PARISUHDE & RUUHKAVUODET

Ihana parisuhde ei synny ilman vaivannäköä. Eläisi ihminen sitten pahimpia ruuhkavuosiaan tai ei. Hyvän parisuhteen edellytyksenä molempien osapuolten on haluttava panostaa suhteeseen. Parisuhde vaatii työtä ja toisen huomioon ottamista. Lasten tulon myötä toisen huomioiminen ja kahdenkeskinen aika luonnollisesti vähenevät. Enää ei pysty tehdä yhdessä samalla tavalla asioita extempore niin kuin ehkä aikaisemmin ja harmittavan monta kertaa joutuu kieltäytymään ystävienkin ehdottamista illanvietoista, kun lastenhoito ei vaan järjesty. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pienellä panostuksella ja vaivannäöllä monet asiat ovat mahdollisia.

Päätimme mieheni kanssa jo ennen esikoisemme syntymää, että emme koskaan unohtaisi kahdenkeskistä aikaa lastentulon jälkeenkään. Nyt vajaa neljä vuotta olemme olleet vanhempia ja voin edelleen onnellisena todeta lupauksemme pitäneen. Vaikka vanhemmuus muuttaa ihmistä, ei se kuitenkaan poista tarvetta omalle ajalle tai parisuhdeajalle. Jokainen aikuinen tarvitsee omaa aikaa ja on täysin okei sanoa se ääneen. Ainakin itse voin myöntää olevani paljon jaksavaisempi ja omistautuneempi vanhempi sen jälkeen, kun olen saanut itselleni hetken hengähdystauon. Lastentulon jälkeen parisuhdeaikakaan ei tule helposti, joten sen eteen on nähtävä paljon vaivaa. Mutta vaivaa todella kannattaa nähdä, sillä onnellisen perhe-elämän perusta on vanhempien välinen vahva ja hyvä suhde.

Voisin kuvitella, että ruuhkavuosien aikana yksi isoimmista syistä parisuhdeongelmiin on niin sanottu toisen ”unohtaminen”. Tässä elämänvaiheessa kun arjessa on niin paljon muitakin isoja asioita meneillään, ei aika vain yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Molemmat vanhemmat keskittyvät tiiviisti lapsiin ja töidenkin määrä saattaa juuri ruuhkavuosien aikaan olla runsaimmillaan. Parisuhteeseen voi olla vaikea löytää aikaa kaikkien muiden asioiden viedessä suurimman osan ajastasi. Ajattelen parisuhdetta ja siihen panostamista kuitenkin priorisointikysymyksenä. Aina elämässä on kiire ja paljon asioita meneillään samaan aikaan. Lapsia on siis tässä kohtaa turha laittaa ainoaksi syyksi kahdenkeskisen ajan vähäisyydelle, sillä helposti asiat, joita ei priorisoi tärkeiksi, unohtuu. Itse tiedostan kuinka tärkeää kahdenkeskeinen aika meidän parisuhteelle on, joten nousee se priorisointilistallamme hyvin korkealle. Tärkeää on, että molemmat osapuolet priorisoivat parisuhteen tärkeäksi. Ongelmia saattaa syntyä, jos toinen haluaisi panostaa suhteeseen enemmän kuin toinen. Kumppaniaan ei koskaan saa pitää itsestäänselvyytenä.

Meille yksi tärkeimmistä asioista parisuhteessa on läheisyys sekä toisen huomioon ottaminen. Kiireessä ja kalenterit kädessä viikon tapahtumia suunnitellessa voin kyllä rehellisesti myöntää, ettei se aina helppoa ole. Ainainen kiire on kuluttavaa ja kuormittavaa, niin meille yksilöinä kuin myös parisuhteelle. Itse koen yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi parisuhteessa toisen huomioon ottamisen niillä pienillä arkisilla asioilla ja sanoilla. Pitkä halaus, puolison tekemä aamukahvi tai nopeat suukot siellä täällä ovat pieniä ja vaivattomia juttuja, joilla on kuitenkin todella suuri merkitys. Itse voin myöntää, ettei minua moninakaan aamuina hymyilytä kun herään taas jälleen kerran todella väsyneenä huonosti nukutun yön jälkeen. Mutta aamulla kauniit sanat puolison suusta tai pitkä halaus keittiössä aamukahvin äärellä ovat monesti kääntäneet päiväni ja mieleni aivan uuteen, positiivisempaan suuntaan. Tottakai kunnon treffi-illat tai kotiin kannetut ruusukimput ovat valtavan ihania, mutta aina siihen toisen huomioimiseen ei tarvita näinkään suurta panostusta. Ne on ne pienet jutut ja kauniit sanat, mistä kaikki lähtee.

Pidän myös kommunikointia ja hyvää vuorovaikutusta erittäin tärkeänä osana toimivaa parisuhdetta. Se voi olla ajoittain haastavaa lapsiarjessa, kun välillä tuntuu ettei lasten keskellä edes ”heitä” kerkeä toiselle sanomaan. Mutta aina kuitenkin löytyy ne hetket, jolloin pystyy kumppaninsa kanssa puhumaan asioita läpi. On myös vapauttavaa kun voi joskus vuodattaa omaa uupumustaan puolisolleen tai yhdessä todeta, että ompas meillä nyt poikkeuksellisen rankka vaihe elämässä menossa. Vertaistuki on tärkeää ja jokaisella täytyy olla se henkilö elämässä, jolle saa myös ihan kunnolla valittaa. Sillä raskastahan tämä välillä on ja sekin on ihan okei sanoa ääneen.

Mutta – parisuhteelle pitää aina löytää aikaa ja panostusta, sillä se on kuitenkin se suurin voimavara, jonka avulla jaksamme tsempata läpi ruuhkavuosien (ja läpi elämän!) – yhdessä <3

Photos: Niki Strbian

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 kommenttia

 1. Saara 28.02.2018

  Huomasin lukevani sun tekstiä jatkuvasti nyökkäillen. Upea kirjoitus <3

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos tuhannesti Saara <3 Ihana kuulla, että kirjoitus kosketti!

   Vastaa
 2. Jonna 28.02.2018

  Ihana kirjoitus <3

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos kovasti Jonna <3

   Vastaa
 3. Sofia 28.02.2018

  Ihana postaus! ❤ niin samaa mieltä joka lauseesta!! Tuli oikein ikävä omaa miestä töihin ?

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Voi ihana <3 Kiitos todella paljon!

   Vastaa
 4. Vilma 28.02.2018

  Ihana kirjoitus <3

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos paljon Vilma! <3

   Vastaa
 5. Eve 28.02.2018

  Kiitos tästä. Jotenkin tuntuu että synnyttäneet naiset helposti hullaantuvat lapsistaan ja unohtavat kumppaninsa olemassaolon, kun lapsi menee kaiken edelle. Lapset on totta kai ihania ja rakkaita, mutta kyllä parisuhteesta tulisi pitää huolta kuten ennenkin ja toisaalta ottaa omaa aikaa puolin ja toisin. Mä olen itse eroperheen lapsi ja siksi mulle parisuhde on oikeasti tärkeä ja merkittävä asia elämässä jota en pidä itsestäänselvänä. Te ootte kyl ihana pari ja teillä on valloittavat lapset! Mä ajattelen että vanhempien parisuhde on lapsen koti ja lapsi ansaitsee molemmat vanhempansa…

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos ihanasta kommentistasi <3 Yhdyn kauniisiin sanoihisi täysin, kiitos niistä <3

   Vastaa
 6. Aida 28.02.2018

  Wau, ihana kirjoitus <3 Se, että priorisoi parisuhteen kärkeen vaikuttaa varmasti siihen, että voi olla hyvä vanhempi lapsilleen ja onhan se kumppani kuitenkin se aikuinen, jonka kanssa on eniten tekemisissä. Ihanaa kevättä teille! ❤️

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos kovasti Aida <3 Itse ainakin ajattelen näin ja haluan priorisoida kumppanini ja parisuhteemme yhtä korkealle kuin muutkin tärkeät asiat elämssä. Aurinkoista ja iloista kevään odotusta sinullekin <3

   Vastaa
 7. Aino 01.03.2018

  Moi! Ei liity varsinaisesti postaukseen, mutta tiedustelen, että käytkö vielä samalla kampaajalla, jonka olet maininnut täällä blogissa aiemmin? Vai onko uusia suosituksia? 🙂 Itselläni on hiusten vaalennusprosessi meneillään, mutta tuntuu, ettei kukaan (Ok, olen kokeillut vasta kahta kampaajaa :D) ole osannut tehdä niin ohuita ja luonnollisia raitoja, kuin mitä sinulla on upeissa hiuksissasi. Aina tulee sellaiset palkkimaiset :/ Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Moikka! Viime syksynä kävin muutamia kertoja eri kampaajalla yhteistyön tiimoilta (erinomainen kampaaja hänkin), mutta muuten olen aina käynyt Maricalla Studio Bliss-nimisessä kampaamossa 🙂

   Vastaa
 8. Nina 01.03.2018

  Ihanan inspiroivaa ja totta??koska onnelinen suhde on työteko mitä usein ymmärretään väärin. Mutta on se kyllä sen arvoista! Meillä huomenna 9as hääpäivä ☺️

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos tuhannesti Nina! <3 Ja onnea hirmuisesti 9.n hääpäivän johdosta. Upea saavutus <3

   Vastaa
 9. Merikapteenin vaimo 02.03.2018

  Upeat kuvat <3

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos paljon ihana! <3

   Vastaa
 10. Kevätkukka ? 02.03.2018

  Olipa kauniisti kirjoitettu. Tälläiset postaukset on aarteita ja myöhemmin lastenkin ilo lukea. ❤️

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.03.2018

   Kiitos kovasti <3 Rentouttavaa sunnuntaita sinulle!

   Vastaa