yritän nyt muutenkin panostaa raudan saantiin myös ruokavaliosta, joten reseptivinkit ovat aina tervetulleita. Varsinkin näin kasvissyöjänä ei ne veriletut sun muut liharuuat houkuttele… Mukavaa loppukesää!

    Vastaa
  2. Emmi 26.08.2019

    Hei, minäkin mainitsin ig kyselyysi mahdollisen ferritiin matalan arvon. Itsellänikin on hyvin matala ferritiini ja voin kokemuksesta sanoa ettei tuo ”asia korjataan pienellä rautakuurilla” pidä useinkasn paikkaansa. Tietysti olemme yksilöitä, mutta lähes aina ferritiini arvojen nostaminen vaatii yli puolenvuoden rauta tankkauksen, että ihan pikku ongelmasta ei valitettavasti ole kyse. On hyvä myös huolehtia että rauta imeytyy kunnolla 🙂 mutta oli hyvä että sait vastauksen ongelmaasi ja pääset hoitamaan väsymystäsi

    Vastaa
  3. Iina 27.08.2019

    Mulla oli vuosi sitten hyvä hemoglobiini ja lääkäriltä kysyin pitäisikö ottaa ferritiini. Ekalla kerralla torppasi ajatuksen mutta tokalla meni läpi. Mun ferritiini oli 5!!! Nyt vuoden rauta kuurin jälkeen se oli 27. Eli nousee hitaasti mutta varmasti. Vieläkin olen väsynyt, mutta mietin että miten väsynyt Mä olin vuosi sitten… Mulle ei kaikki rautatuotteet käyny. Oon todennut parhaaksi YA:n rauta+C-vitamiini. Ei koveta vatsaa. Toinen hyvä on bertilsin oma mutta siinä on puolet vähemmän rautaa ja maku huonompi. Tsemppiä!

    Vastaa
  4. Emilia 27.08.2019

    Hei!

    Alhainen ferriitiiniarvo ei kyllä selitä väsymystä jos hemoglobiini on hyvä. Hemoglobiiniarvo on se arvo, joka korreloi väsymyksen, heikotuksen ja muiden anemiaoireiden kanssa. Hemoglobiinihan kuljettaa happea verenkierrossa ja jos sen arvo on liian matala, on myös elimistön hapenkuljetuskyky alentunut. Jos happi ei kulje riittävän tehokkaasti, aiheuttaa se em. oireta. Hemoglobiinissa oleva rauta on se, joka happea sitoo. Ferritiini on raudan varastomuoto, joten vasta kun se on aivan lopussa, alkaa raudanpuute näkyä myös hemoglobiinin raudan riittämättömyytenä —> oireet ilmenevät. Eli jos hemoglobiiniarvo on hyvä, mutta ferritiini matala, ei väsymysoireet vielä selity.

    Sinun ferritiinisi oli selvästi alakantissa joten hyvä joka tapauksessa, että aloitat rautakuurin ’ennaltaehkäisynä’. Halusin vaan selventää asiaa! Mukavaa syksyä sinulle, toivottavasti väsymysoireet alkavat helpottaa! <3

    Vastaa
    • Tiinam 07.09.2019

      Moi, kyllä raudanpuutteen oireet voivat johtua pelkästä ferritiinistäkin varsinkin kun muut arvot olivat Metin tapauksessa hyvät, suosittelen tutustumaan aiheeseen ”raudanpuute ilman anemiaa”.

      Vastaa
  5. Petra 27.08.2019

    Mä kävin kans lääkärissä väsymyksen takia, ferritiini oli 26, mut hemoglobiini hyvä, joten lääkäri sanoi ettei tarvii tehdä mitään… Edelleen oon tosi väsynyt vaikka nukun 8-9 tuntia, joten meinaan mennä uudestaan kokeisiin ja kokeilla rautavalmistetta..
    Tsempit sinne ja kerro miten sun väsymyksen poisto etenee..?

    Vastaa
  6. Sari 28.08.2019

    Mun ”pieni rautakuuri” on kestänyt kaksi vuotta, ja ferritiini-arvot alkavat nyt olla kohdillaan. Rautakuuri voi olla joillakin tosi vaikea. Vatsa on aina sekaisin, ja sen takia raudan popsimisesta on välillä pidettävä taukoa. Rauta myös imeytyy huonosti, kannattaa lukea ne ohjeet (esim. ei koskaan kahvin tai maitotuotteiden kanssa). Ja jos on runsaat kuukautiset, ne kannattaa hoitaa samalla kuntoon.

    Vastaa
  7. Mikaela 28.08.2019

    Hei, kannattaa muistaa, että vakavaa raudanpuutetta ei korjata hetkessä. Itselläni meni yli vuosi, että sain ferritiinin hyvälle tasolle. Myös raudanpuutteen syy tulee aina selvittää, koska muuten raudan syönnistä ei ole juuri hyötyä. Olen saanut paljon hyödyllistä ja tärkeää tietoa Facebookin raudanpuute-ryhmästä. Voimia todella paljon väsymykseen! Toivon todella, että tilanteesi parantuu, koska tiedän itse, kuinka lamaannuttavaa väsymys voi olla. <3

    Vastaa
  8. kata 29.08.2019

    Tästä ferritiinistä puhutaan todella paljon somessa nykyään, jotenkin outoa että mulle ei ole kukaan lääkäri, hoitaja tms ikinä puhunut kyseisestä asiasta sanaakaan vaikka olen väsymystä valittanut..

    Vastaa
    • Pia 31.08.2019

      Samasta vaivasta kärsin minäkin. Menin viime keväänä lääkäriin valittaen ääretöntä väsymystä, hiusten lähtöä, sydämen nopeaa leposykettä, huonolaatuista unta ja mitähän vielä. Otettiin perusversnkuva, jossa HB oli 106. Söin sitten rautaa todella isolla annoksella 1,5 kk (Maltofer tippoina toimii minulla, ei niin huono vatsalle). Kuurin jälkeen HB oli noussut 136, mutta ferritiini oli 16. En tiedä mitä se oli ollut ennen kuuria, kun ei sitä ollut mitattu. Nyt sitten koko kesän ollut rautakuurilla, ja lääkärin mukaan saattaa mennä hyvinkin 1-2 v ennen kuin korjaantuu. Ferritiini nousee hitaasti. Lisäksi se pitäisi saada mieluiten lähelle sataa, 150 taisi olla se naisten ”yläraja”. Pitkää pinnaa siis varastojen nostoon sinullekin!

      Vastaa
  9. Ritva 30.08.2019

    Itselläni vaivattomin tapa ottaa lisärautaa on rautasuihke, jota saa ainakin ruohonjuuresta. Siinä ei tarvitse miettiä meneekö vatsa sekaisin. Ihanaa syksyä.

    Vastaa