MY DIET

Toivepostauksena päätin kertoa teille hieman omista ruokailutottumuksistani. Pääsääntöisesti pyrin syömään mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti. Minun keittiööni en kuitenkaan grammavaaka kuulu, sillä en todellakaan laske niin tarkasti syömisiäni. Syön niitä raaka-aineita ja ruokia, joista pidän ja joiden syömisestä tulee itselleni hyvä olo. Syön todella paljon esimerkiksi marjoja ja kasviksia, sillä tiedän niiden olevan hyväksi keholle. Joka aterialla on lautasellani marjoja tai kasviksia jossain muodossa. Mielestäni on hienoa, kuinka ihmiset ovat nykyään paljon tarkempia ravinnon suhteen ja tietävät enemmän eri ravintoaineiden vaikutuksista kehoon. Se ei tarkoita sitä, että aina pitäisi lähteä mukaan viimeisimpiin ruokavaliovillityksiin, vaan enemmänkin sitä, että ihmiset ovat kiinnostuneempia siitä mitä ylipäätänsä laittavat suuhunsa.

Ajattelin toteuttaa postauksen ruokapäiväkirja -tyyliin, jolloin voin helpommin tuoda esille ne omat ruokailutottumukseni tällä hetkellä.

AAMU

 • Runsaasti vettä – Juon aina aamuisin pari lasillista vettä ennen kuin laitan suuhuni mitään muuta. Olen joskus lukenut, että tekee hyvää keholle nesteyttää sitä pitkän nukutun yön jälkeen ennen kuin laittaa mitään muuta suuhunsa. Pahin virhe on esimerkiksi juoda kahvia tyhjään vatsaan. Joskus kun lähden aamulenkille ennen aamupalaa, on tärkeää muistaa huolellinen nesteytys eli runsas vedenjuonti.
 • Puuro & Smoothiebowl – Puuro tai smoothiebowl hedelmillä, marjoilla tai pähkinöillä höystettynä on lähes joka päiväinen aamiaiseni. Puuroja ja smoothiebowleja on helppo varioida eri raaka-aineden avulla. Omia suosikkejani ”päällisiksi” ovat cashewpähkinä, manteli, mustikka, vadelma, mansikka ja kookoshiutaleet. Tyttäreni tykkää todella paljon eri Elovena-puurojen makuvaihtoehdoista ja hänen kauttaan olen tykästynyt omena-kaneli kaurapuuron, nam!
 • Kahvi – Päivä ei lähde käyntiin ilman kahvia. Pari mukillista kahvia menee helposti koneen äärellä työskennellessä. Korvaan kahvini joskus vihreällä teellä, sillä runsasta kahvinjuontia ei suositella raskausaikana.

LOUNAS

Lounaaksi salaatti on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Syön lounaani yleensä aina jossain ulkona tai otan take-awaynä kotiin. En yleensä lounasta paikoissa, joista ei saa salaattia. Pastat tai muut raskaammat ruoat eivät uppoa minulle vielä puolelta päivin.

Suosikki lounaspaikkani Helsingissä:

 • Teatteri
 • Lungi
 • Maxill
 • The Cock
 • Sis. Deli

VÄLIPALA/ILTAPALA

Kunnon välipala jää usein väliin ja nappaankin yleensä esimerkiksi omenan tai banaanin laukusta jos nälkä iskee yllättäen (raskaana ollessa varsin usein näin käy!) Teen kuitenkin paljon smootheja väli-ja iltapalaksi jos on aikaa. Niihin on kiva sekoittaa erilaisia raaka-aineta, milloin mitäkin tekee mieli. Pyrin aina käyttämään smoothiessani jotain vihreää (kuten pinaattia tai lehtikaalta) ja marjoja tai hedelmiä. Yleensä käytän smootheissani myös eri superfoodeja, siemeniä ja jauheita, mutta raskausaikana olen jättänyt ne kokonaan pois. Neuvolassa kerrottiin, ettei niitä ole tutkittu vielä tarpeeksi voitaakseen todeta ovatko ne vaarattomia aineita raskausaikana (kommentoikaan mielellään jos jollain on tästä asiasta parempaa tietoa?) Lisäsin suosikkismoothie ohjeeni Snapchattiin muutama noin viikko sitten, tässä se vielä uudestaan:

 • mustikoita
 • banaania (mieluiten jäädytettyjä paloja tai ainakin jääkaappikymiä banaaneja)
 • cashew pähkinöitä (liuotettuna vedessä vähintään 1h ennen kun laittaa blenderiin)
 • vanilijasoijajogurttia
 • soijamaitoa
 • kanelia
 • kardemummaa

PÄIVÄLLINEN

Päivälliseksi syön yleensä kanaa/kalaa kasvisten tai salaatin kanssa. Tosin nyt raskausaikana olen huomannut kroppani haluavan paljon enemmän hiilihydraatteja, joten lisään yleensä annokseeni hieman riisiä, pastaa tai perunaa. Teen aina tyttärelleni ns. normaaleja kotiruokia kuten makaroonilaattikkoa tai perunamuussia ja lihapullia. Ennen hyvin harvoin söin hänen kanssaan samoja ruokia, mutta nyt raskaudenaikana lihapullat ja perunamuussi maistuu itellenikin erittäin hyvin!

Iltaisin jos joskus iskee yleensä se kaikista kovin makeanhimo. Olen vähentänyt sokerin syöntiä viimeisen puolen vuoden aikana todella paljon ja suureksi ilokseni huomannut, että nyt kroppani kaipaa sokeria paljon aikaisempaa vähemmän. Kuitenkin se makeanhimo joskus yllättää ja silloin popsin makeita viikunoita tai taateleita, jotka yleensä vievät makeanhimon mennessään. Kunnon herkuista kuitenkin irtokarkit, erityisesti salmiakki on herkkuani.

RASKAUS & RUOKAILU

(Photo: Niki Strbian. Kuva otettu vuonna 2014, kun oli raskausviikolla 37 Lilian kanssa )

Kuten olen aikasemminkin tuonut esille, nykyinen raskauteni on ollut varsin helppo – ainakin tähän asti. Olen erittäin onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen pystynyt syömään täysin normaalisti eikä minulle ole tullut mitään erikoisempia ällötyksiä tiettyjä ruoka-aineita kohtaan. Olen tästä varsin yllättynyt, sillä muistan kuinka paljon jo eri ruokien hajut ällöttivät minua ensimmäisen raskauteni aikana. Kahvi oli yksi sellainen asia, jota en voinut silloin voinut sietää. Jos esimerkiksi mieheni keitti aamulla keittiössä kahvia (tuoreen kahvin tuoksu on jotain jota normaalisti rakastan) oli minun pysyteltävä poissa sieltä. Jo pelkkä haju sai minut kakoamaan. Nyt on toinen ääni kellossa. Kaikki ruoat maistuvat normaaliin tapaan eikä minulla ole mitään erikoisempia ruokarajotteita (paitsi luonnollisesti raskauden aikana kielletyt/vältettävät ruoka-aineet)

Toki toisenkin raskauden aikana ruokailutottumukseni ovat muuttuneet hieman, tässä muutamia esimerkkejä:

 • Näläntunne Tässä ehkä suurin ero ennen raskautta vs. nyt. Minulla tuntuu nyt raskaana ollessani että olisi koko ajan nälkä! Kun ennen olen pystynyt helposti pitämään sen 4-5h ruokailujen välissä, nyt tuntuu että jo 2h jälkeen on taas nälkä. Senpä vuoksi laukussa kulkeekin mukana aina jotain pientä välipalaa.
 • Kiukku Liittyy edelliseen nälkä-kohtaan, eli jos en saa ruokaa, minusta tulee tooodella kiukkuinen. Naurankin aina miehelleni, että minä olen meidän suhteen ”perinteinen” mies, joka ärähtelee jos ei ole saanut ruokaa. 😀
 • Vähemmän kahvia Vaikka rakastankin kahvia olen pyrkinyt rajoittamaan kahvinjuontiani nyt raskausaikana. Korvaan kahvin useasti vihreällä teellä.
 • Enemmän hiilihydraatteja Kuten aikaisemmin mainitsinkin kroppani haluaa aikaisempaa enenmmän hiilareita. Kun ennen raskautta pärjäsin vallan mainosti lohi&kasvis -dinnerillä, nyt haluan siihen viereen esimerkiksi vähän riisiä tai perunaa.
 • Leipä – En ole aikaisemmin ollut mikään kova syömään leipää, mutta raskauden aikana se on muuttunut. Pehmeä, tuore sämpylä on heikkouteni.
 • Sitruunavesi Runsas veden juonti on tärkeää. Normaalin veden lisäksi juon myös paljon sitruunavettä. Olen raskausaikanani himoinnut kirpeitä sitrushedelmiä, joten raikas sitruunavesi on hyvä vaihtoehto minulle. Yleensä puristan puolikkaan sitruunanmehut lasiin vettä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

24 kommenttia

 1. Ella 01.04.2016

  Sen verran pitää kommentoida, että kannattaa huomioida pikapussipuuroissa sokerin määrä verrattuna itse keitettyyn puuroon. Meilläkin hätävarasuosikki on juurikin omena-kanelipuuro, mutta normaalisti keitän itse ja lisätään itse Bonnen omenasosetta ja kanelia. Bonnella onkin monia muitakin hyviä sokerittomia soseita (mango, persikka jne)

  Vastaa
  • Metti Forssell 01.04.2016

   Hei! Kiitos kommentista. Joo noissa maku-puuroissa on vähän enemmän sokeria, mutta sen verran sallitaan 😉

   Vastaa
 2. Emppu 01.04.2016

  Miten sulla on varaa käydä joka päivä ulkona syömässä?:o Saitko imetettyä hyvin ensimmäisen raskauden jälkeen kun syöt noin vähän?

  Vastaa
  • Metti Forssell 01.04.2016

   Kyllähän monet ihmiset käyvät arkena aina lounaat syömässä ulkona? Se, että saan eteeni maukkaan lounaan on minulle ihanaa arjen luksusta ja mielelläni maksan siitä 🙂 Imetys onnistui varsin hyvin Lilian kanssa ja maitoa riitti vaikka muille jakaa. En koe, että söisin vähän… Toki imetyksen aikana pitää sitten tankata vielä vähän enemmän ruokaa, kun imetys kuitenkin kuluttaa päivittäin niin valtavasti kaloreita.

   Vastaa
 3. Emppu 01.04.2016

  Ja mietin myös miten palaudut urheilusuorituksista tai saat mitään tuloksia jos et syö hiilihydraatteja? Niitä kun tarvitsee, kun urheilee?:)

  Vastaa
  • Metti Forssell 01.04.2016

   Syön hiilareita päivittäin maltillisesti mutta tarpeeksi! Jo yllämainitsemissani raaka-aineissa (kuten esim. puuro, banaani, omena, riisi, peruna, makarooni ja tuoremehu sisältävät paljon hiilareita…)

   Vastaa
 4. Johanna 01.04.2016

  Ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä – hyvä, että olet löytänyt oman tapasi. Ravitsemussuositukset eivät sovi kaikille, vaikka hyvät linjaukset ruokavalioon antavatkin. Minusta niissä on liikaa hiilihydraatteja. On myös hyvä muistaa, että tämä esimerkki kuvasti ruokavaliotasi yleisellä tasolla, varmasti ruokailusi vaihtelevat päivän rasitusten mukaan 🙂

  Oikein hyvää kevättä ja kiitos ihanasta blogista, saan siitä aina kovasti inspiraatiota! 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 01.04.2016

   No siis juurikin näin! 🙂 Tässä postauksessa yleiskuvaa ruokavaliostani, mutta luonnollisesti se vahtelee päivän rasituksen mukaan juuri niin kuin sanoit! Kiitos paljon ihanasta kommentista, niin mukava kuulla, että pidät blogista! Ihanaa kevättä myös sinulle 🙂

   Vastaa
 5. Sarah 01.04.2016

  may I ask, how tall you are?

  Vastaa
  • Metti Forssell 02.04.2016

   Hi! I`m 176cm. Have a nice weekend 🙂

   Vastaa
 6. j 02.04.2016

  Etkö pelkää hampaiden terveydestä kun käytät sitruunaa vedessä? Itse haluaisin käyttää, mutta pelkään kiilteen puolesta 🙁

  Vastaa
  • Metti Forssell 02.04.2016

   Kaikkea kohtuudella 😉 Mukavaa viikonloppua!

   Vastaa
 7. Emmi 02.04.2016

  Hei ja kiitos ihan super mielenkiintoisesta blogista, olen ollut blogisi lukija ihan alusta asti! Nyt uskalsin kysyä yhtä asiaa joka on mietityttäny, miks te tai miehesi puhutte Lilialle ruotsia? 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.04.2016

   Kiitos, kiva kun tykkäät blogista 🙂 Puhun Lilialle suomean ja mieheni ruotsia. Mieheni isä & isän suku ovat ruotsinkielisiä.

   Vastaa
 8. Meeri 03.04.2016

  Olen kiinnostunut noista smoothieista! Etenkin tuo missä on kiiviä ja banaania päällä, mitähän muita aineksia? 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.04.2016

   Omaan vihersmoothieeni laitan yleensä pinaattia, lehtikaalta, banaania, omenaa, soijajogurttia ja jotain mausteita lisämakua antamaan. Ennen raskautta käytin smoothiessa myös inkivääriä antamaan lisämakua, kannattaa kokeilla 🙂

   Vastaa
 9. mIlja 03.04.2016

  Kuinka pitkiä lenkkiä juokset ja, mihin aikaan aamusta?

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.04.2016

   Hei! Vaihtelee todella paljon, ehkä tavallisin on noin 7-10km. Jos juoksen aamulla, juoksen yleensä heti sen jälkeen kun olen vienyt tyttäreni päivähoitoon!

   Vastaa
 10. -S 03.04.2016

  Moikka, näyttää ihanilta kaikki smoothiet mitä aina teet. Oletko ikinä syönyt enemmän leipää tms? Itselläni ongelmana on, että en tahdo keksiä ikinä mtn tai jaksa alkaa väsäämään smoothieta, kun leipä on niin helppo tehdä. Olisiko vinkkiä tähän ongelmaan? 😀 Koitan pudottaa hieman painoa ja leipä joka välissä ei oikein sovi tähän yhtälöön… 🙁

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.04.2016

   Olen aina tykännyt leivästä, mutta olen tietoisesti vähentänyt sitä (paitsi nyt raskausaikana taas tullut syötyä enemmän…). Smoothiet on itseasiassa aika vaivattomia valmistaa jos esimerkiksi jo illalla pilkkoo ainekset valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Jos haluat smoothiestasi vähän tuhdimpia voit lisätä sinne esimerkiksi proteiinijauhetta tai kaurahiutaleita. Ja tietysti jos syöt leipää kannattaa valita mahdollisimman kuitupitoinen, esim. real tai muu vastaava (vaalea leipä kokonaan pois!) 🙂

   Vastaa
 11. Jossu 03.04.2016

  Todella kiva ja mielenkiintoinen postaus lueskella, sain ideoita omaankin ruokavalioon! 🙂 etenkin välipaloja tuntuu että on välillä vaikea keksiä

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.04.2016

   Kiva kuulla 🙂

   Vastaa
 12. *H* 04.04.2016

  Hei,

  Kiitos kivasta postauksesta. Jäin miettimään syötkö normaalisti lainkaan mitään iltapalaa? Muuta kuin makeanhimon iskiessä mainitsemiasi taateleita/viikunoita? Toinen kysymykseni koskee maitotuotteita, vältteletkö niitä tietoisesti vai etkö vaan pidä niistä? Olen nimittäin pohtinut paljon maitotuotteiden vaikutusta ihoon ja hyvinvointiin yleisestikin ja kuulisin mielelläni sinunkin mielipiteen asiaan. Kiitos ihanasta blogista!

  Vastaa
 13. Maria 16.04.2016

  Hei Metti, blogiasi on ihana seurata! Ruokailutottumuksesi ovat samoja kuin itselläni oli raskauden aikana – allekirjoitan myös hiilareiden himon! Itse kuitenkin välttelin soijaa, koska odotin poikaa. Tästä varmasti monia eri tutkimustuloksia, mutta joskus soija mainitaan ns. estrogeenisena ruoka-aineena, joten itse otin varman päälle. Ihanaa odotusta!

  Vastaa