MITEN MUOKKAAN KUVANI?

Minulta on jo pitkään toivottu postausta, jossa kertoisin miten muokkaan kuviani. Tällainen toive tuntuu itse asiassa hieman hassulta, sillä en todellakaan koe olevani mikään mestari kuvanmuokkaaja. Toki olen kehittynyt vuosien varrella kuvieni kanssa jos miettii mistä aikoinaan (noin neljä vuotta sitten) aloitin. Muistan vieläkin ne uskomattoman turhauttavat alkuajat, kun kamppailin lähes kaiken bloggaamisen liittyvän kanssa. Järjestelmäkameran säädökset ja kuvaaminen, puhumattakaan editoinnista. Alussa jopa kuvien siirtäminen kamerasta tietokoneelle oli minulle haaste. Olin aina ollut valitettavan onneton tietotekniikan kanssa, joten voitte vain kuvitella miten raskaalta kaiken uuden tietotekniikan- ja erilaisten ohjelmien sisäistäminen välillä tuntui. Kuitenkin pikkuhiljaa aloin oppimaan kaikkia tarvittavia taitoja, myös kuvanmuokkausta. Koen, että kuvien editoiminen on asia, jota opettelen edelleenkin ja jossa kehityn päivä päivältä. Oma silmäni kehittyy myös jatkuvasti sekä erilaiset mieltymykset kuvien editointityylin suhteen ovat muuttuneet ajan myötä ja tulevat varmasti muuttumaan tulevaisuudessakin.

Ennen kuin kerron miten editoin kuviani täytyy minun paljastaa, että olen itse asiassa aika laiska kuvien muokkaaja… tai ainakin käytän siihen suhteellisen vähän aikaa. Tiedän, että monille bloggaajille kuvien muokkaaminen saattaa olla yksi bloggaamisen mielekkäimmistä vaiheista, mutta itse en halua kuluttaa siihen liikaa aikaa. Syy on hyvin yksinkertainen: blogi- ja somekuvien elinkaari on niin uskomattoman lyhyt! Tässä ammatissa tuotetaan ja julkaistaan uusia kuvia jatkuvalla syötöllä. Tänään julkaistaan yhdet kauniit kuvat ja huomenna tulee jo uudet. Siksi olisi mielestäni jollain tasolla ihan järjetöntä laittaa tuntikausia aikaa kuvien editoimiseen, koska kuvat tosiaan ovat ”esillä” vain niin pienen hetken. Siksi kevyt ja nopea editointi riittää – ainakin minulle. Toki poikkeustapauksiakin on; esimerkiksi yhteistyökuvien muokkaamiseen käytän ruhtinaallisesti enemmän aikaa kuin normaalien blogikuvien editoimiseen. Myöskin aina kun teen kuvatuotantoa yrityksille hion kuvat aina viimeisen päälle kuntoon.

Mutta sitten itse asiaan…

Miten muokkaan kuviani?

– Käytän kuvien muokkaamiseen pääsääntöisesti Adobe Lightroomia

– Tykkään luonnollisista kuvista, joten haluan pitää kuvien muokkaamisen ja kuvien yleisilmeen myös mahdollisimman luonnollisena.

–  Kaksi tärkeintä asiaa, jotka teen AINA kuvilleni: 1. Säädän kirkkauden 2. Säädän värejä. Näillä kahdella säädöksellä pääsee jo hyvin pitkälle.

Tykkään kirkkaista kuvista, joten oikeanlaisen kirkkauden saaminen kuviin on tärkeää (exposure). Katson myös, että kirkkaus on samanlainen sekä kuvan ylä- että alaosissa sekä kuvien reunoilta (vignetting).

Värisävyjen muokkaamisessa teen omien kuvieni kohdalla muun muassa seuraavat asiat:

1. Vähennän keltaisuutta (saturation)

2. Vähennän kuvista sinisyyttä (saturation). Poikkeuksena kuitenkin ne siniset alueet kuvassa, jotka haluan pitää sinisinä (esim. asukuvissa farkut tai lomakuvissa uima-altaan vesi yms.)

3. Säädän värisävyjä (hue). Sinisen sävyjä vien aavistuksen enemmän vihertävään päin ja keltaisia sävyjä puolestaan enemmän oranssiin päin jne. On uskomatonta kuinka vain värisävyjä säätelemällä saa niin erilaista fiilistä kuviin!

– Pyrin ottamaan kuvani lähes aina ulkona, sillä tykkään kuvata luonnonvalossa. Sisällä kuvista tulee usein valitettavan keltaisia (yläpuolen kuva) tai niihin tulee jokin muu ikävä loisteputkisävy. Toki tämä on korjattavissa editointivaiheessa.

– Jos kuvien yleisilme/valo on keltainen, säädän lämpötilaa (temperature). Esimerkiksi yläpuolen kuvaan olen tuonut kirkkauden lisäksi paljon lisää sinisyyttä, joka on keltaisen vastaväri.

– Tuon kuviin kirkkautta (varsinkin sisällä otettuihin) myöskin avaamalla varjoja (shadows).

– Säädän kuviini myös kontrastia (contrast) sekä aavistuksen tarkkuutta/rakeisuutta (clarity).

– Lightroomin lisäksi käytän kuvien muokkaamiseen joskus Adobe Photoshoppia. Käytän Photoshoppia harvoin, mutta jos kuvassa on tarvetta suuremmille korjauksille, (esimerkiksi poistaa kuvasta jokin esine/asia) silloin muokkaan kuvaa Lightroomin lisäksi Photoshopilla.

Yläpuolen kuva on hyvä esimerkki kyseisestä esimerkistä; Kuvan taustalla oli mielestäni ”liikaa tapahtumaa”, joten poistin kuvassa oikealla puolellani olevan auton sekä muutin takana olevaa punaista autoa huomaamattomammaksi muokkaamalla auton värisävyä harmaammaksi (saturation). Minua myös häiritsee aina kuvassa, jos suoraan pääni yläpuolelta ”kasvaa” jotain ja tässä kuvassa talon ränni osui suoraan pääni kohdalle, joten halusin sen pois kuvasta. Asioiden poistamiseen käytän yleensä spottikorjaussivellintä sekä kloonaavaa leimasinta, jotka löytää Photoshopista.

Tämä kuva on hyvä esimerkki siitä, ettei aina ei ole tarvetta isoille muokkauksille. Pieni värien kirkastus riittää.

Miksi joskus hyvin kevyt/nopea muokkaus riittää? Yritän aina suunnitella ja tehdä kuvan mahdollisimman valmiiksi jo ennen varsinaisen kuvan ottamista. Haluan aina tehdä kaiken mahdollisen, jotta editointivaiheessa olisi enää mahdollisimman vähän korjattavaa. Mietin aina hyvin tarkasti esimerkiksi asuun sopivan siistin taustan sekä sen lisäksi säädän hyvin tarkasti oikeanlaiset asetukset kamerasta, jotta valaistus olisi mahdollisimman hyvä. Minulle on tärkeää, että kuvauslokaatio sopii väreiltään ja yleisfiilikseltään kuvattavaan asuun. Joskus olen ajatellut pääni sisällä jonkin tietyn lokaation sopivan tiettyyn suun, mutta itse kuvaustilanteessa huomaankin, ettei jokin toimi. Silloin koen helpommaksi vaihtaa kuvauslokaatiota kuin miettiä esimerkiksi, että ”no mä sitten vaihdan tuon talon seinänväriä editoinnissa paremmin asuuni sopivaksi…”

– Lähes kaikki instagramissa julkaisemani kuvat olen muokannut Lightroomilla, mutta  joskus saatan julkaista ig-kuvan, jonka olen editoinut ainoastaan puhelimella. Omat suosikkiappini kuvien muokkaamiseen puhelimella ovat vsco, snapseed ja afterlight.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Tiina 04.02.2019

  Moi Metti!

  Kiitos kivasta ja asiapitoisesta postauksesta. Sulla on kauniita kuvia, mutta yksi epäkohta tässä jutussa pisti silmään: keltaisen vastaväri ei ole sininen, vaan violetti. Sininen on oranssin vastaväri. Niin ikään punainen ja vihreä ovat vastavärejä.

  Sulla on ihana blogi ja kiva, että jaoit käytännön vinkkejä kuvien muokkaamiseen.

  Ihanaa kevättalvea ja helmikuuta! 🙂

  Vastaa
  • Jenni 13.02.2019

   Itse asiassa on kahta väriteoriaa, jonka mukaan vastavärit määräytyvät. Uudemman RGB-mallin mukaan, joka perustuu valon väreihin (additiivinen malli), sininen ja keltainen ovat toistensa vastavärejä. Metin kirjoituksessa ei siis ollut epäkohtaa 🙂

   Vastaa