NO SUGAR UNTIL CHRISTMAS

Luin hiljattain sokerin vaaroista kertovan artikkelin, joka pystäytti minut täysin. Artikkelin alaosan boxiin oli kerätty pointteja, joista voi tunnistaa sokeririippuvaisen piirteitä. Pelottavan monesta kohdasta tunnistin itseni. Sitten aloinkin miettimään… Mihin sitä sokeria oikeastaan edes tarvitsen? Kroppani ei ainakaan tarvitse sitä mihinkään, mutta silti makeaa tekee mieli. Kehommehan tottuu sokeriin nopeasti ja oppii haluamaan sitä koko ajan lisää. Sokeri on samalla tavalla koukuttava aine kuin esimerkiksi alkoholi tai tupakka. Hetken aikaa pohdittuani päätin, että nyt loppuu mässäily! Huomaamattani sokeri on koukuttanut minut siihen pisteeseen, että jokaisen suolaisen aterian jälkeen on saatava joku pikkumakea. Nyt tein päätöksen, että en syö mitään makeaa ennen jouluaattona.

Sokerin syömisessä on niin paljon haittoja, että niitä lukiessa alkaa oikein itseäkin ällöttää. Isoimpina vaaroina mainittakoon sokerin negatiiviset vaikutukset hampaisiin, ihoon, aineenvaihduntaan ja muutenkin elimistoon. Ja tietysti kaikkihan sen tietävät, että sokeri myös lihottaa. Ensimmäiset viikot tulevat olemaan varmasti ne haasteellisimmat, mutta toivottavasti ajanmyötä makeanhimoni hellittää. Olen lukenut, että parin kolmen viikon jälkeen sokeria ei itseasiassa enää kaipaa lähes ollenkaan. Katsotaan miten käy! En aio kuitenkaan olla itselleni liian raaka, vaan sallin tottakai hedelmäsokerin ruokavaliossani ja ehkä myös silloin tällöin palan raakasuklaata 😉 Mutta kaikki karkit, suklaat, keksit, kakut, jäätelöt yms. jäävät minulta nyt väliin. Katsotaan mitä vaikutuksia se saa kropassa aikaan!

Kuka ottaa haasteen vastaan kanssani? Tämän ”sokerilakon” ajan jaan blogin puolella terveellisiä jälkiruoka reseptejä, joilla saa makeanhimon taltutettua. Koska me kaikki tiedämme, että se makeanhimo  tulee yllättämään – ennemmin kuin myöhemmin!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

22 kommenttia

 1. Hapsu 02.11.2015

  Mulla alkoi just herkuton marraskuu. Tullut syötyä pullaa, jätskiä sun muuta niin usein, että ennen joulun tuloa täytyy rajoittaa. Nyt juon smoothiea, joka on aikamoinen herkku! Mansikoita, banaania, avokadoa, kauramaitoa ja kaurajugurttia, nam. 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.11.2015

   Smoothie on kyllä tosi hyvä apu makeanhimoon. Varsinkin kun laittaa kypsiä banaaneja, hunajaa tai lorauksen vanilijasoijamaitoa niin saa hieman makeamman version!

   Vastaa
 2. Linda 02.11.2015

  Minä oon kyllä niin mukana!! Oon nyt viikon ollut ilman karkkia ja suklaata, mutta vähän liian herkästi tuli ne korvattua leivonnaisilla nyt viikonloppuna.. Mielenkiinnolla katon miten onnistun! 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.11.2015

   Kiva, että oot mukana! Siinäpä se haaste just onkin, että pitäisi kaikki makean syöminen lopettaa… Saa nähdä miten meidän käy 😀

   Vastaa
 3. cioccolato 02.11.2015

  Mukana ollaan. Itse olin syyskuun syömättä noita herkuja, mutta minunkin on saatava aina pieni jälkiruoka joka aterian jälkeen. Nyt on varmaan taas hyvä olla ilman, että jouluna vielä suklaat maistuvat.

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.11.2015

   Hienoa, että oot mukana! 🙂 Niimpä, kuinka helposti sitä ottaakaan sen pienen suklaanpalan tai keksin makeanhimoon aterian jälkeen. Se on varmasti itsellenikin se suurin haaste.

   Vastaa
 4. Katja 02.11.2015

  Ihana Metti, mukana olen, kiva saada vertaistukea. 🙂 Ja kiitos kivasta blogista, tämä taitaakin olla mun eka kommentti tänne. 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.11.2015

   Hienoa, että oot mukana! 🙂 Ja kiitos ensimmäisestä kommentista, niitä saa enemmän kuin mielellään laittaa useamminkin 🙂

   Vastaa
 5. Tiia 02.11.2015

  Se on kyllä kumma, että jokaisen lämpimän aterian jälkeen on melkeinpä pakko saada se pala suklaata, keksi tai jotain muuta pientä ja sokerista. 😀 Itse olen viimeisen kuukauden aikana yrittänyt roimasti vähentää sokerin kulutusta, ja pahoina hetkinä olen juonut esimerkiksi vaniljateetä hunajalla tai syönyt muutaman viipaleen päärynää, joka on mun makuuni todella makeaa. Olen kuitenkin pitänyt yhden herkkuillan viikossa. Nyt voisi olla mulle oikea hetki lopettaa mussuttaminen ihan kokonaan vähäksi aikaa, koska aina herkkupäivän jälkeen se sama sokerintuska palaa. 😀 Heh, eli yksi sokerihiiri ilmoittautuu mukaan! Tsemppiä sulle haasteeseen. 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.11.2015

   Kiva, että olet mukana 🙂 Se on kyllä todella haastava hetki, kun suolaisen aterian jälkeen iskee se jäätävä makeanhimo! Ensimmäiset pari viikkoa ovat varmasti haasteellisia, mutta kun siitä pääsee, niin alkaa helpottaan 🙂 Tsemppiä sinnekin!

   Vastaa
 6. Marjut 02.11.2015

  Ihanaa, jos jaksat postailla, mitkä keinot sulla auttavat makeanhimon kanssa taisteluun! Herkkujen vähentäminen ruokavaliossa on oma ikuisuusprojektini (eli huonosti onnistunut projekti) ja kaikki vinkit ovat todella tervetulleita. Joskus aiemmin postaamasi smoothieohje on ainakin havaittu hyväksi, joten luotan sun innovatiivisuuteen myös tässä 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.11.2015

   Varmasti postailen tänne itselleni hyväksi havaittuja terveellisempiä jälkiruokia ja makeita snackejä. Ja vaikka joku ei olisikaan sokerilakossa, voihan sitä silti syödä välillä hieman terveellisempiä jälkiruokia 🙂

   Vastaa
 7. Mukana ollaan! 🙂 Sovittiin kampaajani kanssa herkkulakko loppuvuodeksi, se on todella hyvä päätös. Me kylläkin sovimme niin, että sitten kun on juhlat niin saa tehdä poikkeuksen 😉 Hyvä niin, sillä minulla on synttärit tulossa muutaman viikon päästä, hih 😉

  Vastaa
  • Metti Forssell 03.11.2015

   Kiva, että olet mukana sokerilakossa, mutta tietysti omina synttäreinä pitää tehdä poikkeus 😉 Paljon onnea jo etukäteen <3

   Vastaa
 8. yst. 03.11.2015

  Mä aloitin jo syyskuun alkupuolella samantapaisen haasteen. Tarkkaa loppumisajankohtaa en asettanut, vaan kokeilen että kuinka kauan jaksan ja että pystynkö tällä kokeilulla tekemään jotain pysyviä ratkaisuja (esim. pystynkö tulevaisuudessa pitämään vaikka kerran kuussa karkkipäivän).
  Aluksi oli kyllä rankkaa. Mun piti koko ajan puhua sokerilakosta (joka mulla siis kattaa kaikki ihan tarpeeksi sokeria sisältävän – no onneksi en muutenkaan juo mehuja tai syö sokerijogurtteja) ja muistuttaa itseäni etten vaan vahingossa ratkea. Nyt kyllä alkaa jo helpottaa, vaikka aluksi ihan sydäntä särki jättää herkut kauppaan.

  Vajaan 2 kk aikana on ollut kaksi poikkeustapausta, jotka myönsin itselleni (mm. yhdet häät) mutta muuten olen kieltäytynyt ihan tarjotuistakin herkuista. Itsehän olen sellainen, joka napostelisi edes vähän karkkia joka päivä eikä mua haittaisi syödä aamupalaksi munkkia. Mutta nyt helpottaa ja tuntuu että se valkoinen höttö on hävinnyt kropasta.

  Vastaa
 9. Metti Forssell 03.11.2015

  Kiitos että jaot ajatuksiasi tänne 🙂 On lohdullista kuulla mahdollisimman monelta, että kyllä se makeanhimo ajanmyötä HELPOTTAA 😀 Asetin itselleni tuon ”rajan” nyt joulukuun loppuun, mutta uskon ja toivon, että myöhemmin en enää edes kaipaa sitä sokeria samalla tavalla. Mieheni on vaan aikamoinen sokerihiiri, joten helposti kun hän syö karkkia, minäkin syön… Täytyypä ehdottaa hänellekin tätä lakkoa! 😀

  Vastaa
 10. Anna 03.11.2015

  Hei, taitaa moni skarpata ennen joulua, tai kesä jälkeen 🙂 niin mekin puolisoni kanssa – on tullut herkuteltua ja syötyä ulkona niin paljon viime aikoina että päätettiin siirtyä kotiin herkuttelemaan omia sapuskoja – keittoja, uuniruokia ja myös niitä herkkuja, mielellään raakaherkkuja. Tässä pieni raakabrownie resepti johon olen hurahtanut täysin: 2 cup saksanpähkinöitä, 1,5-1 2/3 cup taateleita, hieman alle 0,5 cup raakakaakaojauhetta. Ensin pähkinät tehosekoittimeen ja saa mennä melkein jauheeksi. Sitten lisää taatelit ja kaakaojauheen ja kone pyörimään, kunnes seos on hieman ”kostea” tai sellainen että pysyy kasassa. Koristelen brownien vielä kokonaisilla pähkinöillä ja mmm, niin herkullista, kuka edes kaipaa sokeria? 🙂

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.11.2015

   Kiva, kiitos kommentista 🙂 Ja olen itseasiassa maistanutkin tuon tyyppisiä raakabrownieta, todella herkullisia. Kiitos ohjeesta 🙂

   Vastaa
 11. Maisa 03.11.2015

  Mukana ollaan!
  Tammikuussa aloitin ”sokerittoman elämän” ja kesään asti sitä kesti. Loppujen lopuksi sokerin jättäminen ei ollut edes vaikeaa kun päätöksen oli tehnyt. Tietoisesti olen nyt sallinut herkkuja itselleni mutta tämä haaste sopi oikein hyvin tähän joulun alle, jouluna sitten voi vähän taas herkutella.
  Mukavaa syksyä!

  Vastaa
  • Metti Forssell 04.11.2015

   Kiva, että lähdet mukaan! 🙂 On hyvä näin joulun alla vähän katsoa mitä laittaa suuhunsa, niin voi sitten aattona ja pyhinä herkutella luoletta 😀 Ja tottahan se on, että kroppa tottuu siihen sokerittomuuteen eikä sitten myöhemmin enää kaipaakaan sitä..

   Vastaa
 12. Elina 03.11.2015

  Mäkin olen mukana! Olen ihan tuhoton sokerihiiri ja hampaat eivät ole tykänneet ollenkaan. Viikko sitten multa poistettiin kaksi ihan reikääntynyttä viisaudenhammasta ja pelkään, että tätä menoa myös ne tavalliset hampaat menee.

  Mulla on vielä kaksi litraa kokis zeroa, puolipussia suklaapisarakeksejä sekä avaamaton pussi Furious-sipsejä. Tuhoan ne (syömällä, koska on väärin heittää ruokaa roskiin ja jos en niin tee, niin ne menee kyllä parempiin suihin viimeistään viikon kuluttua :P) ja aloitan sitten. Siihen ei kyllä pitäisi mennä kauaa. Mutta hyvä idea! Kerro miten sinulla menee, niin se ehkä motivoi meitäkin toimimaan. 🙂

  Vastaa
 13. Metti Forssell 04.11.2015

  Hienoa, että olet mukana! Tsemppiä sinne 🙂

  Vastaa