Lastenhoitajamme vastaa

Viime viikolla teillä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä lastenhoitajallemme instagramissa. Saan niin paljon yksityisviestillä kysymyksiä lastenhoitojärjestelmästämme (varsinkin täällä lomalla), joten tiedän, että aihe kiinnostaa monia. Siksi ajattelin tehdä aiheesta ihan oman kysymys & vastaus -postauksen, jotta vastaukset näkyisivät mahdollisimman monelle silmäparille. Ajattelin, että postaukseen tulisi hauska twisti, jos minun sijaan lastenhoitajamme vastaisi kysymyksiin. Olisi hauskaa ja mielenkiintoista nähdä miten hän kokee asiat. Hänenkin mielestään kyseessä oli kiva idea, joten hän otti mielellään vastaan kysymyksiä. Alla siis teidän esittämiä kysymyksiä, joihin vastaukset on kirjoittanut ihana lastenhoitajamme.

Mikä olet koulutukseltasi? Oletko au pair vai koulutettu lastenhoitaja? Onko lastenhoito päätyösi vai teetkö jotain muutakin?
Opiskelen erityispedagogiikkaa Helsingin yliopistossa. Tämän lisäksi olen tanssija ja opetan tanssia lapsille, nuorille ja aikuisille. Lastenhoito ei ole siis päätyöni, enkä ole myöskään au pair tai koulutettu lastenhoitaja.
Miten olet päätynyt hoitamaan Forssellien lapsia? Mitä kautta olette löytäneet toisenne?
Meidän yliopiston erityispedagogiikan opiskelijoiden ainejärjestön sähköpostilistalle tulee suhteellisen usein työtarjouksia liittyen muun muassa opettajan sijaisuuksiin, yksilöopetukseen ja joskus myös esimerkiksi lastenhoitoon liittyen. Otin yhteyttä eräseen lastenhoitoapua tarvitsevaan äitiin, mutta hän oli kuitenkin ehtinyt jo saamaan tarvitsemaansa hoitoapua ennen kuin yhteydenottoni ehti perille. Hän sanoi kuitenkin suosittelevansa minua ystävilleen, ja parin kuukauden päästä siitä Metti ja Miklu ottivat minuun yhteyttä.
Oletko vain lomalla mukana vai muutenkin jokapäiväisessä elämässä Forssellien luona Suomessa?
Olen lomalla mukana ja myös Suomessa mukana heidän elämässään. Varsinkin viime syksyn ja kevään hoidin Lucasta tiiviisti monena päivänä viikossa. Nyt kun Lucas on dagiksessa, hoitokertoja on luonnollisesti vähemmän, ja ne painottuvat enemmän iltoihin.
Minkä ikäinen olet?
Olen 24v.
Miten hoidat kahden eri-ikäisen lapsen päiväunet? Nukkuvatko yhtäaikaa?
Lilia harvemmin nukkuu päiväunia. Täällä lomalla esimerkiksi sillä välin, kun Lucas nukkuu, puuhastelemme kaikkea rauhallista Lilian kanssa.
Palkkauksesta; Maksetaanko lomalla jotain extraa matkan/lentojen/majoituksen lisäksi?
Edellä mainittujen lisäksi tuntipalkka ja ruoka.
Asutko yhdessä Forssellien kanssa Espanjassa?
Kyllä asun. Minulla on asunnossa oma huone, jossa voin olla rauhassa vapaa-ajallani, jos haluan.
Kuinka monta tuntia päivässä hoidat lapsia?
Täällä lomalla hoidan usein noin 5-6h päivässä, joinain päivinä hieman vähemmän/enemmän. Mulla on myös yksi vapaapäivä, jolloin voin keskittyä rentoutumiseen/urheiluun/opiskeluun tms.
Minkälainen on tyypillinen lastenhoitopäivä lomalla?
Usein hoitopäivä lähtee käyntiin klo 10, jolloin lähdemme lasten kanssa pyörillä puistoon leikkimään ja rannalle tekemään hiekkakakkuja. Ulkona vietämme aikaa suunnilleen pari tuntia, jonka jälkeen tulemme takaisin kotiin syömään lounasta. Lucas menee päiväunille lounaan jälkeen, jonka aikana Lilian kanssa puuhailemme yhdessä kaikkea kivaa rauhallista: teemme esimerkiksi helmikoruja, piirrämme, väritämme tai leikimme jotain kivaa.
Oliko teillä heti samanlainen idea reissun toteutuksesta? (Lastenhoitajan työ vs vapaa-aika?)
Kyllä vain, sekä minun että Metin ja Miklun ajatukset loman lastenhoidon ja vapaa-ajan toteutuksesta ovat menneet hyvin yhteen ja kaikki ovat tyytyväisiä 🙂 Koen, että olemme kaikki joustavia, joten nopeatkin muutokset aikatauluihin tai päivän ohjelmaan onnistuu molemmin puolin. Olen ollut myös viime keväänä mukana lomalla heidän kanssaan, ja toistamme suunnilleen samaa onnistunutta ”kaavaa” kuin viime kerralla.
Minkä verran sinulla on kokemusta lastenhoidosta?
Kun aloin hoitaa Lucasta, hän oli vasta 1-vuotias. Minulla ei niin pienen lapsen hoitamisesta ollut oikeastaan kokemusta ennen Lucasta. Olen kuitenkin erittäin lapsirakas ja koen lasten kanssa olon luonnolliseksi, enkä pelännyt ottaa vastuuta niin pienestä. Olin hoitanut isompia lapsia jonkin verran aiemmin ja ollut lasten kanssa tekemisissä monia vuosia: nyt koulutukseni puolesta sijaisuuksia tehdessä (opettajan työ), ja tanssinopettajana olen opettanut pieniä lapsia tanssimaan viikoittain. Minulla on myös seitsemän vuotta nuorempi pikkuveli, minkä vuoksi olen tottunut hoivaamaan pienempiä pienestä pitäen, ja oma kummipoika, jonka kanssa vietän aikaa mahdollisimman paljon.
Onko sinulla vapaa-aikaa, kun olet Forssellien mukana reissussa?
Kyllä on: hoitopäivän jälkeen ilta on vapaa. Usein menemme syömään illalla johonkin koko porukalla, tai muuten vietämme aikaa esimerkiksi vierailemalla eri kaupungissa. Voin myös hyvin tehdä omia juttujani vapaa-ajallani, jos haluan omaa rauhaa. Jos taas hoidan illalla lapsia, aamupäivä ja päivä ovat vapaita. Minulla on myös vähintään yksi kokonainen vapaapäivä loman aikana.
Miten kuvailisit Liliaa ja Lucasta (vaikka kolme adjektiivia molemmista?)
Olen hoitanut Lucasta paljon, ja koen että hänen kanssaan meillä on aivan erityinen suhde. Lucas on hyvin aurinkoinen tapaus, ja se millä hymyllä hän ottaa minut vastaan (valehtelematta joka ikinen kerta, kun näemme), on sydäntä sulattava. Hän on vastaanottavainen ja reipas uusille asioille, ja ihaninta Lucaksessa on hänen innokkuutensa. Meillä on tosi hauskaa Lucun kanssa aina. Kolme adjektiivia, jotka kuvaavat Lucasta ovat energinen, sopeutuvainen ja vekkuli.
Liliaan olen tutustunut hieman hitaammin, koska viime vuonna Lucasta hoitaessa hän vietti päivät dagiksessa. Näimme kuitenkin hyvin usein Lilian kanssa hänen dagiksen jälkeen, ja hoidin molempia lapsia myös silloin tällöin iltaisin. Liliasta on tullut hyvin läheinen minulle, ja hänen kanssaan on ihana viettää aikaa ja hassutella. Hän on ihastuttava tyttönen, joka tykkää näpertää kaikkea pientä: hänellä on paljon pikkuisia leluja, joita hän keräilee pieniin rasioihin. Lilia on utelias luonne, ja hän kyselee paljon häntä kiinnostavista asioista. Hän on myös älyttömän nopea oppimaan hyvän muistinsa ansiosta. Yksi ihana puoli Liliassa on se, että hän aina haluaa varmistaa minulta ”tulethan sinäkin mukaan?”. Lilia välittää. Liliaa kuvaavat adjektiivit ovat utelias, välittävä ja nokkela.
Oletko mukana koko loman vai vaan tietyt päivät?
Olen mukana koko loman ajan. Viime lomalla lähdin muutamaa päivää aiemmin takaisin Suomeen kuin muut.
Oletko suomen- vai ruotsinkielinen?
Olen suomenkielinen, mutta puhun ja ymmärrän hyvin ruotsia.
Mikä on työssäsi haastavinta?
Kesti pitkään miettiä, mitä tähän kysymykseen vastaisin. En koe lastenhoitoa haastavaksi Lucaksen ja Lilian kanssa. Tietysti jotkut päivät ovat vähän raskaampia kuin toiset, ja siihenkin vaikuttaa monet asiat muun muassa lasten (ja myös oma) virkeys/väsymys, ruokahalu, sää ym. tilannetekijät. En koe mitään tiettyä asiaa haastavimmaksi, vaan haasteellisia tilanteita voi tupsahtaa silloin tällöin eri tilanteissa.
Kuinka kauan olet hoitanut Forssellien lapsia?
Aloitin vuoden 2017 syksyn alussa.
Jäikö sinua askarruttamaan jokin kysymys tai tuliko sinulla mieleen jotain, mihin yläpuolella ei tullut vielä vastausta! Lisää kysymyksiä saa mielellään esittää kommenttiboxin puolella!
(Kirjoitin itse ”Lastenhoitaja mukaan lomalle” postauksen blogiini viime keväänä, joten kurkkaa ihmeessä se, mikäli aihe kiinnostaa!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

 1. viisikymppinen luokanopettaja 13.11.2018

  Hei!

  Olipas kiva kirjoitus. Kiitos 🙂
  Todella reilun ja mukavan kuuloista toimintaa.
  Eipä muuta kuin iloista loman / työn jatkoa!

  Vastaa
 2. Anni 14.11.2018

  Tosi hyvä postaus! Tästä sai hyvin selkeyttä miten homma toimii 🙂 olette onnekkaita, että olette löytäneen noin kiva ihmisen elämäänne!

  Vastaa
 3. Linda 15.11.2018

  Olipa positiivinen ja informatiivinen postaus 🙂 Kuulostaa, että lastenhoitaja on löytänyt helposti asemansa ja paikkansa perheessä. Varmasti vanhempinakin lapset tulevat muistamaan sitä kivaa hoitajatätiä 🙂

  Vastaa