ONKO SOMEKOMMENTOINTI LÄHTENYT KÄSISTÄ?

Tiedän, että tällä kertaa tartun jollain tavalla ”loputon suo” -aiheeseen. Aiheeseen, joka tuntuu olevan niin iso kokonaisuus, että postaukseni on suoraan sanottuna pieni kärpäsen kakka isossa kuvassa. Joten taas kamppailen kahden vaiheilla; sanonko jotain vai olenko sanomatta mitään? Ajattelen kuitenkin, että jos edes yksi ihminen tämän postauksen luettuaan miettii omaa somekommentointiaan seuraavan kerran jättäessään kommentin jonnekin, on se minulle voitto!

Instagram-storejani seuraavat tietävätkin, että viime viikolla otin siellä esiin aiheen somekommentoinnista. Nimittäin mielestäni somekommentointi on lähtenyt ihan käsistä. Enää todella harvoin kommenttikentissä on luettavissa mitään positiivista tai edes jollain tasolla hyväksyvää kommentointia. Sen sijaan somesta saa jatkuvasti lukea piikitteleviä, halventavia ja suoranaista kiusaamista vastaavia kommentteja. Miksi näin?

Edellisen lauseen retorinen kysymys sai ehkä jotkut ajattelemaan, että minulla olisi tähän vastaus. Valitettavasti ei ole. Ainoastaan pohdintoja siitä, miksi ihmiset kommentoivat nykyään somessa niin ilkeään sävyyn ja miten sen saisi käännettyä parempaan ja positiivisempaan suuntaan.

Omassa työssäni ilkeä somekommentointi on arkipäivää. Vaikka negatiivisia kommentteja saan omiin kanaviini suhteellisen vähän (kiitos teille ihanat lukijani <3) tiedän, että muilla foorumeilla kommentointi käy kuumana. Itse en foorumeilla olevia keskusteluja lue, mutta aina välillä ikävään kommentointiin tulee törmättyä nettiartikkeleiden yms. muiden minusta nostettujen juttujen myötä. Kommentit ovat yleensä törkeitä, halventavia ja ilkeitä. Ja auta armias, jos joku keskusteluiden lomassa yrittää sanoa edes jotain positiivisen suuntaista, lytätään tämä henkilö ja hänen kommenttinsa nanosekunnissa alas. Miksi? Miksi näissä keskusteluissa annetaan ”hyväksyvä” ääni vain ilkeille kommentoijille? Miksi ei voitaisi negatiivisuuden sijaan (tai ainakin sen ohella) ruokkia myös positiivisia ja rakentavia näkökulmia?

Aina puhutaan siitä, että somessa kommentoivat ilkeät ja kateelliset ihmiset, jotka vain purkavat omaa pahaa oloaan. En osaa sanoa ihmisten pohjimmaista syytä tarpeelle kommentoida netissä ilkeästi ja ottaa ihmisiä/asioita suurennuslasin alle lyttäämällä heitä. En osaa sanoa, koska en yksinkertaisesti tiedä. Se, miksi somessa pääsääntöisesti kommentoidaan ilkeästi ja halventavasti, pelkään johtuvan ihmisten halusta saada mahdollisimman paljon huomiota kommenteillaan. Ilkeillä kommenteilla kun herätetään paljon enemmän mielenkiintoa ja huomiota, kuin positiivisilla kommenteilla. Valitettavasti. Huomion lisäksi kommentointiyhteisön kasvottomuus varmasti helpottaa ihmisiä kommentoimaan ikävästi. Kun yhteisö on kasvoton ja kommentoijat anonyymejä, törkeyksiä on helppo ladella ilmoille. Siksipä mietinkin; kuinka moni anonyymeistä ihmisistä jättäisi kommentin tuomatta esiin, jos se täytyisi sanoa kohdehenkilölle suoraan päin naamaa? Kuinka moni ilkeän kommentin laukoneista uskaltaisi nousta kommenttinsa kanssa täyden auditorion lavalle, satojen tuntemattomien eteen kertomaan mielipiteensä ääneen? En usko, että kovin moni. Siksipä toivoisinkin ihmisten ottavan seuraavan periaatteen somekommentointiin; kirjoita siellä ainoastaan sellaisia asioita, jotka voisit sanoa henkilölle suoraan kasvotusten ilman minkäänlaista häpeän tunnetta jälkeenpäin.

Olen kasvattanut vuosien varrella itselleni kovan kuoren, joten ihmisten ilkeät sanat tai ajatukset minusta harvoin satuttavat enää. Minulle riittää se, että minä ja lähimmäiseni tietävät minkälainen olen ja että minulla itselläni on hyvä fiilis itseni kanssa. Yhden negatiivisen vaikutuksen ilkeä somekommentointi on kuitenkin tuonut työhöni; en halua kanavissani kertoa niin paljon henkilökohtaisia asioita tai tuoda mielipidettäni esiin, koska mitä luultavammin se kuitenkin käännettäisiin taas päälaelleen ja minut tuotaisiin esiin negatiivisessa valossa. Siksi usein on parempi ja yksinkertaisesti helpompi olla sanomatta mitään. Tämä on hieman ikävää siinä mielessä, että mielelläni jakaisin syvällisempiä ja henkilökohtaisia asioita blogissani, joilla toivoisin tuovani hyvää ja mahdollista vertaistukea saman asian kanssa kamppaileville. Kuinka tärkeää olisi esimerkiksi avata aihetta lapsiperheen haasteista, joihin varmasti todella monet pystyisivät samaistumaan? Kuinka tärkeää olisi antaa ja saada vertaistukea ja muistutusta siitä, että niin monet muutkin kamppailevat ihan samojen haasteiden kanssa? Jos kuitenkin lähtisin avaamaan jotain tällaista haastetta, pahoin pelkään, että minut leimattaisiin heti ”valittavaksi some-mammaksi, joka ei rakasta lapsiaan ja välittää vain itsestään”. Ja ei – en liioittele, tätä somemaailma valitettavasti nykyään on. Vaikka tiedän, että joukossa on paljon enemmän ihania ja ymmärtäväisiä ihmisiä, silti joukosta löytyy myös niitä, jotka haluavat ymmärtää väärin ja sitä kautta lietsoa negatiivisuutta.

Sain taannoisen ig-story avautumisen jälkeen teiltä todella paljon ihania ja rakentavia viestejä somessa. Kiitos niistä <3 Haluan muutenkin tämän postauksen somenegatiivisuuden keskellä nostaa esille ja kiittää teitä todella monia ihania ihmisiä siellä ruudun toisella puolen. Teidän ihanat, tsemppaavat ja kauniit sanat ja viestit ovat juuri niitä, miksi silti haluaa tehdä tätä työtä, vaikka ajoittan lokaa tuleekin niskaan. Saimme seuraajien kanssa oikein hyviä keskusteluja somekommentoinnista aikaan ja mietimme keskusteluissa monien kanssa sitä, että toivottavasti tämä järkyttävä somekommentointi ei johtaisi siihen, että kohta kukaan ei enää uskalla sanoa yhtään mitään? Vai onko se jo osaltaan mennyt siihen?

Voi olla, että tavoittelen mahdottomuutta, mutta edelleen mietin miten somemaailmaan saisi sellaisen positiivisen ja kaikin puolin hyväksytymmän ilmapiirin kaiken piikittelyn ja suoranaisen kiusaamisen sijaan? Täytyy muistaa, että somessa kommentoijilla itsellään on vastuu keskusteluiden tasosta. Seuraavan kerran siis jos mahdollisesti kommentoit jotain blogitekstiä, foorumikeskustelua, facebook-uutista tai vaikkapa nettiartikkelia sinulla on päätös edessäsi; lähdetkö mukaan loanheittoon ja negatiivisuuteen vai yritätkö tuoda keskusteluun mukaan rakentavaa ja positiivisempaa näkökulmaa?

 

 

Photos: Kristina Pendonen / edit by me

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

13 kommenttia

 1. Saga 12.08.2019

  ❤ hyvä kirjoitus ?

  Vastaa
 2. Sari 12.08.2019

  Samaa mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa, hyvä kirjoitus. Itseäni riepoo aivan hirveästi eri keskustelupalstat, joissa aletaan ruotimaan mahdollisimman negatiiviseen sävyyn henkilön ulkonäköä, ominaisuuksia, tekemistä jne. En vaan ymmärrä. Toinen mistä menetän hermoni on jonkun blogin tms. kommentoijat, jotka ovat syystä tai toisesta ärsyyntyneet ko. blogiin /bloggariin. Eihän niitä ole pakko seurata tai lukea, jos ärsyttää! Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ei kannattaisi sanoa mitään. Tsemppiä sinulle ja kirjoita mistä haluat ja jätä idiootit omaan arvoonsa.

  Vastaa
 3. Tanja 12.08.2019

  Hyvä kirjoitus!
  Kirjoitat viisaasti oikeasta asiasta. Ilkeät some kommentoijat ovat rikkinäisiä pahoinvoivia ihmisiä ja yrittävät korjata itseään pahoittamalla hyvien ihmisten mielen.
  Harmittaa puolestasi ja meidän seuraajien puolesta koko some ilkeys, koska se haittaa työtäsi ja kirjoittamistasi. Kannustan sinua tekemään työtäsi juuri niinkuin haluat ja jätä kurjat ihmiset ja heidän kommenttinsa roskaläjään! Puss&Kram

  Vastaa
 4. Kati K. 12.08.2019

  No on todella lähtenyt käsistä! Ihan järjettömiä kommentteja ihan ”normiuutistenkin” perässä, saati sitten vähänkin mielenpiteitä herättävien juttujen yhteydessä. Tuntuu joskus ihan pahalta ajatella onko ihmiset todella niin ahdasmielisiä ja ilkeitä ja erityisesti miksi. Ei ole varmasti helppoa olla suurennuslasin alla ja miettiä kieli keskellä suuta mitä voi sanoa tai tehdä. Oikein odotetaan ihmisten epäonnea, eroa yms. Nyt lähiaikoina tätä on ollut todella paljon, lytätään muita ja arvostellaan kovin sanoin, esim. Sofia Belorfin tapaus ja sinunkin laukkuhankinnastasi näin jotain ikäviä kommentteja. Tuntuu, että oikein etsitään etsimällä virheitä/valintoja, joista toisia voi arvostella. Surullista. Ja ihmetyttää miksi instassa/blogeissa seurataan ihmisiä, joiden valinnat ja tekemiset ärsyttää. Ehkä se on jotain omaan elämään liittyvää tyytymättömyyttä?

  Joskus jonkun instaa seuratessa itselleni herää sellainen positiivinen kateus, esim. voi kunpa tässä pienten lasten keskellä meilläkin olisi joskus kahdenkeskistä aikaa tai pääsisimme treffeille (tukiverkot olemattomat) tai olisipa taloudellisesti helpompaa, kuten joillakin. En kuitenkaan kadehdi siten, että se mikä toisilla on pitäisi ottaa heiltä pois tai se mitenkään ärsyttäisi!

  Tulipa pitkä kommentti, mutta se pitää vielä sanoa, että syvällisiä postauksia sinulta mielellään kuulisi. Täysin ymmärrettävää kuitenkin, että kynnys niiden kirjoittamiseen on suuri. Toisaalta se voisi antaa lukijoillesi myös sitä samaistumispintaa ja ehkä vertaistukea esim. juuri lapsiarkeen liittyen.

  Vastaa
 5. Johanna 12.08.2019

  Mielestäni on erittäin hyvä asia, että otit tämän aiheen esille! Itse ihmettelen aika ajoin, kuinka paksu nahka teillä somevaikuttajilla saakaan olla, kun joudutte ottamaan työnne puolesta vastaan kaikenlaista kommenttia. En itse ymmärrä, miksi joidenkin on kirjoitettava kommentteja todella ilkeään syvään. Kritiikkiähän voi antaa ihan rakentavasti, jos haluaa antaa jotain kehitysehdotuksia. Mutta varmaan se on sitten jotenkin kommentoijan oman itsetunnon pönkittämistä ja kateutta. Ei teidänkään kuitenkaan tarvitse suvaita mitä vaan. Tsemppiä syksyyn! <3

  Vastaa
 6. ~Virpi~ 12.08.2019

  Todella asiaa kirjoitat. Itse mietin että jos on vara moittia ja haukkua toista niin miksi mollaajat eivät ole omilla kasvoilla? lapsilleni opetan että se mitä et voi sanoa päin naamaa et myöskään kirjoita somessa toiselle. Usein nuoret sanovat että ”läpällä”minä sanoin et edes läpällä halveksunta toista.
  Suuri❤️Että jaksat silti, koska teitä hyvän ja ilon lähettiläitä tarvitaan. Voimia sinulle?

  Vastaa
 7. Ellen 12.08.2019

  Kuulin eräältä ystävältä, joka on kiinnostunut raviurheilusta. Hän kertoi, että ravilehteen tuli uusi päätoimittaja, joka teki muutoksen mielipidesivulle. Vain omalla nimellä (etu ja sukunimi) olevat mielipiteet yms. julkaistaan.
  Lehdet näissä ovat syyllisiä. Jos itse olisin julkisuuden henkilö, en antaisi sellaisiin lehtiin yhtään haastattelua. Jaksamista sinne sinulle – älä välitä, jatka valitsemallasi tiellä. Näin sinut kerran lentokentällä, olet upea ilmestys! Kyllä jyvät erottuvat akanoista ?

  Vastaa
 8. Riina 12.08.2019

  Hyvä kirjoitus! Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että somessa toisten lyttääminen ja kiusaaminen ovat karanneet käsistä. Tuo kasvottomuuden esiintuominen oli hyvä juttu ja itsekin olen pohtinut, kuinka moni kehtaisi sanoa saman ilkeyden kasvotusten jollekulle. Olet ihana Metti ja olen seurannut blogiasi pitkään! <3 Komppaan aiempaa kommentoijaa, että mielelläni luen myös syvällisiäkin postauksia sinulta. Ihanaa alkavaa syksyä! <3

  Vastaa
 9. Suvi 12.08.2019

  Tärkeä aihe, mistä on hyvä käydä keskustelua, varsinkin kuin tulevaisuudessa aihe tulee vain enemmän ja enemmän nousemaan pinnalle. Oman kokemuksen perusteella pahimmat kommentit tulevat sellaisilta ihmisiltä, jotka elävät täysin erilaista elämää, eivätkä yksinkertaisesti ymmärrä toisen elämäntyyliä, ajatuksia tai tapoja. Tämä ei mitenkään tee asiasta hyväksyttävää, mutta ymmärrän ulkopuolisena sen, mikä siihen on syynä. Kaikki tieto, mainonta ja uutiset näkyvät kaikkialla Suomessa ja suhtautuminen moniin asioihin on aivan eri tasolla eri alueilla. Uskon myös, että osa kirjoittajista eivät edes tajua mikä merkitys heidän sanomisillaan on. Some mahdollistaa kaukaisimmankin asian tulevan oman naaman eteen, jossa arvosteleminen on helppoa, eikä vaadi juuri mitään. Onneksi tietoisuus lisääntyy, kun mediakasvatuksen määrä koulussa kasvaa.

  Vastaa
 10. Venla 13.08.2019

  Hyvä teksti <3 Välillä törmään niihin keskusteluihin, joissa puhutaan pahaa mm. bloggaajista ja ensimmäinen ajatus on aina että ''Kuka edes tekee tällaista?'' siis onko oikeasti ihmisiä jotka uhraavat aikaansa keskustelufoorumeilla puhuen pahaa? Niin yleinen sanonta kun tämä onkin, se kertoo aina enemmän niistä ihmisistä jotka puhuvat ilkeästi kuin siitä kenestä puhutaan. Oon vahvasti sitä mieltä, että ''happy people dont bully other people'' ja se viimeisin haloo mikä nousi laukkuostoksestasi, siis mitä ihmettä?? Nytkö suututaan siitäkin että aikuinen ihminen käyttää rahojaan miten haluaa. En ymmärrä.. Ikävää kuulla, että joudut vältellä mielipiteistä tai henkilökohtaisista asioista puhumista. Oot ihan huippubloggaaja ja ihanan sekä herttaisen olonen ihminen, kirjoita vain niistä aiheista mistä haluat. Pidin todella paljon ympäristöystävällisyys / lentäminen kirjoituksestasi jossa vihdoin joku uskalsi ottaa kantaa siihen miten hössötys lentämisestä on lähtenyt käsistä.

  Vastaa
 11. Jenna 13.08.2019

  Hyvä kirjoitus. Henkilökohtaisemmat kirjoitukset olisivat mieleen, mutta ymmärrän tuon puolen, jos saa negatiivista kommenttia sen jälkeen. Sinun tekstejä on ilo lukea. Ei kannata välittää negatiivisista kommenteista/palautteesta ❤️

  Vastaa
 12. Ella 13.08.2019

  Elämäsi vaikuttaa tavallisen suomalaisen duunarin näkökulmasta kaikelta siltä, mitä nainen toivoa voi! Sinulla on rakastava perhe, varallisuutta, ulkonäköä, pääset matkustelemaan jne. Se aiheuttaa varmasti kateutta ihmisessä, joka tienaa vuodessa hädintuskin Hermésin laukun verran tai elää riitaisassa parisuhteessa uskaltamatta lähteä siitä pois. Fiksu tapa olisi käyttää tuota kateutta eteenpäin ajavana voimana omassa elämässään, eikä märehtiä sitä, kuinka toisen elämä tuntuu olevan itseltä jotenkin pois.

  Siksipä mietin, tekisikö juurikin mainitsemistasi henkilökohtaisista ongelmista ja murheista kirjoittaminen sinusta inhimillisemmän oloisen, kun nykyisin vaikutat ja näytät kaikin puolin täydelliseltä. En voisi kuvitella sinun edes käyvän vessassa 😀 En usko, että murheista tai negatiivisista asioista muodostuisi aseita sinua vastaan nettikeskusteluissa, vaan ennemminkin päinvastoin! Tietysti johonkin täytyy vetää raja, mitkä asiat haluaa pitää yksityisyyden piirissä ja raja kulkee meillä jokaisella eri kohdalla.

  Valitettavasti negatiivista puhetta tuskin voi koskaan suitsia täysin. Ennen se oli ihmisten välillä, mutta nykyisin netissä. Niin kauan kuin ihmiset eivät ymmärrä, että vihapuhe myrkyttää lopulta eniten heitä itseään, tarvitaan töitä palstojen negatiivisen ilmapiirin korjaamiseen. Itse näkisin nuorten opettajana, että nuorissa on tulevaisuus tässä asiassa – heistä on kasvamassa fiksuja somen käyttäjiä!

  Vastaa
 13. Hyvin kirjoitettu! Niiin samaa mieltä. Jos ei ole jotain hyvää sanottavaa, niin voi olla sanomatta mitään. Tuntuu, että ilkeily ja törkeily vaan lisääntyy koko ajan, jopa Eduskunnassa.

  Vastaa