MINKÄLAINEN KULUTTAJA OLEN?

 

Muotiin ja tyyliin keskittyvissä blogeissa on totuttu näkemään paljon asukuvia. Kuten varmasti monet pidempään blogiani seuranneet tietävätkin, asupostauksia näkyy blogissani ehdottomasti eniten, sillä ne ovat omia suosikkejani. Asupostauksia on ihana tehdä jo ihan siitäkin syystä, että tällaiset kuvat ja kirjoitukset tulevat itselleni kaikista luonnollisimmin. Saan teiltä myös valtavasti kiitosta ja positiivista palautetta asuinspiraatiosta, joten oletan että asupostaukset kiinnostavat.

Asukuvissa usein kuitenkin esitellään aina jotain uutta vaatetta, laukkua, asustetta tai jotain muuta hankintaa, joten ihan ymmärrettävästi lukijalle saatta syntyä sellainen kuva, että esimerkiksi vaatteita ostetaan ihan valtavasti ja muutenkin kulutuksen määrä on huimaa. Näin asia ei kuitenkaan aina ole, sillä blogikuvissa esiteltävissä asuissa saatetaan kuvata pr-toimistoista lainattuja vaatteita, yhteistyövaatteita tai muuten blogin kautta käyttöön saatuja vaatteita tai asusteita. On ollut mahtavaa huomata kasvava suosio postauksissa, jotka käsittelevätkin uusien hankintojen sijaan vanhoja vaatteita ja niiden yhdistelemistä uudella, erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi postaukset joissa esitellään samaa vaatekappaletta monella eri tavalla puettuna tai postaukset, joissa vanha vaatekappale muokataan uuteen vuodenaikaan sopivaksi, nostavat suosiotaan jatkuvasti. Ja näinhän se todellisuudessakin menee; käytämme samoja vaatekappaleita erilaisissa vaateyhdistelmissä ja näihin yhdistelmiin kaipaamme inspiraatiota blogeista. Vaatteiden monikäyttöisuus on tärkeää ja kertoo viisaista kulutustottumusista.

No minkälainen shoppailija minä sitten olen? Tätä kysytään minulta todella usein. Itse voin ylpeänä sanoa, että minusta on tullut ajan myötä paljon harkitsevaisempi (eli viisaampi) kulutuksen suhteen. Varsinkin bloggaamisen myötä kuluttamiseni on lähtenyt ehkä yllätääväänkin suuntaan, nimittäin vähentynyt. Nykyään mietin entistä tarkemmin tarvitsenko oikeasti tuotetta ja etenkin sitä, kuinka paljon minulla tulisi tälle uudelle hankinnalle käyttöä. En koskaan osta tuotteita ”äkkiä-tälle-illalle-jotain-uutta” -mentaliteetilla (hävettää myöntää, mutta olen sortunut tällaiseen kuluttamiseen turhankin monta kertaa) vaan kaikki ostokseni ovat tarkemmin harkittuja. Vaikka tämä tuntuu jo niin kuluneelta vastaukselta, täytyy sanoa, että panostan klassisiin tuotteisiin, jotka kestävät kulutusta ja etenkin aikaa. Kalliit nahkahousut, unelmien merkkilaukku tai laadukas ulsteri ovat maksaneet itsensä vuosien saatossa jo monet kerrat takaisin.

Monia lukijoita kiinnostaa aina myös tietää kuinka paljon rahaa käytän shoppailuun kuukaudessa. Tähänkin joudun vastaamaan varsin kuluneella tavalla ja todeta, että käyttämäni rahamäärä vaihtelee huimasti kuukausittain. On kuukausia kun en osta juurikaan mitään, mutta toisena kuuna isompia ostoksia voikin olla monia. Tähän voi vaikuttaa tietysti esimerkiksi erilaiset reissut tai lomat, joilta tulee helpommin tehtyä uusian hankintoja. Toki työni puolesta seuraan muotia todella tiiviisti ja erilaisia materia-houkutuksia tulee jo senkin vuoksi usein. Tiedän kuitenkin hyvin oman tyylini ja myöskin itseni siinä mielessä, että tiedän mihin asioihin haluan satsata. Kaiken muodin ja materiahulluuden keskellä oppii keskittymään klassikoihin ja ohittamaan hetkessä ohimenevät trendit.

Wearing:
Banana Republic Sweater
Zara Skirt & Boots
Club Monaco Earrings
Gucci Bag

Olisi kivaa kuulla minkälaisia shoppailijoita täällä minun lukijoiden joukossa on? Mihin tuotteisiin panostatte tai missä puolestaan pihistätte?

Photos: Hanna Väyrynen/ edit by me

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

22 kommenttia

 1. -H 17.10.2017

  Panostan omassa pukeutumisessani juurikin takkeihin, laukkuihin ja kenkiin. Saatan miettiä jotain hintavampaa ostosta todella pitkään ja katsoa esim. laukuista inspiraatiota eri nettisivuilta ja lukea käyttökokemuksia ennen ostopäätöksen tekemistä – ja tähän saattaa kulua vuosikin 😉 Välillä taas saatan tehdä todella pikaisen ostopäätöksen, vaikka tuote olisikin kallis. Vaatteita tulee ostettua enemmän hetken mielijohteesta, kun niihin rahallinen kertapanostus ei ole niin suuri.

  Vastaa
  • Metti Forssell 19.10.2017

   Totta! Laadukkaisiin kenkiin, laukkuihin ja takkeihin kannattaakin ehkä hieman enemmän panostaa, jotta ne sitten palvelevat sinua monet monet tulevat vuodet 🙂 Ja tosi viisasta tehdä perusteellista ”taustatutkimusta” tuotteista ennen niiden hankintaa. Ja vaikka joskus prosessissa kestäisikin pitkään, jos vielä vuoden kuluttua halaut saman tuotteen tarkoittaa se, että todella haluat sitä! 🙂

   Vastaa
 2. Anniina 17.10.2017

  Mun suunta kuluttamisessa on siirtynyt määrästä laatuun! Laadukkaat tuotteet kestävät pitkään ja maksavat vuosien saatossa itsensä takaisin. Myös ajatus ’tiedänkö jo mihin yhdistän tämän’ karsii kaupassa monta vaatetta ja ne jäävätkin hyllyyn.

  Vastaa
  • Metti Forssell 19.10.2017

   Ihan totta! Tuotteiden laatu painaa vaakakupissa enemmän kuin tuotteiden määrä 🙂 Ja itsekin mietin monesti ihan samaa, että mihin yhdistelisin uuden hankintani… 🙂

   Vastaa
 3. pauliina 17.10.2017

  Panostan laukkuihin (suuri intohimo), kenkiin, takkeihin sekä kosmetiikkaan koska näillä asioilla pärjään niin arjessa kuin juhlassa.
  Pihistän: vaatteet, ostan sellaisia vaatteita jotka tiedän varmasti että, käytän niitä pitkään. Olen pyrkinyt pois heräteostoksista, toki niitäkin tulee mutta silloinkin mietin että, tarvitsenko oikeasti kyseisen vaatteen.

  Vastaa
  • Metti Forssell 19.10.2017

   Tarpeen suuruutta olisi kyllä hyvä miettiä ihan jokaisessa ostotilanteessa. Toki ihmiset (ainakin monet naiset haha :D) eivät aina osta vain tarpeeseen vaan puhtaasti palavaan haluun jotain tuotetta kohtaan! Ainakin minulla käy joskus näin 😀

   Vastaa
 4. rar 17.10.2017

  Panostan laukkuihin, neuleisiin ja takkeihin, koska koen, että ne säilyvät vuodesta toiseen tyylini mukaisina eivätkä kulu pahasti käytössä. Myöskään mahdollinen painon heilahtelu ei niin näissä haittaa. Haluan laadukkaita materiaaleja hyvään hintaan, ja olen tällöin valmis maksamaan esim. villaneuleista suhteessa paljon. Pihistän housuissa, topeissa/t-paidoissa, puseroissa (samaa polyesteria kalliimmillakin merkeillä, joten en koe kannattavaksi maksaa enempää), sukissa, collegeissa, yö-/koti-/urheiluvaatteissa yms. Keskikastiin kuuluu kengät: toisaalta ostan kesäksi halpiskenkiä kulumisen takia, ja toisaalta haluan nilkkurini ja korkokenkäni nahkaisina ja omistan laadukkaita talvikenkiä (Ugg, Sorel, Timberland).

  Kaikessa shoppailussa kuitenkin lopulta pihistelen 😀 Ostan (jenkki)merkkilaukut Jenkeistä, vertailen hintoja eri kauppojen välillä ja hyödynnän kaikki nettikauppojen tarjoukset ja uutiskirjealekoodit. Ostan myös kenkiä lasten puolelta, esim. Adidakselta, Nikelta ja Timberlandilta, koska koot ja mallit vastaavat täysin aikuisten malleja. Nykyään shoppailen harkiten ja panostan laadukkaisiin vaatekappaleisiin mahdollisuuksien mukaan. Pyrin ajattelemaan, että rakennan itselleni luonnonmateriaaleista kestävää vaatekaappia, jossa vaatekappaleet säilyvät vuodesta toiseen (vrt. ensimmäisessä pesussa pilaantuvat akryylineuleet ja kulmista repsottavat tekonahkalaukut).

  Vastaa
  • Metti Forssell 19.10.2017

   Ihan totta! Nuo maitsemasi asiat ovat kyllä juurikin panostamisen arvoisia, sillä ne kestävät kulutusta ja aikaa 🙂 Ja on todella viisasta vertailla hintoja ja ottaa kuluttamisessa huomioon alekoodit tai muut tarjoukset! Jokainen säästetty euro on kotiinpäin 🙂

   Vastaa
 5. Marianne 18.10.2017

  Kiitos Metti kuluttamisen puheeksi ottamisesta. Minulle kestävä muoti on todella tärkeä osa omaa kuluttamista – että vaatteet valmistetaan, markkinoidaan ja käytetään mahdollisimman kestävästi ottaen huomioon ympäristöolosuhteet. Pyrin panostamaan ”high quality” ja ”timeless design” tuotteisiin, vaatteisiin jotka pysyvät vuodesta toiseen. Suosin myös merkkejä joiden tiedän jakavan samoja arvoja itseni kanssa 🙂
  xx
  http://mariannelle.com

  Vastaa
  • Metti Forssell 19.10.2017

   Jes, kiva kuulla! Timeless design ja high quality – nämä arvot on hyvä pitää mielessä kulutuksessa! Pääsee pitkälle 🙂

   Vastaa
 6. JohannaN 18.10.2017

  Tämä oli hyvä postaus. Piti ihan tulla uudestaan ja kirjoittaa kommettia koneella.
  Vanhemmiten minäkin olen alkanut panostamaan laatuun. Ostan mieluummin yhden kalliimman tuotteen, kun monta halpaa. Ja mietinkin usein pitkään jotakin hankintaa. Hyvä esimerkki on kahmirneule, jonka ostoa mietin lähemmäs kaksi vuotta. Nyt löysin vihdoin mieleisen ja ai, että kyllä kannatti odottaa.
  Laukkujen ostoa pohdin myös välillä useita vuosia. Googlailen ja katson videoita. Joudun usein perustelemaan miksi ostan kalliita laukkuja. Ihan vain siksi, että ne kestävät käyttöä ja se fiilis on upea, kun on säästänyt rahat unelmiensa laukkuun.
  En nyt tiedä onko kommentissa enää päätä tai häntää, mutta halusin vain sanoa, että kyllä kuluttamiseeni on tullut muutos vuosin varrella. Toki välillä teen heräteostoksen, mutta se on niin harvoin ettei sitä lasketa.
  Mukavaa viikon jatkoa ja kiitos ihanasta blogista.

  Vastaa
  • Metti Forssell 24.10.2017

   Kyllä se laatu korvaa määrän monessa suhteessa. Mahtavaa kuulla, että teit tarkkaan harkitun ostoksen ja nyt olet tyytyväinen siihen! Hyvää kannattaa siis odottaa 🙂
   Ja on huikeaa, että Youtubesta voi katsoa niin monia videoita, joissa esitellään todella seikkaperäisesti esimerkiksi juuri uusia laukkuja. Niistä saa hyvä kuvan tuotteista ja pystyy sitten itsekin paremmin puntaroimaan olisiko tämä tuote itselle sopiva! 🙂
   Kiitos kun tulit vielä erikseen kommentoimaan, teidän kommentteja on aina ihana lukea <3

   Vastaa
 7. Sanna 18.10.2017

  Tosi kiva lukea tällainen postaus sinulta! Nykyään tuntuu että uusia vaatteita ostetaan hulluuteen saakka, eikä hankintoja harkita paljoakaan. Itsekin olen viimeaikoina kiinnittänyt näihin asioihin yhä enemmän huomiota.

  Vastaa
  • Metti Forssell 24.10.2017

   Kiitos, ihana kuulla 🙂 Mielestäni oli tärkeää sivuttaa tällaista aihetta, sillä blogeista (ja varsinkin muotiblogeista) voi saada hieman vääristyneen kuvan kulutuskäyttäytymisestä! Se ei monestikaan niin hurjaa kuin se näyttää… onneksi 😀

   Vastaa
 8. Katariina 18.10.2017

  Panostan itsekin laatuun määrän sijaan! Olen parin viimeisen vuoden aikana hankkinut muutaman merkkilaukun, joiden hankintaa en ole katunut hetkeäkään. Sama pätee esimerkiksi hieman kalliimpiin nahkasaappaisiini, jotka ovat palvelleet jo kolme talvea (ja lisää on edessä!). Olen pyrkinyt eroon materiahulluudesta ja pyrinkin satsaamaan klassikoihin. Välillä saattaa kuitenkin edelleen tulla ”hutihankintoja”, joita olen saattanut kaupitella esim. ystävilleni. 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 24.10.2017

   Hutihankintoja tulee meille kaikille välillä 😀 Hyvä olisi kuitenkin pitää mielessä juurikin tuo mainitsemasi ”laatu korvaa määrän” koska se on monessa suhteessa niin totta! Klassikoihin kannattaa panostaa, koska ne palvelevat monet vuodet. Itsekin olen huomannut, että monet kengät ovat olleet minulle kovassa käytössä jo monia monia vuosia. Tästä tulee hyvä fiilis! 🙂

   Vastaa
 9. Viivi 19.10.2017

  Todella kiva hieman syvällisempi postaus! Kulutustottumukseni ovat aikalailla samanlaisia kuin sinunkin 🙂 Pakko vielä sanoa, että hiuksesi ovat aivan ihanat kuvissa!

  Vastaa
  • Metti Forssell 24.10.2017

   Ihana kuulla! Ja kiitos hiuskommentista – tällä kertaa ne TODELLA olivat hyvin (kun joku muu kuin minä oli ne laittanut 😀 )

   Vastaa
 10. Eve 21.10.2017

  Laukut, kengät, takit ja kello ovat asioita joihin mielestäni erityisesti on järkevää panostaa. Mutta kyllä laadukkaat asusteet esim. huivi, sormikkaat täydentävät syksyistä/talvista kokonaisuutta. Kosmetiikka on intohimoni ja siihen tykkään panostaa.

  Vastaa
  • Metti Forssell 24.10.2017

   Ihan totta! Nuo mainitsemasi tuotteet ovat asioita, jotka kestävät hyvin kulutusta kun ne ostaa laadukkaina 🙂

   Vastaa
 11. Amanda 22.10.2017

  Mikä parisienne chic -asu! Niin simppeli, mutta ei kyllä kaipaa mitää lisääkään. Sun hiukset on jo itsessään joka asun täydellinen asuste!

  Sun tekstissä on yksi kohta, joka kiinnitti mun huomion kulutus-termin kahteen eri merkitykseen. Toisaalta kulutusta on se, paljonko pukeutumiseen käyttää rahaa. Rahankulu ilmeisesti kiinnostaa osaa lukijoista kovasti, joten haluat ymmärrettävästi selvittää yhteistyökuvioita. Kulutus siinä merkityksessä, että paljonko elämäntyyliin kuluu luonnonvaroja esim. vaatteiden valmistukseen käytettävä vesi, energia, kemikaalit jne. ei sitten taas katso sitä, tuleeko vaate bloggaajalle kassan kautta vai yhteistyöstä saatuna. Harkittuja laatuvalintoja tekemällä tietysti tulee huomioitua järkevä kulutus sanan molemmissa merkityksissä! Kiva, että uskalsit ottaa aiheen esille. Monet bloggaajat väistää koko aiheen ehkä kritiikin pelossa tai siksi, että ainakin joidenkin ulkomaisten blogien kohdalla kritiikki vaatteiden kertakäytöstä taitaa pitää ihan paikkaansa.

  Vastaa
 12. Metti Forssell 24.10.2017

  Kiitos kommentista 🙂 Ihan totta, tavallaanhan se on sama asia onko tuote blogin kautta saatu vai itse ostettu – siltihän se on kulutusta! Halusin vain tuoda esiin myös sen, että bloggaajien on mahdollista lainata esimerkiksi pr-toimistoista vaatteita, joka mahdollistaa esimerkiksi sen, että lukijoille voidaan esitellä paaljon erilaisia hetken trendejä, ilman kuluttamatta välttämättä niihin itse. Näin vältytään juuri silti ”kerran päällä” kulutukselta 🙂

  Vastaa