AMBIVERTTI ILMOITTAUTUU

Usein ajatellaan, että ihmiset ovat joko sosiaalisia extroverttejä tai rauhallisempia introverttejä. Itse en kuitenkaan koskaan ole pystynyt lokeroimaan itseäni kumpaankaan persoonallisuustyyppiin, sillä koen, että minusta löytyy ominaisuuksia molemmista. Aloinkin lukemaan ja tutkimaan asiaa hieman tarkemmin, kunnes hyvin nopeasti eteeni pulpahti sana ambivertti. En ollut aikaisemmin moisesta termistä kuullutkaan, mutta hyvin nopeasti tunnistin itseni täydellisesti ambivertiksi. Ambivertti on siis introvertin ja extrovertin välimuoto, joka on luonteeltaan hyvin mukautuva; välillä sosiaalinen ja energinen, mutta toisinaan rauhalliseen yksinäänoloon vetäytyvä ihminen.

Massimo Dutti Turtleneck / Nili Lotan Skirt / Chanel Bag / Alighieri Earrings / Roberto Festa Pumps

Omassa työssäni vaaditaan paljon sosiaalisuutta ja energiaa. Ainoita rauhallisempia hetkiä ovat työhetket kotona koneen äärellä, silloin kuin esimerkiksi vastaan e-maileihin tai kirjoitan blogitekstiä. Iso osa omaa työtäni ovat kuitenkin erilaiset sosiaaliset tapahtumat, kuten valokuvaukset, asiakastapaamiset, erilaiset alan tapahtumat, tilaisuudet tai muut esiintymiset. Useammin kuin harvemmin työni heittää minut erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin, joissa small-talkin jalo taito on tarpeessa. Ekstrovertti osa minussa nauttii ja energisoituu näiden uusien ihmisten tapaamisesta ja sosiaalisoinnista, mutta väsyneisyys (varsinkin todella pitkään jatkuneiden sosiaalisten tapahtumien jälkeen) viestii pienestä introvertistä sisälläni. Kaipaan energiselle ja hyvin sosiaaliselle elämälleni vastapainoksi yksinoloa ja rauhaa. Sama pätee yksityiselämässänikin; yhtenä viikonloppuna näen paljon kavereita ja käyn ulkona, mutta toisena haluan vain sulkeutua yksin kotiin perheen kanssa rauhoittumaan. Olen aina nauttinut olla yksin, mutta liian pitkään jatkunut yksinolo puolestaan kyllästyttää. Olen välimuoto siis tässäkin suhteessa.

Oli suoraan sanottuna häkellyttävää kuinka selviä ambivertin piirteitä itsestäni tunnistinkaan, kun lueskelin aiheesta enemmän. Olen aina kokenut olevani hyvin mukautuva ihminen siinä mielessä, että tulen hyvin toimeen niin räiskyvien persoonien kuin rauhallisempienkin ihmisten kanssa. Omassa ystäväpiirissänikin on paljon sekä intro- että ekstrverttejä ja nautin jokaisen seurasta yhtä paljon. Oli myös häkellyttävää huomata, että ambivertin yksi ominaispiirre oli tulkitsevaisuus. Olen puhunut paljon (varsinkin podcastimme puolella), että olen hyvin empaattinen ja tulkitsevainen ihminen. Minulle ei siis tarvitse sanoa suoraan asioita, sillä pystyn helposti ymmärtämään ihmisiä sekä seuraamaan heidän ajatustenjuoksuaan.

Tähän alle listasin muutamia ambiverteillä luontaisia piirteitä

”Osaat tulkita ihmisiä hyvin”

”Jos olet liian pitkään yksin, tylsistyt. Toisaalta väsähdät, jos olet liian paljon muiden seurassa.”

”Avaudut helposti ihmisille, mutta luottamustasi ei ansaita hetkessä”

”Jotkut pitävät sinua hiljaisena, toiset super sosiaalisena”

”Olet hyvä kuuntelija ja tykkäät käydä syvällisiä keskusteluja”

”Enrgisoidut ihmiskontakteista, mutta tarvitset riittävän määrää myös palautumisaikaa niistä”

Tunnistatko itsessäsi enemmän fokusoituneen & kuuntelevamman introvertin vai sosiaalisen & aktiivisen ekstrovertin piirteitä? Vai onko persoonallisuustyyppisi kenties jotain näiden vältiltä?

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

6 kommenttia

 1. Iina 25.09.2018

  Kuulostaapa tutulta! En ole koskaan aiemmin kuullut tuollaista sanaa/määritelmää. Silloin tällöin olen myös pohtinut että kumpaan kategoriaan kuulun kun en oo oikein introvertti enkä extrovertti. Pitääpä vähän googlailla aihetta lisää 🙂

  Vastaa
 2. Riikka 25.09.2018

  Apua, ihan selvä minä! Oon miettinyt aina samaa, että en sovi kumpaakaan ekstroverttiin tai introverttiin. Enkä oo ikinä kuullutkaan tästä, jes! Nice to know 🙂

  Vastaa
 3. Roosa 26.09.2018

  Mä oon tuskaillut saman asian kanssa, mutta nyt löysin vastauksen! Kuulostaa ihan 100% multa ! 😀 Kiitos tästä postauksesta siis, pitääkin alkaa tutkia asiaa tarkemmin

  Vastaa
 4. I 26.09.2018

  Tähän pystyn itsekin ihan samaistumaan. Oman jaksamiseni kannalta on esimerkiksi todella tärkeä, että pystyn tekemään etätöitä aina silloin tällöin, pakko saada olla rauhassa ja kesittyä. Toisaalta tulisin ihan hulluksi jos aina pitäisi istua yksin kotona tekemässä töitä.

  Vastaa
 5. Eve 26.09.2018

  Kuin olisi itsestään lukenut?

  Vastaa
 6. Outi 26.09.2018

  Mä oon ehkä ambivertin ja ekstrovertin välistä! Mun työ on kotona (maatila) ja mun on välillä pakko lähteä kauppaan siksi, että näen ihmisiä! Pelkästään kotona oleminen on uuvuttavaa! Toki välillä on ihana hengähtää itsekseen.

  Vastaa