VAIHTELEVUUTTA LENKKEILYYN

Kuten tiedätte, rakastan juoksemista. Juokseminen on itselleni helppo liikuntamuoto, sillä se ei ole millään tavalla aikaan tai paikkaan sidonnaista. Lenkille kun voi lähteä missä vain ja (ainakin periaatteessa) milloin vain. Mutta vaikka kuinka pidänkin ihan tavallisesta lenkkeilystä haluan kuitenkin usein lenkkini aikana tehdä jotain muutakin kuin vain hölkkäillä. Variaatio on tärkeää, jotta juokseminen pysyy mielekkäänä. Varsinkin tällä hetkellä erilaisten juoksutreenien tekeminen on itselleni tärkeää, sillä lenkkeily ja juokseminen on lähestulkoon ainoa liikuntamuoto, jota pystyn tällä hetkellä treenaamaan.

Intervallit

Suosikkiharjoitukseni lenkillä. Intervallitreenin ideana on nopean- ja hidastempoisen juoksun vaihtelu. Intervalleja voit tehdä joko aikaa tai matkaa seuraten. Voit esimerkiksi katsoa kellosta tietyn ajan (esim. 30 sek – 1 min), jonka aikana juokset niin kovaa kuin pystyt. Sen jälkeen on rauhoittumisen ja hitaamman hölkän vuoro, joka voi kestää saman verran kuin nopean juoksun aika. Toki tarpeen vaatiessa rauhallisen hölkkäilyn osuus voi olla pidempikin, jotta saa sykkeen alas. Sykemittari on oiva apuväline intervalliharjoituksessa, sillä sen avulla on helppo seurata rasitusta ja palautumista ja ajoittaa intervallit niin, että kroppa ehtii palautua intervallien välissä. Lyhyt mutta suuritehoinen intervallitreeni lisää voimaa ja parantaa kuntoa.

Porrasjuoksu

Porrasjuoksu on tehokas ja mukava treeni. Jos tiedät lenkkipolkusi varrella hyvät portaat voit juosta sinne ja tehdä tehokkaan välitreenin ennen kuin jatkat normaalia lenkkiäsi. Porrasjuoksussa saa sykkeet nostettua nopeasti. Portaissa voi juosta esimerkiksi nopealla temmolla ylös ja sitten hölkätä portaat alas. Portaissa on helppo myös tehdä erilaisia loikkia, tasajalkahyppyjä tai vaikka askelkyykkyjä.

Juokseminen luonnossa

Maastossa juokseminen on kivaa vaihtelua kaupungissa juoksemiseen. Jo pelkästään metsän tuoma hiljainen ympäristö saa rauhallisen mielen ja lieventää paremmin stressiä. Jaloille tekee hyvää välillä juosta pehmeillä hiekkaisilla poluilla eikä aina kovilla asfalttikaduilla. Maastossa juoksemisessa on jo itsessään vaihtelua tavalliseen juoksemiseen kun huomiota pitää kiinnittää vaihtelevaan lenkkipolkuun; välillä pitää ottaa pidempiä loikka, joskus hyppyjä. Myöskin maastossa on yleensä ylä- ja alamäkiä, joita on mukava juosta ainaisten tasaisten katujen sijaan.

Juokseminen ystävän kanssa

Sovitut juoksutreffit ystävän kanssa pakottavat sinut lenkille silloinkin kun ei oikein huvittaisi. Ystävän kanssa höpöttely saa juoksemisen tuntumaan sivuseikalta. Jos alkaa askel painaa kesken lenkin ainakin tsemppauskaveri löytyy läheltä.

Venyttely

Huolellinen venyttely heti lenkin jälkeen on tärkeää. Itse lenkin jälkeen venytän ainakin lonkakoukistajat, reidet, pohkeet ja hartiat. Kroppa kiittää seuraavana päivänä kun olet muistantut tehdä edes pikaiset venytykset lenkin jälkeen. Netistä löytyy hyviä venytysvinkkejä, mikäli haluat lisätä jotain uusia liikkeitä perusvenytysten joukkoon.

Rentoutuminen

Kun on laittanut kaiken peliin ja on treenin jälkeen ihan loppu, on ihana fiilis vaan maata lattialla muutama minuutti ja rentoutua. Hengitys tasaantuu pikkuhiljaa ja fiilis on hyvä, koska olet tehnyt kovan treenin. Mieli ja kroppa kiittävät.

Photos: Niki Strbian

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 kommenttia

 1. Anna 09.04.2017

  Missä juoksette näissä kuvissa – Viikissä vai Laajalahdessa?

  Vastaa
  • Metti Forssell 11.04.2017

   Nämä kuvat on otettu Viikissä 🙂

   Vastaa
 2. Hanna 09.04.2017

  Upeita kuvia ja aivan ihana postaus <3

  Vastaa
  • Metti Forssell 11.04.2017

   Kiitos paljon! Kiva kuulla, että pidit tästä 🙂

   Vastaa
 3. Terhi 09.04.2017

  Olipas virkistävä postaus! Minulla on ollut kohta vuoden sitkeä ja kivulias penikkatauti joten en ole voinut juosta, vaikka halu lenkkipoluille takaisin olisi kova! Onko olemassa mitään juoksua vastaavaa yhtä hyvää flowta antavaa lajia olemassa?

  Vastaa
  • Metti Forssell 11.04.2017

   Voi kuinka ikävää! Mullakin on joskus vaivannut tuo penikka ja se on todella ikävää :/ Nyt ei tule mitään erityisempää lajia mieleen, mutta itse ainakin pystyin käymään bodypumpeissa ja muissa sykettänostattavissa lihaskuntojumpissa. Ainoastaan juostessa aikanaan se säären etuosa kipeytyi..

   Vastaa
 4. Anna 10.04.2017

  Kivoja kuvia ja kiitos inspiraatiosta! 🙂 Monesti unohtuu, ettei lenkin tarvitse olla tasaista juoksemista kokoajan. Mulla ongelmana on, että aina keväällä, kun juoksun haluaisi aloittaa, niin ne ensimmäiset lenkit on todella raskaita. Monesti motivaatio ja into katoaa. Vaikka talvella urheilen säännöllisesti ja harrastan lajeja, joissa sitä juoksua tulee niin silti aloittaminen tuntuu työläältä. Onko sulla samoja kokemuksia ja osaisitko antaa vinkkejä, mikä auttaa ”alkukankeuteen”? 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 12.04.2017

   Kiva kuulla, että pidit postauksesta! 🙂 Kyllä, osaan niin paljon samaistua fiilikseesi. Tosin minä saan usein juuri keväästä ja sen tuomasta valosta hurjasti energiaa ja lisämotivaatiota treenaamiseen. Talvella taas motivaatio on tipotiessään eikä lenkille jaksaisi lähteä millään…
   Jos tuntuu, että on alkukankeutta ei kannata asettaa itselleen heti aluksi liian kovia tavotteita. Uloskin voi vain lähteä kävelemään ja nauttimaan raikkaasta ilmasta – tavoitteena ei tarvitse aina olla raskas treeni. Joskus juoksu ja urheilu tuntuu todella hyvältä ja väillä tulee niitä päiviä kun ei vaan jaksa millään… Yhdessä urheileminen on kivaa ja kaverin kanssa jaksaa paremmin tsempata. Hyvät musat on myös must ja siitä saa hurjasti energiaa <3

   Vastaa