KOKONAISVALTAINEN HYVINVOINTI

Syksy on aina uuden alun aikaa. Alkaa koulut, työt, uudet projektit sun muut. Näin syksyn kynnyksellä moni tekee itselleen myös hyvinvointiin liittyviä lupauksia. Klassiset ”syön terveellisemmin”, ”lopetan tupakoinnin” tai ”liikun enemmän”, kuulostavat varmasti monen korvaan tutuilta lupauksilta. On todella hienoa, että ihmiset välittävät omasta hyvinvoinnistaan ja haluavat parantaa elämäntapojaan. On kuitenkin hyvin tavallista, että elämäntapamuutoksen kynnyksellä olevat ihmisen asettavat itselleen liian kovat tavoitteet ja suuret paineet. Matka kohti terveellisempiä elämäntapoja on pitkä ja aikaavievä. Mitään merkittää ei voi saavuttaa muutamassa viikossa. Elämäntapamuutokseen, tai pikemminkin elämäntapaparannukseen, pyrkiessä olisikin tärkeää edetä pienin askelin. Matkan varrella löytää pikkuhiljaa omaan elämään helposti mukauttavia tapoja esimerkiksi syödä terveellisemmin tai liikkua enemmän. Jos hampaat irvessä ja ei-omatahtoisesti pyrkii asetettuihin, epämiellyttäviin ja massiivisiin muutoksiin, tulokset eivät ole palkitsevia. 

Kirjoitan tästä aiheesta, sillä koen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin todella tärkeäksi asiaksi. Toiseksi, olen saanut lukijoiltani kymmeniä sähköposteja aiheeseen liittyen, joten halusin kirjoittaa tästä tärkeästä aiheesta ihan oman postauksen. Lukijat ovat lähestyneet minua lähinnä kysymyksillä liittyen säännölliseen liikkumiseen ja syömiseen ja sitä kautta tasapainoiseen elämään. Monilla tuntuu olevan sama, hankala ongelma: viikolla syödään terveellisesti, liikutaan ja noudatetaan muutenkin tarkkoja rytmejä, mutta viikonlopun tullen kaikki rutiinit ja ruokavaliot lentävät ikkunasta ulos. Miksi näin? Uskon, että arki on monille tavalla tai toisella hyvin suunniteltua. Olit sitten työssäkäyvä, koululainen tai koti-äiti, noudatat pitkälle samoja rytmejä päivästä toiseen. Tällöin sinun on myös helppo ajoittaa ruokailut ja liikunnat arkirytmiisi. Viikonloput puolestaan ovat hankalampia, sillä kaikilla on erilaisia menoja. On erilaisia tapahtumia, ravintolailtoja, synttäreitä ja muista juhlia. On ymmärretää, että silloin on paljon hankalempaa noudattaa tarkkoja rytmejä esimerkiski ruokailun suhteen. Kysehän ei ole siitä, että emme tietäisi miten pitäisi syödä tai liikkua, vaan siitä miten saamme omat rutiinimme murrettua. Kaiken a ja o on suunnitelmallisuus. Kannattaa ostaa kaupasta kerralla moneksi päiväksi ruokia, asettaa kalenteriin muistiin, että tällä viikolla pitää liikkua kolmena päivänä sekä miettiä miten ajoittaa päivän ateriat niin, ettei nälkä yllätä yhtäkkiä. Jos sinulla on terveelliset ateriat jo valmiiksi suunniteltuna ja jääkaapissasi ostettuna tulet luultavasti syömään niitä. Liikunnan kanssa on sama juttu. Jos olet jos valmiiksi suunnitellut, että tänään käyt lenkillä se on pitkin päivää mielessäsi ja ikäänkuin valmistaudut henkisesti jo siihen tulevaan lenkkiin. Lisämotivaatiota liikkumiseen kannattaa joskus hakea myös ulkoisista tekijöistä. Osta uudet, värikkäät treenivaatteet tai soita kaverille ja sovi yhdessä että menette urheilemaan – auttaa kummasti.

Liikkumisen ja terveellisen ruokavalion ohella myös psyykkiset asiat vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Oletko onnellinen? Jokaisen velvollisuutena on kantaa vastuu omasta henkisestä hyvinvoinnista ja löytää ihan itse ne keinot sen hoitamiseen. Kannattaa kuunnella itseään ja oppia tunnistamaan asiat joilla on positiivinen vaikutus omaan mieleen. Esimerkiksi itselläni riittävä uni, rentoutuminen, mielekäs työ & harrastus, kiitollisuus, hyvät ihmissuhteet sekä hyvä itsetunto ovat asioita, joilla minä parannan omaa hyvinvointiani päivittäin. Liikunnallahan on myös todistetusti ihan valtava merkitys mielen hyvinvoinnille. Liikunnan seurauksena elimistöön erittyy endorfiineja, joilla on mieltä piristävä vaikutus. Jo tietoisuus hyvästä kunnosta nostaa itsetuntoa ja sitä kautta myös mielen hyinvointia.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi nostaa energiatasoasi. Korkea energiataso puolestaan on avain hyvään terveyteen, vahvuuteen ja ennen kaikkea onnellisuuteen. And thas all you need.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

  1. Jonna 31.08.2015

    Hyvä kirjotus! 🙂 Saanko udella, että noudatatko jotain tiettyä dieettiä? Tai osaisitko suositella jotain?

    Vastaa
  2. aura 02.09.2015

    Olisi kiva kuulla ruokatottumuksistasi lisää! Ruokapäiväkirjan muodossa tai jos vaan jakaisit arkireseptejäsi 🙂

    Vastaa