TOIVEPOSTAUS: LOMA-ASUNTO ULKOMAILTA

 

Vietimme loppuvuodesta viisi viikkoa asunnollamme Espanjassa. Silloin sain paljon kysymyksiä lukijoilta liittyen asunnonhankintaan ulkomailta ja monet halusivat kuulla vinkkejä ja neuvoja loma-asunnon ostamiseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon? Itselläni ei asiasta täysin henkilökohtaista kokemusta ole, sillä mieheni oli ostanut asunnon Espanjasta jo ennen tapaamistamme. Olemme kuitenkin näistä asioista paljon puhuneet ja tutkineet markkinoita tulevaisuutta silmällä pitäen. En tietystikkään ole oikea ihminen neuvomaan ketään, sillä jokaisella on omia haluja, ideoita ja mieltymyksiä. Lukijoiden toiveena ajattelin kuitenkin jakaa minun ajatukseni aiheesta sekä antaa omat vinkkini asioihin, joita kannattaa miettiä jos asunnon ostaminen ulkomailta kiinnostaa.

Kaupunki

Tutustu kunnolla kaupunkiin, josta tulevaisuudessa haluaisit asunnon omistaa. Tavallinen viikon lomailu ei välttämättä riitä, vaan viisaampaa olisi viettää pidempiä aikoja tuossa uudessa paikassa jos vain mahdollista. Tutustu rauhallisesti ympäristöön, kiertele eri kaupunginosia ja ”tunnustele” josko tämä olisi se paikka missä haluaisit tulevaisuudessa viettää enemmänkin aikaa.

Vuokraaminen

Asunnon vuokraaminen on järkevä ratkaisu, varsinkin jos paikka ei ole sinulle entuudestaan tuttu. Jos vietät loma-asunnossasi vain osan aikaa vuodesta, voit miettiä myös asunnon vuokraamista eteenpäin ja näin saada rahaa esimerkiksi mahdollisiin lainanlyhennyksiin tai ylläpitokustannuksiin.

Markkinat

Perehdy kaupungin asuntomarkkinoihin – Mitä on tarjolla ja millä hinnalla? Mikä on yleinen hintataso?

Location, Location, Location

Haluatko asunnon merenrannan läheisyydestä, keskustasta vai hieman kauempaa, poissa kaupungin hälinästä? Asunnoista meren rannalla saa pulittaa pidemmän pennin, mutta säilyttävät ne myös arvonsa paljon paremmin. Suhdannevaihtelut ja talouskriisit vaikuttavat hintatasoon ja saattavat pudottaa pois hurjiakin prosentteja asuntojen hinnoista. Meren rannan läheisyydessä sijaitsevilla kohteilla riski on kuitenkin vähäisin.

Kiinteistövälittäjä

Sen sijaan, että lähtisit ostamaan asuntoa suoraan myyjältä, kannattaa olla yhteydessä paikallisiin kiinteistövälittäjiin. He tuntevat kaupungin tarjonnan ja hintatason parhaiten. Kiinteistövälittäjät tuntevat paikallisen lainsäädännön sekä maan muut käytännöt liittyen asuntokauppoihin. Vieraassa maassa saattaa olla esimerkiksi yllättäviä tai meille suomalaisille entuudestaan tuntemattomia lakipykäliä, jotka on hyvä käydä läpi ammattilaisen kanssa.

Sijoitus näkökulma

Sen lisäksi, että saat unelmiesi loma-asunnon ulkomailta, voi se olla hyvä sijoituskin.  Nyt on ihanteellinen aika ostaa, sillä korot ovat alhaisimmillaan ja kiintöistejen hinnat ovat laskeneet monissa maissa ympäri maailmaa.

Kokemukset

Kuuntele muiden kokemuksia sekä tutki nettiä. Onko sinun tuttavapiirissäsi henkilö, joka omistaa asunnon ulkomailta ja osaisi antaa sinulle yksityiskohtaisempia neuvoja? Helsingissä järjestetään vuosittain Koti ulkomailta -messut, jossa kannattaa ehdottomasti käydä mikäli asunnon ostaminen ulkomailta todella kiinnostaa. Myöskin Verohallinnon sekä Kelan nettisivuilta löytyy aiheesta monipuolista tietoa.

Miksi me viihdymme juuri Espanjassa? 

 • Lämmin ja miellyttävä ilmasto. Sadepäiviä aurinkorannikolla ei montaa kymmentä vuodessa ole.
 • Sosiaaliset ihmiset, hyvä ruoka ja miellyttävä kulttuuri.
 • Helppo, suora ja suhteellisen lyhyt lentomatka Suomesta. Varsinkin pienten lasten kanssa reissatessa tämä on ensisijaisen tärkeää.
 • Ranta- ja kaupunkielämän yhdistyminen. Minulle henkilökohtaisesti yksi tärkeimmistä mukavuustekijöistä. Yhden päivän voi viettää rannalla, toisen päivän kaupungin sykkeessä.
 • Hyvät ja monipuoliset urheilumahdollisuudet. Auringonpaisteessa merenrannalla tehtyjä lenkkejä ei vain yksinkertaisesti voita mikään! Espanjan aurinkorannikolta löytyy myös lukemattoman paljon golfkenttiä (tosin niistä pääsen nauttimaan varmaan vasta kun lapset ovat vähän isompia…:D)
 • Matalampi hintataso. Tämän huomaa erityisesti arkisissa asioissa kuten kahviloissa ja ruokakaupassa.
 • Maailmalla on paljon levottomia paikkoja, mutta Espanjan koen kuitenkin edelleen turvalliseksi maaksi matkustaa perheeni kanssa.

Olisi kiva kuulla mistä päin maailmaa teillä olisi ajatuksissa tai haaveena ostaa loma-asunto? Ja tietysti jos teillä on antaa vinkkejä aiheeseen liittyen muillekin lukijoille niin kommentoikaa ihmeessä! Kiitos <3

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

12 kommenttia

 1. Janem 18.01.2017

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Vaikka ei olekaan ajankohtainen itselle. Joskus kun asiaa on tullut vitsimielessä pohdittua, olisi Espanja varmasti se vaihtoehto. Muutaman kerran siellä (lähinnä aurinkorannikoilla) olleena voin samaistua täysin noihin mainitsemisiisi asioihin. Itse myös suosittelen ehdottomasti huvilan vuokraamista, saa vähän esimakua millaista elämä siellä voi olla.

  Vastaa
  • Metti Forssell 18.01.2017

   Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta 🙂 Totta, vuokraaminen olisi aluksi varmasti se järkevin vaihtoehto. Sitten pääsee vähän fiilistelemään miltä tuntuisi viettää siellä pidempiä aikoja 🙂

   Vastaa
 2. Emmi 18.01.2017

  Mä kaipaan enemmän sitä todellista lämpöä. Meillä onkin asunto Thaimaassa. Rakastan sitä kulttuuria, että kaikki ei ole niin vimpan päälle, mutta miten upeita juttuja Thaimaa tarjoaa. Varmasti teidän lasten olisi hyvä joskus nähdä muutakin, kun Espanjaa, jotta ymmärtää esim ettei kaikkialla asiat ole niin hyvin. Lisäksi thaikkuruoka on aivan taivaallista ja siellä jos jossain hintataso on alhaalla. Sä et taida olla kyllä ihan aasia ihmisiä tai sellaisen vaikutelman saa. Suosittelen kyllä lämpimästi todella hyvä lapsiperheelle myös. Kokemusta on ihan alle vuodenkin ikäisen kanssa siellä reissaamisesta.

  Vastaa
  • Metti Forssell 18.01.2017

   Kiitos kommentistasi 🙂 Olen lomaillut Thaimaassa ja se on kyllä aivan ihana paikka! 🙂 Vielä ei olla lasten kanssa siellä suunnalla reissattu, mutta varmasti lähivuosina. Vaikka meillä onkin tuo asunto Espanjassa, ei se tarkoita että menisimme vain ja ainoastaan sinne lomille. Käymme siellä noin kerran vuodessa. Tosin toivottavasti tulevaisuudessa useammin 🙂

   Vastaa
 3. i 19.01.2017

  Me olemme miettineet asunnon hankkimista Ateenan rivieeralta jo jonkin aikaa. Sinäänsä Espanjakin kiinnostaa koska puhumme kieltä hyvin mutta jokin Kreikassa vain kolahtaa,niin ihana paikka.Haluamme kuitenkin ehdottomasti asunnon Euroopasta,jotta sinne pääsisi suht helposti. Jos olisi loma-asunto Euroopan ulkopuolella olisi aina sitten ”pakko” mennä samaan paikkaan ja olla siellä aina pidempiä aikoja… I know,champagne problems 😀 Kiitos tästä postauksesta ja hyvistä vinkeistä!

  Vastaa
  • Metti Forssell 20.01.2017

   Kiva kuulla, että pidit postauksesta! 🙂 Totta, meillekin on tärkeää, että loma-asuntomme on sopivan matkan päässä. Ei isoja aikaeroja tai liin pitkiä lentoja 🙂 Ja ah, Kreikka on ihana <3

   Vastaa
 4. Maribel 19.01.2017

  Vuokraatteko asuntoa eteenpäin ystäville ja muille tutuille jos olette lomalla vain kerran vuodessa about? Jos vuokraatte, niin onko se prosessi helppo?

  Vastaa
  • Metti Forssell 20.01.2017

   Me emme vuokraa asuntoamme eteenpäin. Mutta esimerkiksi vanhempamme lomailevat siellä ajoittain silloin ku me emme ole siellä 🙂

   Vastaa
 5. Ulla Klapuri 19.01.2017

  Mielenkiintoinen postaus.
  Me olemme lähdössä kesäkuussa parin vkon lomalle Espanjan Aurinkorannikolle Calahondaan, vuokrasimme asunnon tanskalaiselta perheeltä jo toistamiseen ja tykkäämme kovasti.
  Oman asunnon osto sieltä ei ainakaan vielä toistaiseksi ole suunnitelmissa.
  Leppeä ilmasto, kauniit maisemat, paljon tekemistä ja nähtävää, halpa hintataso sekä kaupoissa että ravintoloissa.
  Vuokraatteko asuntoa??

  Vastaa
  • Metti Forssell 20.01.2017

   Voi kun kiva 🙂 Calahonda on myös kiva paikka aurinkorannikolla! Me emme vuokraa asuntoamme eteenpäin.

   Vastaa
 6. sanniiiiiiis 20.01.2017

  Mä asun ulkomailla ja vanhemmatkin asuu (tosin eri maassa kun ite) eri tulevaisuudessa haaveilen ihan vaan loma-asunnosta Suomessa, olisi kiva jos siellä olisi jonkinlainen ”koti” mitä tällä hetkellä ei ole. Ja Suomen kesät on oikeasti tosi kivoja verrattuna yllättävän moneen paikkaan Euroopassa 😀

  Vastaa
  • Metti Forssell 26.01.2017

   Ihan totta! Suomen kesät ovat kyllä parasta ja en kyllä yhtään ihmettele että ulkosuomalaisena haluaisit loma-asunnon täältä 🙂

   Vastaa