7 TAPAA VÄHENTÄÄ STRESSIÄ

Ennen alkavaa kesää ja kesälomia tuntuu kiire kokonaisvaltaisemmalta ja stressipisteet kiehuu. Jotkut sanovat, että tietty määrä stressiä on hyväksi, sillä se terävöittää mieltä. Liiallinen- ja pidempiaikainen stressi on kuitenkin huonoksi niin henkiselle kuin fyysisellekin hyvinvoinnille. Rentoutuminen on tärkeää jo ihan terveysriskien välttämisen kannalta. Mutta aivan kuten monet muutkin asiat; ”helpommin sanottu kuin tehty”. Tässä kuitenkin omat vinkkini stressin vähentämiseen.

Keskity asioihin, joita voit kontrolloida

Monesti ihmisillä (tai ainakin minulla) on paha tapa murehtia asioita, joita en itse pysty hallitsemaan. Jos minulla ei ole kontrollia asiasta, aiheuttaa se helpommin stressiä. Sen vuoksi olisikin tärkeää keskittyä asioihin, jotka eivät ole riippuvaisia toisista ihmisistä vaan joita pystyt itse kontrolloimaan.

Jos pystyt hoitamaan asian heti – tee se!

To do -listaa ei kannata venyttää liian pitkäksi, sillä jo monien tekemättömien asioiden näkeminen listalla saa hikikarpalot nousemaan ohimoillesi. Helposti hieman epämiellyttäviä askareita siirtää tulevaisuuteen, mutta asioiden venyttämisen sijaan kannattaisi yrittää hoitaa asiat mahdollisimman nopeasti alta pois. Vähentää huomattavasti stressiä!

Tee listoja

Mitä asioita pitäisi hoitaa tämän viikon aikana, entäpä tämän kuukauden? Kun kirjoittaa ylös asioita pysyt konkreettisemmin kärryllä hoidettavista asioista. Joskus voi olla myös hyödyllistä jaotella asiat eri kategorioihin, esimerkiksi kiireellisyyden mukaan. Joskus on helpottavaa myös kirjoittaa päivän tai esimerkiksi viikon kulku paperille. Mitä asioita pitää minkäkin päivänä hoitaa. Näin voit suunnitella päiväsi tarkastikin tekemättömien asioiden perusteella.

Ole organisoitu

Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Jos olet päättänyt, että tänään vastaat sähköposteihin vastaa silloin vain sähköposteihin. Jos taas puolestaan olet luvannut itsellesi, että tänään teet koulutöitä, keskity vain ja ainoastaan siihen. Jätä puhelimet, somet ja muut pois ja keskity olennaiseen.

Syö aamupalaa

Älä unohda päivän tärkeintä ateriaa. Monesti kiireessä ja stressaantuneena aamupalaksi napataan vain kuppikahvia ja keksinpala autoon mukaan (allekirjoittanut myöntää sortuneensa tähän kerran jos toisenkin…) Vaikka ravitsevan aamupalan nauttiminen on tietysti hyväksi jo pelkästään terveydelle, buustaa se myös aivojen toimintaa, parantaa muistin toimintaa, energisoi, parantaa mielentilaa ja auttaa keskittymään.

Hengitä syvään

Kun olet stressaantunut tunnet jännitystä, pinnallista hengitystä, mutta puolestaan rauhallisuus ja rentoutuminen yhdistetään rentoutuneeseen hengittämiseen. Käännä siis kiire, jännitys ja stressi rentoutudeksi muuttamalla hengitystekniikkaasi.

Osoita rakkautta

Hyvä tapa rentoutua on halaamalla puolisoasi, lähimmäistäsi, ystävää ja puhua elämän hyvistä asioista. Jo käpertymällä hetkeksi lähimmäisen kainaloon vähennät stressiä tehokkaasti.

Photos: Niki Strbian

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

6 kommenttia

 1. Marianne 06.06.2017

  Tosi hyvä, ja ennenkaikkea tärkeä postaus 🙂
  Arjesta tulee välillä auttamattakin liian hektinen ja silloin tällaiset muistutukset ovat niin tarpeellisia <3
  xx
  http://mariannelle.com

  Vastaa
  • Metti Forssell 06.06.2017

   Kiva kuulla! No sanoppa muuta – tällainen lista pitäisi aina pitää mukana laukussa ja vilkaista sitä jos tuntuu, että kiire ja stressi ottaa vallan 😀

   Vastaa
 2. Mikaela 06.06.2017

  Todella hyviä vinkkejä, tuli itselleni tarpeeseen! Kiitos inspiroivasta blogistasi! Tänne on aina niin kiva tulla. <3

  Vastaa
  • Metti Forssell 06.06.2017

   Kaunis kiitos kommentistasi! Aivan upeaa kuulla <3 Kiitos, että seuraat! 🙂

   Vastaa
 3. Johanna 06.06.2017

  Hyviä vinkkejä! Itse stressaan helposti liikaa, mutta onneksi siitäkin voi oppia pois. Nykyään stressaan vähemmän kuin ennen, mutta ei se ole todellakaan kokonaan hävinnyt. Olen huomannut, että stressaamisen sijaan asioita kannattaa vain alkaa tekemään sen enempää pohtimatta. Tekemättömät hommathan eivät etene tai häviä mihinkään stressaamalla, vaan tekemällä 🙂 Tämän huomasin erityisesti gradua tehdessä. Sillä se eteni, kun vain istui alas ja teki eikä vain stressannut ja ollut tekemättä. Pätee kyllä varmasti moneen muuhunkin stressin aiheeseen.

  Vastaa
  • Metti Forssell 06.06.2017

   No aivan totta! Se on juurikin niin, että laittaa vain tuumasta toimeen sen enempää murehtimatta! 🙂 Olen itsekin yrittänyt opetella pois stressaamisesta ja ihan hyvin siinä olen pärjännyt, haha. Varsinkin lasten myötä kun elämäni on vielä astetta organisoituneempaa, huomaa sitä stressaavankin vähän vähemmän 🙂

   Vastaa