Fiiliksiä, sekavia sellaisia

Juttelin eilen instagram-storien puolella siitä, missä määrin itselleni tuntuu tällä hetkellä luonnolliselta jakaa tulevaa asuntoprojektiamme täällä blogissa tai muissa somekanavissani. Vaikka asuntoprojektimme on vasta aluillaan, saan päivittäin siihen liittyen valtavasti viestejä ja kysymyksiä. Tiedän siis, että tämä projekti kaikkine ykistyiskohtineen kiinnostaa. Työni bloggaajana on varmasti osiltaan totuttanut ihmiset siihen, että bloggaajat yleisesti kertovat paljon henkilökohtaisia asioita tai esittelevät muun elämänsä ohella myös esimerkiksi kotejaan viimeisimpiä nurkkia myöten. En tietystikään yleistä ja totta kai jokainen bloggaaja/somevaikuttaja itse määrittelee omat henkilökohtaiset rajansa, mutta ehkä ymmärrätte kuitenkin mitä tarkoitan? Ymmärrän 110%, miksi koteja ja niiden yksityiskohtia esitellään somessa – sehän on äärimmäisen mielenkiintoista sisältöä! Itsekin monesti innoissani klikkaan auki artikkeleita tai blogipostauksia, jossa esimerkiksi esitellään kotia tai jotain uutta sisustusvalintaa. Kiinnostavan sisällön lisäksi sisustuspostauksista kun voi saada paljon inspiraatiota ja ideoita myös juuri sinne omaan kotiin!

 Pohdiskelin ja puhuin eilen ig-storyn puolella siitä, missä määrin tällä hetkellä minulle tuntuu hyvältä ja luonnolliselta avata julkisesti tulevaa asuntoprojektiamme. Bloggaaja-puoli minussa sanoo, että ehdottomasti haluan jakaa – ja paljon! Sillä kuten on todettu, koti-aiheinen sisältö olisi paitsi äärimmäisen mielenkiintoista, myös samalla hyödyllistä ja inspiroivaa sisältöä monille. Toinen puoli minussa taas kokee vahvasti, että kertomalla näistä asioista muille, asettaisin kotimme automaattisesti julkisen arvostelun kohteeksi? Ja miksi ihmeessä tekisin jotain tällaista? Koska niinhän se valitettavasti somemaailmassa menee: jos postaan jotain, olisi se sitten kuva, teksti tai mitä tahansa, asetan sen automaattisesti julkaisuhetkellä ihmisten ”vapaaksi riistaksi” arvostelulle. On todella harmi, että tilanne on somemaailmassa mennyt tähän. Aina saa olla pelkäämässä pahinta. Tiedostan kyllä, että lukijoiden joukko koostuu suurimmaksi osaksi aivan ihanista ja fiksuista ihmisistä, mutta olen aina kuitenkin todella varovainen somemaailman suhteen. Siellä kun ei yleisesti tunneta toisen valintojen arvostamista tai ylipäätään toisten ihmisten kunnioitusta, mikä kuitenkin pitäisi olla ihan perusjuttu elämässä. Somessa ollaan valitettavasti totuttu siihen, että omat (negatiiviset) mielipiteet sanotaan suoraan eikä ajatella yhtään sen henkilön tunteita, joille näitä mielipiteitä ladotaan. ”Itsepähän on päättänyt olla somessa/julkisuudessa”, joten kaikki paska on kestettävä!” Itse asiassa ei ole.

Minua ei sinänsä kiinnosta, mitä mieltä ihmiset olisivat kodistamme, mutta sitäkin enemmän minulla laittaa vastaan ylipäätään esitellä kotiani. Tiedän, että olemme esimerkiksi olleet kolme vuotta sitten Maria Veitola Yökylässä -ohjelmassa, jossa koti kylläkin oli selvästi esillä. Suhtautuminen omaan kotiin ja sen yksityisyyteen on kuitenkin muuttunut vuosien varrella. Haluan tehdä entistä vahvemman rajanvedon yksityiselämän ja julkisen elämän väliin. Se, että ”kaikki” tietäisivät mitä minun kodissani on, tuntuu jo ajatuksenkin tasolla todella epämukavalle. Haluan pitää kotimme yksityisenä, sillä se on minulle ja perheelleni yksi maailman henkilökohtaisimmista paikoista, eikä se kuulu muille. Se, että kotimme vilahtelee taustalla aina silloin tällöin somessani, tuntuu luonnolliselta (niin kuin tähänkin asti), mutta koko kodin tai kodin sisällä olevien tiettyjen huonekokonaisuuksien esittely ei tunnu hyvältä. Monet saattavatkin kokea tällaisen hyvin ristiriitaisena, että saatan kertoa hyvinkin avoimesti jostain asioistani ja näytän esimerkiksi lapsiani somessa, mutta miksi en sitten muka voisi näyttää kotia? Ehkä tässä tulee sitten kysymys siitä, että jokainen määrittelee täysin itse sen, mitkä asiat haluaa pitää yksityisenä.

Vielä lisää ”haastetta” omalla kohdallani tuo se, että postauksia tehdessäni (ei vain sisustuspostauksia vaan ylipäätään!), minun on aina pidettävä mielessäni myös iltapäivä/viihdelehdet. Voisiko tästä aiheesta joku nostaa jutun ja jos kyllä, niin minkälaisen? Klikkiotsikoista nyt puhumattakaan. Välillä tuntuu todella haastavalta ja väärältäkin, että lehdet voivat mielivaltaisesti kopioida tai ottaa lainauksia blogiteksteistäni ja saada ne näyttämään heidän artikkelissaan ikään kuin olisin antanut heille haastattelun.

Aika sekavia fiiliksiä tässä tämän päivän postauksessa, mutta toivottavasti tekstistä välittyi edes osittain se, mitä tällä halusinkin sanoa. Summa summarum: Haluan edelleen postata ja avata tulevaa projektiamme siinä määrin, kun se itsestä tuntuu hyvälle. Haluan jakaa esimerkiksi erilaisia materiaali- ja värisävypohdintoja, mutta mitään kodin esittely postauksia en tule tekemään. Haluan jakaa inspiraatiota ja yhdessä pohdiskella teidän kanssa erilaisia mahdollisuuksia. Mielestäni on todella mielenkiintoista ja kivaa käydä kanssanne hyvää keskustelua erilaisista valinnoista ja olen saanutkin teiltä jo valtavasti hyviä vinkkejä  – kiitos niistä!

Tähän loppuun haluan vielä sanoa aivan äärimmäisen ison kiitoksen teille, jotka laitoitte eilen ig-storyn puolella viestiä. Olin suorastaan häkeltynyt teidän ymmärtäväisyydestänne, sympatiastanne ja fiksuista ajatuksistanne, jotka laittoivat minutkin näkemään tämän asian aivan uusin silmin. Keskustelut ja ajatuksienvaihto kannassanne on minulle aivan valtavan tärkeää. On hienoa huomata, että kaiken ajoittaisen somevihan ja viihdeuutisoinnin keskellä, minulla herää usein tunne siitä, että kyllä te lukijat tunnette ja tiedätte minut sellaisena aitona kuin olen. Kuulostaapa hassulta, mutta siihen haluan uskoa ja luottaa. Haluan aina uskoa hyvään ja positiiviseen 🙂 Oli todella ihanaa lukea viestejänne ja kiinnostavaa huomata, että 95% viesteistänne oli tismalleen sama sanoma: On täysin ymmärrettävää, että en tulisi esittelemään kotiamme, vaikkakin kaikki aiheen ympärillä kiinnostaa. Monet teistä myös kertoi, että ette halua jakaa mitään kuvia kodistanne julkiseen arvosteluun, ette esimerkiksi edes yksityisillä ig-tileillä tai facebookissa, joissa seuraa vain omat ystävät ja tutut. Monet myös kertoi, että remonttiprojektien alussa on harkinnut oman blogin aloittamista, mutta sitten juuri tämä sama huoli on kaatanut blogisuunnitelmat. Tavallaan todella sääli, mutta samalla niin täysin ymmärrettävää <3

Nyt lopetan tämän superpitkän postauksen ja toivottelen ihanaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 kommenttia

 1. Heli 05.06.2020

  Ihanaa, kiitos että jaoit nämä fiilikset kanssamme. Olen aivan samaa mieltä että kaikkea ei tarvitse avata, vain se minkä kokee että tästä voin ottaa arvostelut vastaan. Tsemppiä rakennusprojektiinne ja kaunista kesää!

  Vastaa
 2. Sandra 06.06.2020

  Ymmärrän täysin fiiliksesi Metti! Niin paljon kuin haluaisinkin nähdä joka ikisen yksityiskohdan upeasta kodistanne (koska sun tyyli on mieletön!) niin ymmärrän täysin, miksi et halua sitä näyttää. Olet kuitenkin julkisuudessa eri tavalla kuin bloggaajat yleisesti, joten sua ja sun tekemisiä myös nostetaan esiin eri tavalla. Koti on teidän yksityinen paikka!

  Ihanaa kesää sinulle ja perheellesi 🙂

  Vastaa
 3. Milla 06.06.2020

  Todella ymmärrettävää, että et halua näyttää kotianne. Muutenkin hyvää ja rakentavaa pohdiskelua tässä postauksessa. Kiitos, että jaoit näitä ajatuksiasi 🙂

  Vastaa
 4. Sari 06.06.2020

  Ymmärrän minäkin todella hyvin. Tosi ihana olisi nähdä teidän uusi koti, koska minua kiehtoo kovastikin tuo teidän tyyli. Sinä teet ratkaisut siitä mikä tuntuu hyvältä ja jaat sen meidän lukijoiden kanssa. Tsemppiä remonttiin ja sisustuspäätöksiin!

  Vastaa
 5. pauliina 06.06.2020

  Hyvää pohdintaa postauksessa! Olen kyllä kanssasi samalla linjalla, koti on ihmiselle tärkeä ja yksityinen paikka. Ei sitä halua antaa kaikkien arvosteltavaksi. Varsinkin kun nyt uuden kodin olette suunnitelleet hyvin alusta asti itse ❤

  Vastaa
 6. Tyylimanuaali 07.06.2020

  Ei liity mitenkään aiheeseen, mutta tuo Diorin laukku on niin tyylikäs. Ja näin niin kuin aiheeseen liittyen, ymmärrän hyvin ajatuksiasi.

  Vastaa
 7. Arja Vauhkonen 07.06.2020

  Olette kivan oloinen perhe, ja toivon teille paljon hyvää. Ehkä rajanvetoa voisi ajatella jotenkin niin, että jaat kuvan keittiön kaapiovesta ennen asennusta paikalleen .. siis jotenkin niin että näkisimme tyylin, mutta ei koko lopputulosta?
  Sinulla on kauniita kuvia aina, joten tykkäisin nähdä jotain, mutta ymmärrän kyllä ettei julkinen repiminen kiinnosta.

  Vastaa