Ystävän palkkaaminen – uhka vai mahdollisuus?

Olen jo pitkään harkinnut apukäden palkkaamista. Tarvitsisin osaavan ihmisen, joka voisi auttaa minua erinäisissä töihini liittyvissä asioissa. Olen aina kuvitellut (ja halunnutkin!) pitää kontrollin itselläni kaikissa työasioissa, mutta kuitenkin ajan mittaan huomannut, ettei aikani yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Siitä syystä olenkin alkanut miettimään, mitä asioita voisin työssäni ulkoistaa? Missä asioissa tarvitsisin eniten apua? Jossain vaiheessahan oma tuotteliaisuuskin alkaa kärsimään, kun en voi tehdä kuin yhtä asiaa ja olla vain yhdessä paikassa kerrallaan. Puhuin yhtenä päivänä näitä ajatuksiani ääneen ystävälleni, jonka jälkeen hän tokaisi: ”No hei, mä voin auttaa sua. Palkkaa mut!”

Ajatus ystävän palkkaamisesta kuulostaa loistavalta – miten sellaista ei edes ole tullut ajatelleeksi? Kuinka mahtavaa olisikaan tehdä töitä jo valmiiksi tutun, ammattitaitoisen ja ihanan ihmisen kanssa. Pelkän konkreettisen avun lisäksi olen monesti miettinyt kuinka hienoa olisi ylipäätään päästä suunnittelemaan ja sparrailemaan erilaisia ideoita yhdessä toisen kanssa. Sitä saattaa väistämättä jumahtaa omalle mukavuusalueelleen ja monesti toisten ihmisten tuoreet ideat ja ajatusten haastaminen ovat enemmän kuin tervetulleita. Ja koska kyseessä on ystävä – mikä uskomaton tuki ja luotto toiseen jo työsuhteen alkumetreiltä lähtien.

Miksi silti ajatuksiini hiipivät pienet epäilykset tästä loistavalta kuulostavasta yhteistyöstä? Kyseessähän ei ole mitään henkilökohtaista vaan ainoastaan yleisellä tasolla mietin, onko ystävän/sukulaisen palkkaaminen ylipäätään viisasta? Vai onko se vain minä, joka suhtautuu aina uusiin asioihin pienellä varauksella? Päällimmäisenä ja isoimpana asiana mielessäni pyörii uskallanko ottaa tällaisen riskin, joka voisi mahdollisesti vaarantaa (edes pienellä tavalla) ystävyytemme? Tällaisiakin valitettavia tarinoita kun välillä kuulee.

Kaikissa suhteissa, kuten tässäkin, kaikki lähtee ihmiskemioista. Tuntemalla itseni ja tuntemalla ystäväni, tiedän, että mahdolliset ristiriidat tai muut ongelmatilanteet olisivat vähissä. Olemme molemmat ihmisiä, jotka toimivat hyvin sekä yksilöinä että tiimissä. Olemme molemmat samalla joustavia mutta suoria, mikä nimenomaan mielestäni ennaltaehkäisee väärinymmärryksiä. Silti fakta kuitenkin on, ettemme ole koskaan työskennelleet yhdessä. Voisiko hänestä paljastua jokin uusi yllättävä puoli, jota en ole vielä ystävyytemme aikana kokenut? Tai vastaavasti kokisiko hän minut erilaisena tai tulisiko minusta esiin jokin häntä yllättävä puoli, joka voisi olla haitallista ystävyydellemme? Ei kuulosta kovin todennäköiseltä, mutta miksi yleisellä tasolla usein törmää keskusteluihin, joissa omien sukulaisten tai ystävien palkkaamista ei suositella kovin lämpimästi?

 Eihän tällaista yhteistyötä saatika sen toimivuutta voi tietystikään täysin ennalta tietää – täytyy katsoa ja kokeilla! Jotenkin tuntuisi typerältä heivata näin loistavalta kuulostava idea menemään vain pienen epävarmuuden vuoksi? Mitä jos tästä tulisikin yksi urani parhaimmista päätöksistä? Eihän sitä koskaan voi tietää jos ei rohkeasti kokeile.

Kuulisin mielelläni mitä mieltä te olette ystävän/sukulaisen palkkaamisesta – uhka vai mahdollisuus? Oletko mahdollisesti palkannut tai onko sinut palkattu ystävän tai sukulaisen yritykseen? Olisi kiinnostavaa kuulla erilaisia tarinoita ja mielipiteitänne asiaan.

Pics: Kristina Pendonen  @coframee / edit by me

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 kommenttia

 1. Marianne 16.02.2020

  Loistava mahdollisuus! Monet unelmoivat juurikin tuollaisesta tilaisuudesta, jolloin voisivat tehdä työtä ystävänsä kanssa. Tartu tilaisuuteen, katso minne se johdattaa ja jos kaikki meneekin päin mäntyä: paras osuus on, että ystävät voivat nauraa jälkikäteen mokalle!

  Vastaa
 2. Madame 16.02.2020

  Hei ?
  Älä uhraa ystävyyttäsi !! Ystävä ei ole enään sen jälkeen ystäväsi ja ystävät voivat olla erimieltä , mutta silloin kun ystävä on työkaveri ( työntekijäsi) erimielisyydet ovat haastavampi ja usein niistä jää ” trauma”.
  Toki suosittelen myös , että otat itsellesi avustavan ,innoittavan ja luotettavan ” työntekijän ”. Se helottaa sinua jatkossa

  Vastaa
 3. Lissu 16.02.2020

  Älä palkkaa. et voi koskaan erottaa jos se ei teekkään jotain juttua aikarajoissa tms. ystävyys menee sen siliän tien. työntekijän tilalle saa aina uuden mutta uutta tosiystävää et saa.

  Vastaa
 4. Marjut 17.02.2020

  Palkkaa vaan ystäväsi ja ehdottomasti koeajalla. Jos yhteistyö ei toimi haluamallasi tavalla tai ystäväsi ei ole tyytyväinen, pääsette ”eroon” toisistanne helposti. Ja ystävyys toivottavasti säilyy. ??

  Vastaa
 5. Heidi 17.02.2020

  Aiheestasi poiketen mutta saanko kysyä ripsistäsi, onko sinulla volyymit vai klassiset, missä käyt ripsesi laittamassa? Mukavaa kevään odotusta. 🙂

  Vastaa