MITEN RAKENTAA TYYLIKÄS JA TOIMIVA VAATEKAAPPI?

Käsi ylös kuinka moni seisoo usein vaatekaapin edessä ajatellen ”minulla ei ole mitään päällepantavaa”? Tämähän on varsin yleinen ongelma meillä monilla, joilla kyllä oikeasti siellä vaatekaapissa on paljonkin päällepantavaa – ehkä liikaakin. Pukeutuminen saattaa tuntua ajoittain haasteelliselle jos vaatekaappia ei ole rakennettu oikein.

Täydellinen vaatekaappi ei rakennu yhdessä yössä. Se muodostuu pikkuhiljaa vuosien varrella ja oman tyylin kehittyessä. Jokainen ostos vie sinua kuitenkin lähemmäksi (tai kauemmaksi) kohti täydellistä vaatekaappia. Jokaista ostosta kannattaa harkita tarkoin ja miettiä mikä on vaatteen todellinen käyttötarkoitus. Tarpeen ja halun rajamaa hälvenee monesti vaatteita ostaessa, sillä onhan paljettimekon ostaminen paljon kivempaan kuin valkoisen kauluspaidan. Silti valkoisen kauluspaidan hankkimiseen kannattaisi panostaa – niin ajallisesti kuin rahallisestikin. Nuo niin sanotut perusvaatteet kun ovat vaatteita, jotka toimivat pohjana toimivalle ja tyylikkäälle vaatekaapille.

Aloita perusvaatteista

Klassiset vaatteet ovat toimivan vaatekaapin ydin. Kun ”pohja” on kunnossa, on pukeutuminen tyylikästä ja helppoakin vielä! Tarkista löytyykö vaatekaapistasi mm. nämä vaatekappaleet (ja lisää jokaisen sanan eteen mielessäsi sanat ”hyvin istuva”): klassinen toppi, o-aukkoinen t-paita (musta & valkoinen), musta bleiseri, nahkahousut, farkut (yhdet tummat & yhdet siniset), pikkumusta, valkoinen kauluspaita, villa/kashmirneule & -poolo.

Panosta laatuun

Yläpuolelle listaamilleni ns. ”perusvaatteille” tulee luonnollisesti kaikista eniten käyttöä, joten niiden laatuun kannattaa myös panostaa. Vaikka hetkellisesti satsaus tuntuu suurelta, ajan myötä rahaa kuitenkin säästyy kun ei tarvitse ostaa koko ajan uusia.

Harmoninen värimaailma

Valkoisen ja mustan ohella suosi vaatekaapissasi (ainkin perusvaatteiden osalta) harmonisia sävyjä kuten harmaata tai beigen eri sävyjä. Varsinkin alaosissa suosittelisin keskittymään neutraaleihin värisävyihin, joita voi yhdistää monien erilaisten (ja väristen) yläosien kanssa.

Kiinnitä huomiota vaatteiden istuvuuteen

Hanki vaatekaappiisi ainoastaan hyvin istuvia vaatteita.

Mieti tarkasti trendihankintoja

Silmämme tottuvat erilaisiin trendeihin, kun niitä päivittäin somessa ja lehdissä näemme. Siispä aina kannattaa tarkkaan miettiä onko kyseessä sellainen vaate/asuste, jota ilman et oikeasti voi olla vai onko kyseessä vaate, johon ajan myötä kyllästyt?

Tee lista asioista mitä tarvitset vaatekaappiisi

Kirjoita lista vaatteista, joita kaipaisit vaatekaappiisi, mutta et välttämättä juuri tällä sekunnilla tarvitse. Tällä tavoin pysyt itse hyvin kartalla siitä, mitä hankintoja tulisi tehdä ja vältyt helpommin turhilta ostoksilta. Lista auttaa myös konkreettisesti seuraamaan oman vaatekaapin suunnan kehitystä. Omalla listallani on ollut jo pitkään musta kashmirpoolo sekä musta (isohko) bleiseri, mutta toistaiseksi täydellisiä yksilöitä ei ole tullut eteeni.

Vältä heräteostoksia

Vaate voi viehättää ainoastaan jo siitä syystä, että se on uusi. Uudenviehätys on kuitenkin häviävää ja varsinkin heräteostoksena tehdyt hankinnat menettävät viehätyksensä vieläkin nopeammin.

Vaatteiden kierrätys

Muista päivittää vaatekaappiasi tasasin väliajoin. Vaatekaappiin saattaa helposti kertyä vaatteita, jotka eivät enää istu samalla tavalla kuin ennen. Vuosien varrella on luonnollista, että vartalo muuttuu. Liian pienet tai isot vaatteet kannattaa laittaa kiertoon, sillä huonosti istuvat vaatteet jäävät vääjäämättä vähälle käytölle. Myöskin tyyli muuttuu vuosien varrella, joten jos jokin vaate ei enää miellytä silmää, kannattaa se laitaa kiertoon. Jos itse en ole käyttänyt jotain vaatetta viimeisen 6kk aikana kertaakaan (poissulkien vuodenaikoihin sidotut vaatteet, kuten toppatakit yms) joutavat ne kiertoon.

Kuvat: Kristina Pendonen / edit by me

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

6 kommenttia

 1. Nikolas 29.01.2019

  Mihin kategoriaan tämä balenciaga mielestäsi asettuu? Tuleeko vaatteelle monta käyttökertaa blogi kuvien jälkeen?

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.02.2019

   Tulee ehdottomasti! Tässä kyseessä (mun mielestä) vaatekappale jossa on samalla hetken trendikkyyttä, mutta myös klassisuutta! Paksuille villaneuleille tulee nimittäin aina käyttöä vuodesta toiseen 🙂

   Muutenkin tämä postaus oli tavallaan ”guideline”, joka kannattaa pitää mielessä vaatehankintoja tehdessä, mutta ei tietystikään orjallisesti noudattaa. Jos tekee mieli/tulee onnelliseksi tehdä ns. ”hetken trendihankinta” niin sitten sen tekee 🙂

   Vastaa
 2. Saaga 29.01.2019

  Hyvä postaus ? Täälläkin kriiseillään silloin tällöin ”Ei mitään päällepantavaa ” ajatuksella. Toisaalta voi todeta että tietyt luotto/lemppari vaatteet pelastaa tilanteen kun tilanteen, eikä niihin kyllästy. ? Sun blogia on inspiroivaa seurata!

  Vastaa
 3. ohikulkija 30.01.2019

  Mun mielestä tärkein on löytää oma tyyli. Sen ympärille voi rakentaa mitä vaan. Mutta jos tyyli hakusessa, tulee enempi näitä huteja ja lähtee helposti jokaiseen mukaan mikä on just nyt in.

  Vastaa
 4. ida ihana 31.01.2019

  Hyviä vinkkejä 🙂

  Tuohon kierrätykseen ja trendiosotoksiin liittyen: itse käyn aina säännöllisesti vaatekaappini sisällön läpi ja siivoan ja järjestän sen. Silloin usein konkretisoituu se, kuinka paljon vaatteita jo on, mitä sieltä mahdollisesti puuttuu, ja mitä kokonaisuuksia on mahdollista täydentää esim uudella yläosalla 🙂 Toimii parhaiten ennen shoppailureissua 😉

  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  Vastaa
 5. Mm 31.01.2019

  Hyvä kirjoitus, noinhan se juuri on!
  Sulle muuten sopisi tosi hyvin tollainen hartiamittainen polkkatukkakin!

  Vastaa