Miten pidän huolta itsestäni?

Elämässä on ajoittain hyvä pysähtyä miettimään omaa hyvinvointia. Varsinkin hektisen arjen keskellä saattaa välillä jopa unohtaa oman hyvinvoinnin, kun fokus on suorittamisessa. Opiskelut, työt, lapset – mikä sitten kenelläkin on se asia, joka vie suurimman osan ajasta ja huomiosta elämässä. Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään omaa hyvinvointia? Tai milloin viimeksi olet kysynyt itseltäsi, miten voisin parantaa omaa hyvinvointia?

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on sanoinkuvaamattoman tärkeää – se on perusedellytys jaksamiseen ja hyvään oloon. Te toivoitte minulta postausta omaan hyvinvointiin liittyen sekä vinkkejä, miten pitää parempaa huolta itsestään. Hyvinvointi on mielestäni hyvin henkilökohtainen asia ja on syytä muistaa, että jokainen meistä itse määrittelee, mistä asioista oma hyvinvointi koostuu. En siis osaa neuvoa, mutta mielelläni jaan kanssanne asiat, jotka saavat itseni voimaan hyvin. Mielestäni tärkeää on tiedostaa, että hyvinvoinnin ylläpitoon (ja mahdolliseen parantamineen) on keskityttävä koko ajan. Jatkuvasti on mietittävä ja tunnistettava erilaisia asioista, joilla on jonkinlaista (positiivista tai negatiivista) vaikutusta omaan hyvinvointiin. Asiaa helpottaa hyvä itsetuntemus, joka jollain tavalla on mielestäni edellytys omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Alla listattuna muutamia asioita, joita itse pidän erittäin tärkeänä oman hyvinvointini kannalta:

Oma aika 

En voi tarpeeksi korostaa oman ajan tärkeyttä! Olen aina ollut ihminen, joka tarvitsee omaa aikaa. Muistan jo nuorena (ennen näitä niin sanottuja ruuhkavuosia), kuinka valtavasti nautin olla yksin. Toki ystävät olivat tärkeitä ja heidän kanssa vietti paljon aikaa, mutta sen vastapainona halusin viettää aikaa myös yksin. Rakastin ja rakastan edelleen sitä tunnetta, kun kukaan muu ei ole sanomassa mitä pitää tehdä. Jo lyhyessäkin ajassa saa valtavan hyvänolon tunteen, kun saa tehdä asioita, joista oikeasti itse nauttii. Mitkä nuo nautinnolliset asiat tai aktiviteetit sitten kenelle ovatkaan, määrittelevät jokainen itse. Minulle se on esimerkiksi ystävien näkeminen tai liikunta. Olen aina tiedostanut oman ajan tärkeyden oman hyvinvointini kannalta, enkä ole koskaan kyseenalaistanut tai kokenut huonoa omaatuntoa siitä.

Tunteiden ilmaisu ja niistä puhuminen

En tiedä pahempaa, kuin tunteiden patoaminen. Varsinkin läheisten ihmisten kanssa haluan aina jakaa vapaasti tunteita puolin ja toisin. Koen, että tunteista avoimesti puhuminen on tärkeää parisuhteen lisäksi myös ystävyyssuhteissa. Tuomme esiin ja puhumme mieheni kanssa aina pienimmätkin asiat, jotka vaivaavat mieltämme. Avaamme tunteemme sanoiksi, jolloin toisen on paljon helpompi tietää missä mennään. Minulle tuntuisi valtavan raskaalta ja kuorimittavalta, jos en itse pystyisi puhumaan rehellisesti tunteistani, saatikka joutuisin arvuuttelemaan puolisoni tunteita tai mielialaa jatkuvasti. Kärpäsestä ei muodostu härkästä, kun puhuu tunteistaan avoimesti. Eikä suoraan puhuminen tarkoita ilkeyttä, vaan asioista ja tunteista voi puhua suoraan myös kunnioittavalla ja rakentavalla tavalla – totta kai. Mielestäni myös ystävien kanssa on äärimmäisen tärkeää pystyä puhumaan tunteista suoraan. Ystävät, joiden kanssa voin puhua erilaisista tunteista avoimesti, on muodostunut minulle ne kaikista läheisimmät ja luotettavimmat ystävät.

Turvaverkko

Jokaiselle tulee elämässä eteen tilanteita, joiden tiimoilta haluaa läheisiä ihmisiä ympärilleen. Oli kyseessä sitten positiivinen tai negatiivinen tapahtuma elämässä, on tärkeää, että ympäriltä löytyy luotettavia ja tukea antavia ihmisiä. Ihmisiä, joiden kanssa jakaa ilot ja surut. Hyvät ihmissuhteet takaavat turvaverkon, jonka vuoksi on tärkeää antaa aikaa läheisilleen ja panostaa erilaisiin ihmissuhteisiin elämässä. Olen valtavan kiitollinen niin monista ihmisistä elämässäni, aina ydinperheestä ystäviin, sukulaisiin ja työkavereihin. Jokaiseen ihmissuhteeseen haluan panostaa parhaalla mahdollisella tavalla, sillä nämä sosiaaliset suhteet ja ihmiset vaikuttavat positiviisella tavalla omaan hyvinvointiini.

Huumori

Elämä olisi niin tylsää ilman huumoria ja naurua – en oikeasti tiedä parempaa, kuin nauraminen! Pyrin ympäröimään itseni ihmisillä, jotka ovat täynnä iloa, hyvää mieltä ja huumoria. Hyväntuulisuus ja positiivisuus tarttuvat.

Mielekäs työ

Työ on iso osa arkea ja arki on puolestaan iso osa elämää. Olisi sääli, jos työ ei olisi mielekästä, sillä se on niin iso osa elämäämme. Itse nautin valtavasti tekemästäni työstä ja olen kiitollinen, että saan tehdä juuri tätä työtä. Toki tässä, kuten kaikissa töissä, on myös omat varjopuolensa. Tärkeää on kuitenkin keskittyä niihin asioihin, joissa omassa työssä pitää ja kiinnittää vähemmän huomiota epämieluisampiin asioihin. Tämä periaate pätee omalla kohdallani myös elämässä ylipäätään – tuon esille ja keskityn yleensäkin asioissa mieluummin positiivisiin kuin negatiivisiin puoliin.

Rentoutuminen, meditaatio ja riittävä uni

Hektiselle ja kiireiselle arjelle pitää löytyä vastapainoa. Rentoutuminen on tärkeää ja palauttavaa – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Itse rentoudun hiljentämällä kaikki laitteet – ei puhelimia, ei tv.tä, ei läppäriä. Rentoudun keskittymällä itseeni ja muihin ihmisiin ympärilläni. Pitkät keskustelut puolison kanssa tai leikkihetket lasten kanssa rentouttavat ja antavat energiaa. Arjessa joutuu usein multitaskaamaan ja hoitamaan monia asioita samaan aikaan, joten sen vastapainona on hyvä myös opetella rauhoittumaan. Minulle rentouttavaa puuhaa ovat esimerkiksi lukeminen, saunominen ja meditaatio. Jo 10 minuutin rauhallinen meditaatio rentouttaa ja vähentää stressiä. Oma hyvinvointini on parantunut huimasti sen jälkeen, kun otin meditaation osaksi jokpäiväistä arkirytmiä. Iltameditaatiolla on ollut omalla kohdallani myös positiivinen vaikutus parempiin yöuniin.

Mistä asioista teidän hyvinvointinne koostuu?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

  1. Elle 10.03.2020

    Hyvä nosto tuo tunteiden ilmaisu, itselle se on syystä tai toisesta hankalaa. Tätä pitääkin harjoitella. 🙂

    Vastaa
  2. Riikka 15.03.2020

    Laita vinkkejä miten aloitit meditaatioon ja onko jotain hyviä appseja tms. tähän? Mulla tämä on aina jäänyt kun en ole löytänyt sopivaa tapaa aloittaa meditaatiota. Olisi kyllä varmasti apua arjen hektisyyden vastapainoksi.

    Vastaa