ANSWERS ABOUT MOTHERHOOD

Raskausaika

Miten liikuit vai liikuitko ollenkaan raskausaikana? – Liikuin tottakai. Neuvolassakin kehotetaan liikkumaan ihan samalla tavalla kuin aikaisemminkin jos se vain tuntuu hyvältä. Kävin salilla erilaisissa sykättä nostavissa jumpissa aina 6-7 raskauskuulle. Loppuvaiheessa minua alkoi pistelemään vatsaan jo vain hölkätessä. Silloin kävin kuitenkin pitkillä kävelylenkeillä ja yritin liikkua lähes päivittäin.

Paljonko lihoit raskausaikana? – Yhteensä painoa minulle tuli muistaakseni 10-11 kiloa.

Mikä oli raskaudessa parasta/pahinta? – Ehdottomasti parasta oli se tunne, että oma lapsi kasvaa vatsassani. Se jännityksen, odotuksen ja rakkauden tunne oli käsittämätöntä <3 Pahinta oli huonovointisuus ja oksentelu alussa. Toinen asia oli se, että lapsemme pää oli alaspäin jo viikolta 25 asti, joten jouduin juosta vessassa varmaan puolen tunnin välein 😀 Muuten olen todella kiitollinen, että voin todella hyvin raskauden aikana.

Miten koit raskausajan? – Olin superonnellinen siitä, että ylipäätään olin raskaana, lapsellamme oli kaikki hyvin ja että tulen äidiksi. Ne kaikki pienet pahoinvoinnit,huonosti nukutut yöt tai erilaiset kivut ovat kuitenkin mitättömiä asioita siihen verrattunat, että pian saa oman lapsen syliin. En voi kuitenkaan sanoa, että olisin nauttinut raskaudesta ylitsepääsemättömästi, enemmänkin odotin sitä vauva-vaihetta.

Pelottiko sinua synnytys? – Kyllä! Ensimmäinen kerta luonnollisesti jännittää varmasti ihan jokaista, koska ei tiedä mitä odottaa. Toisaalta eihän sitä toisella tai kolmannellakaan kerralla voi tietää varmaksi mitä tulee, koska varmasti jokainen synnytys on jollain tapaa erilainen. Mutta voin rehellisesti sanoa, että minua pelotti ja harkitsin jopa neuvolan tarjoamaa pelkopolilla käyntiä. En sinne kuitenkaan koskaan mennyt kun ajattelin, että synnytys on kuitenkin niin luonnollinen tapahtuma ja miljoonat naiset tekevät sen päivittäin. Kaiken kukkuraksi saan synnyttää Suomessa superammattilaiset ympärilläni. Ei siis hätää. Ja suureksi onnekseni synnytykseni meni kuin oppikirjasta. Kokonaisuudessaan koko synnytys kesti kaksi tuntia.

Halusitteko tietäää tyttärenne sukupuolen jo raskausaikana? – Halusimme. Mielestäni on kiva kun voi suunnitella lastenhuonetta ja hankkia tavaroita hieman sukupuolta silmällä pitäen.

Haluatko lisää lapsia? – Ehdottomasti! Sitten kun aika on oikea haluaisin ainakin vielä yhden lapsen. Mieheni haluaa neljä, joten voi olla, että päädymme kolmeen 😀

Äitiys

Mitkä asiat ovat haastavimpia äitiydessä? – Tyttäremme on aina ollut hieman huono nukkuja, joten huonosti nukutut yöt ja kokoaikainen väsymys ovat olleet raskaita. Kun ei saa yöllä ladattua akkuja, pienetkin arkipäiväiset asiat tuntuvat haastavilta.

Millaisiin haastaviin tilanteisiin olet joutunut tyttäresi kanssa yleisillä paikoilla? – Nyt kun tyttäremme on reilun vuoden ikäinen hänelle on alkanut kehittyä hyvin vahva oma tahto!! Hän on äärimmäisen kiltti, mutta jos hän jotain haluaa niin hänen on saatava se. Stockmannin leluosasto täytyy kiertää kaukaa, muuten ei itkupotkuraivareilta vältytä 😀 Myöskin tyttäremme on äärimmäisen vilkas ja nopea liikkeissään, joten hänen perässään täytyy juosta pää kolmantena jalkana jos meinaa pysyä perässä. Tämä saattaa aiheuttaa haastavia tilanteita kaupungilla ja liikenteessä.

Millainen äiti haluat olla? – Rakastava, hellä, kannustava, tukeva, rajat asettava ja ymmärtäväinen. Haluan aina antaa lapselleni paljon rakkautta ja olla hänen tukenaan kaikessa. Pyrimme molemmat antamaan hänelle mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämään.

Miten olette selvinneet lapsiperheen arjesta? – Lapsiperheen arki on mielestäni ihanaa. Teemme paljon asioita yhdessä. Vaikka välillä voi tuntua raskaalta lähteä pikkulapsen kanssa kaupungille, lounaalle tai lomamatkalle, on mielestäni tärkeää tehdä asioita eikä jäädä vain kotiin neljän seinän sisälle. Meille on myös todella tärkeää mieheni kanssa löytää kahdenkeskistä aikaa ja panostamme siihen paljon.

Mitkä tilanteet lapsiarjessa koet haastaviksi? – Tällä hetkellä rajojen asettaminen on haastavaa. Kuten mainittu, tyttäremme on äärimmäisen vilkas ja omatahtoinen pikkutyttö. Hän testailee meitä päivittäin ja hänelle täytyy asettaa tiettyjä rajoja. Minulle se on erityisen hankalaa, sillä hän on minun pikku prinsessani ja haluaisin antaa hänelle kaiken. Tiedän kuitenkin, että pitkällä tähtäyksellä rajojen asettaminen on pelkästään hyvä asia.

Jos voisit antaa yhden neuvon äidille mikä se olisi? – Älä vertaa itseäsi toisiin äiteihin! Sinun tekemäsi valinnat ja päätökset lapseesi liittyen kuuluvat sinulle ja ovat varmasti 100% oikeita. Älä kanna huolta pienistä asioista kuten imettäminen vs pulloruokinta, purkkiruoka vs itse tehty ruoka, tutti vs ei tuttia, mummille hoitoon vs ei ikinä hoitoon yms yms yms. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Monet äidit ovat hyvin tuomitsevaa sakkia, mutta älä anna niiden vaikuttaa itseesi. Jos naapurin Liisa syöttäää vauvalleen vain itsetehtyä ruokaa ei se tee sinusta yhtään huonompaa äitiä jos annat lapsellesi purkkiruokaa.

Tuntuuko äitiys sinulle luontevalta? – Todella luontevalta! Olen aina ollut hyvin lapsirakas ja olen aina tienyt haluavani lapsia.

Oletko iloinen, että tulit äidiksi verrattain nuorena? – Rehellisesti sanottuna en ikinä ajatellut, että tulisin äidiksi näin nuorena. Elämää ei kuitenkaan voi täysin suunnitella ja elämäntilanteet muuttuvat jatkuvasti. Kun tapasin mieheni tiesin heti, että haluan hänen kanssaan lapsia.

Oliko tyttärenne nimen päättäminen hankalaa? Oliko nimi selvillä jo raskausaikana? – Meillä oli sekä tytön että pojan nimet selvillä jo ennen kuin tulin raskaaksi. Kun selvisi, että odotamme tyttöä aloimme miettiä muitakin vaihtoehtoja, mutta kuitenkin päädyimme siihen Lilia-nimeen, joka oli päätettynä jo seurustelumme alkuajoista lähtien.

Mikä on ihaninta äitiydessä? – Tyttäreni tuo elämääni niin paljon iloa ja rakkautta, ettei sitä voi edes sanoin kuvailla. On ihanaa, että saan olla tuolle pienelle ihmiselle se maailman tärkein ihminen <3

Muuta

Jos lähdette miehesi kanssa ulos onko tyttärenne silloin omilla vanhemmillanne hoidossa vai onko teillä palkattu lastenhoitaja? – Suomessa hän on aina vanhemmillamme, mutta Saksassa asuessamme meillä oli palkattu lastenhoitaja. Minulla ei ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa lastenhoitajista ja voisin hyvin kuvitella palkkaavamme luotettavan hoitajan tyttärellemme myös Suomessa. Isovanhemmat kuitenkin ovat olleet niin ihanan aktiivisia, ettei meidän ole edes tarvinnut miettiä ulkopuolista hoitajaa.

Miten lapsen päiväkoti ja koulu? Aijotteko laittaa hänet suomenkieliseen kouluun? – Hoidan tytärtämme kotona, joten ainakaan toistaiseksi hän ei ole päivähoidossa. Tyttäremme virallinen äidinkieli on ruotsi, joten tulevaisuudessa kun hän aloittaa päivähoidon ja koulun, tulevat ne olemaan ruotsinkielisiä.

Oletko tarkka tyttäresi pukeutumisesta? – Aika tarkka 🙂 Olen tarkka koko perheen pukeutumisesta, joten tottakai myös tyttäreni. Tiedän, että jossain vaiheessa tulee se vaihe, että hän haluaa itse päättää pukeutumisestaan, joten nyt nautin vielä tästä hetkestä kun päätäntävalta on minulla 😉

Minkälaisista lastenvaatteista (lähinnä tyttöjen) et pidä? – En ole erilaisten Hello Kitty yms. muiden animaatiohahmojen suurin fani. En myöskään pidä räikeistä väreistä. Tyttäremme vaatekaappi muodostuukin lähinnä vaaleanpunaisista, valkoisista ja harmaista vaatteista.

Millainen on normaali päivä tyttäresi kanssa? – Heräämme aamulla ja syömme aamupalaa. Pian aamupalan jälkeen lähdemme ulkoilemaan, yleensä puistoon. Tyttäremme on aamuisin todella energinen, joten ulkona leikkiminen ja siellä energian kuluttaminen on todella tärkeää. Ulkoilun jälkeen syömme lounasta ja noin 12.30 tyttö menee nukkumaan. Hän nukkuu yhdet päiväunet 2,5h keskimäärin. Tällä välin minä syön lounasta ja teen hommia koneella. Päiväunien jälkeen syötetään taas pikkuneiti ja sen jälkeen lähdemme uudestaan ulos tai perheen kanssa kaupungille yms. Ilta vierähtää milloin mitenkin, kuitenkin yhdessä perheen kanssa puuhastellen. Tyttö menee nukkumaan noin klo20.

Miten tyttärenne tykkää matkustelusta? Olet varmasti matkustellut myös yksin, miten selviät lentomatkoista?  – Tyttäremme tykkää lentokoneista. Toki pidemmät lentomatkat voivat olla haastavia kun pitäisi pysyä paikallaan pidemmän aikaa. Kahdestaan on luonnollisesti paljon helpompaa matkustaa, mutta kyllä se yksinkin menee. Koko ajan vain pitää keksiä jotain aktiviteettia. Jos mahdollista valitsemme yölentoja koska silloin tyttäremme nukkuu.

Opiskelet kaupallista alaa. Oletko koskaan stressannut alan urakeskeisyyden ja perhearjen yhteensovittamisesta vai miten ajattelet asian? – En ole rehellisesti sanottuna miettinyt asiaa kovinkaan paljon. Toki tiedän, että tulevaisuudessa haluan keskittyä uraani. Nyt vain elämäni vei minut siihen, että ensin teen laspset ja sitten tulee ura. En valita! 🙂

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

  1. Tuina 25.09.2015

    Kiva kuulla teidän lapsiperhe-elämästä 🙂 Tosi nopea synnytys sinulla ollut, huh! Minulla pelkkä ponnistus 50 min 😀 Meidän tyttö on 8 kk ja kova vauhti päällä opettelee jo kävelemään tukea vasten. Ja väsymys, se on kyllä kaameeta. Ei sitä etukäteen osannut kuvitellakaan miltä tuntuu, kun ei ole nukkunut yhtäkään yötä kunnolla sitten lapsen syntymän. Toisaalta minä olen sinua 13 vuotta vanhempana tullut äidiksi, joten minulla alkaa painaa jo vähän ikäkin, hah 🙂

    Vastaa
  2. mummo 26.09.2015

    Nuoret äidit – älkää väsyttäkö itseänne jos vain on mahdollista niin viekää lapsi yökylään meille mummoille, se on ilo kaikille ! nukkukaa univelat pois ja sitten taas jaksatte hoidella pienokaista. Älkää odottako, että sitä ehdotetaan teille vaan kysykää. 12 tunnin yöunet – mikä ihanuus 🙂

    Vastaa